سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در حالی فرا میرسد که آمار شهروندان ایرانی که تمایلی به شرکت در انتخابات ندارند در این دوره نسبت به گذشته افزایش یافته است. در این میان میرحسین موسوی و گروهی از کنشگران سیاسی و مدنی داخل و خارج از کشور نیز از تحریم انتخابات حرف میزنند.
جمعی از کنشگران مدنی و سیاسی داخل و خارج از ایران، ضمن حمایت از تحریم انتخابات ۱۴۰۰ خواستار تغییر اساسی در قانون اساسی شدهاند. در همین حال، میرحسین موسوی، از رهبران جنبش سبز ایران، میگوید در کنار مردم علیه انتخاباتهای مهندسی شده میایستد.
علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی و مشاور رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه ٢٢ خرداد با انتشار بیانیهای کوتاه در تارنمای رسمی خود و نیز حسابهای شخصیاش در رسانههای اجتماعی، با اشاره به «اثبات کذب بودن گزارشهای داده شده» به شورای نگهبان در رابطه با خود و خانوادهاش، از آنها خواسته است «کلیه دلایل عدم احراز صلاحیت» وی را «بدون هرگونه پردهپوشی به صورت رسمی و علنی» اعلام کنند.
از بنیصدر تا حسن روحانی؛ جایگاه رئیس جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب تاکنون
شاهزاده رضا پهلوی در کنفرانس مجازی «نه به جمهوری اسلامی، رای بی رای، آری به همبستگی ملی» گفت که این جلسه، نمونه کوچکی از کثرتگرایی سیاسیای است که در آینده ایران به وجود خواهد آمد.
رسول نفیسی، استاد جامعهشناسی در آمریکا، معتقد است که «ابعاد منطقی و سیاسی دیسکورس انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران و بهخصوص دوگانه "رای دادن یا ندادن" نیاز به بررسی بیشتر و خالی از ملاحظات حزبی و گروهی دارد، و این در شرایطی است که در کل، مردم اقبالی به انتخابات نشان نمیدهند و عدم شرکت در انتخابات به عنوان یک عمل سیاسی سلبی تدریجا تبدیل به یک نوع عمل اثباتی میشود.»
در پی ابراز نگرانی کمیته بهداشت و درمان نسبت به «عادیانگاری» وضعیت با وجود شیوع کرونا از سوی برخی نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰، حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، دستور داد «با جدیت و قاطعیت هر چه تمامتر» با نامزدهای متخلف در این خصوص برخورد شود و این برخوردها به مردم اطلاع داده شود.
جمعی از کنشگران مدنی و سیاسی داخل ایران که ماه گذشته در نامه ای با امضای ۲۳۱ نفر، بر لزوم «تحریم گسترده انتخابات ساختگی و فرمایشی و برکناری علی خامنهای» تاکید کرده بودند، روز چهارشنبه نوزدهم خرداد در شبکه اجتماعی کلاب هاوس با تشکیل اتاق گفتمان «گذار خشونتپرهیز، به سوی دموکراسی جهانگرا» به بحث پیرامون راهکارهای گذار از جمهوری اسلامی پرداختند.
آسوشیدپرس در گزارشی میگوید در حالی که غرب برنامه هستهای ایران و تنشهای خاورمیانه را به عنوان مهمترین مسائل برای جمهوری اسلامی تلقی میکند، برای مردم ایران «اقتصاد» اصلیترین موضوع در آستانه انتخابات ریاست جمهوری است.
عبدالناصر همتی، کاندیدای ریاست جمهوری ایران، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته که در صورت انتخاب شدن حاضر است با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، دیدار کند. با این حال وی تأکید کرده است که «آمریکا باید سیگنالهای بهتر و قویتری» به جمهوری اسلامی بفرستد.
در حالی که کمتر از ۱۰ روز به برگزاری سیزدهمین دور از انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران باقی مانده و پیشبینی مراکز حکومتی مشارکت کمتر از ۴۰ درصد از واجدان شرایط در این انتخابات است، وزیر کشور از افزایش ساعات رایگیری خبر داده است.
در حالی که تنها چند هفته به انتخابات ریاست جمهوری ایران باقی است، بسیاری از هنرمندان داخل ایران میگویند که این بار اهالی فرهنگ و هنر حضور چشمگیری در این عرصه نخواهند داشت و در انتخابات شرکت نخواهند کرد. همزمان، بسیاری از هنرمندان ایرانی خارج از کشور نیز که در دورههای گذشته اعتقادی به شرکت در انتخابات نداشتند، این بار هم به صورت جدیتری خواستار تحریم سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران هستند.
در دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ که به برنامههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی اختصاص داشت، کاندیداها بدون شرح روشنی از برنامههای خود در این زمینهها، تلاش کردند توجه اقشار مختلف جامعه از جمله اقوام، مذاهب، زنان، کارگران، و اقشار آسیبپذیر و کمبرخوردار را جلب کنند که همزمان واکنشهای شهروندان در فضای مجازی را در پی داشت.
پس از برگزاری نخستین مناظره نامزدهای سیزدهمین دور از انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران، مقامات حکومتی واکنشهای گستردهای نشان دادند: یکی با تهدید به رد صلاحیت نامزدها آنها را خائن به مردم مینامد و به آنها میگوید «خجالت بکشید!»، دیگری میگوید «واقعا حالم به هم خورد!»
شبکه اجتماعی کلابهاوس که با شروع همهگیری کرونا در جهان آغاز به کار کرد، این روزها تبدیل به اتاق نشیمنی شده است که مردم را در مقابل سیاستمداران مینشاند و یا به آنها اجازه میدهد از هر جای دنیا در اتاقی جمع شوند و مسائل روز را با یکدیگر به بحث بگذارند.
اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در ایران، ساعاتی پیش با شرکت هفت نامزد تایید صلاحیت شده توسط شورای نگهبان با محور مسائل اقتصادی در محل صدا و سیما آغاز شد.
شورای نگهبان در بیانیهای اعلام کرد «گزارشهای نادرست و غیرمستند» منتشر شده در «برخی رسانهها» و شبکههای مجازی که رهبر جمهوری اسلامی در سخنان اخیرش به آن اشاره کرد، «در نظریه نهایی» این شورا «موثر نبوده است.»
همزمان با بالا گرفتن کارزارها و فراخوانهای تحریم انتخابات، رهبر جمهوری اسلامی ایران تحریم انتخابات به دلیل فشار معیشتی و پشیمانی از شرکت در انتخابات در دورههای پیشین را استدلالی نادرست دانسته و تاکید کرده است که که اگر «ناکارآمدی و نابسامانی» هست، باید آن را «با انتخاب درست و روی کار آوردن مدیریت مردمی و اسلامی جبران کرد نه با شرکت نکردن در انتخابات.»
مقامات جمهوری اسلامی حتی با وجود رد صلاحیت گسترده نامزدها به وسیله شورای نگهبان، تاکید دارند که انتخابات در ایران آزاد است. در مقابل منتقدان میگویند انتخابات در ایران به دلایل مختلف، از آزادی لازم برخوردار نیست.
در حالی که تنها شانزده روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده است، مقامات زمان برگزاری مناظرههای تلویزیونی را عوض کردند، رئیس هیئت نظارت بر انتخابات تهران تغییر کرد، و نامزدها وعدههایی میدهند که حتی طرفداران و همفکران خودشان را هم قانع نمیکند.
در حالی که زمان زیادی تا انتخابات ریاست جمهوری ایران در ۲۸ خرداد نمانده و بحث درباره رد صلاحیت گسترده نامزدهای انتخابات ادامه دارد، گزینههای تائید شده از سوی شورای نگهبان فعالیت تبلیغاتی خود را آغاز کردهاند. مهرانگیز کار، حقوقدان، معتقد است ساختار جمهوری اسلامی در بعد تئوری و عملی، اجازه برگزاری یک انتخابات آزاد را نمیدهد.
در شرایطی که انتخابات ریاست جمهوری در ایران قرار است پس از رد صلاحیتهای بسیار گسترده و به تعبیری بیسابقه چند هفته دیگر برگزار شود، انتقادها از نقش پررنگ رهبر و نهاد رهبری در ایجاد «تناقض ساختاری» در جمهوری اسلامی ادامه دارد. با این که سمت ریاست جمهوری در دوران آیت الله روح الله خمینی و علی خامنهای از حیث اختیارات روسای جمهوری متفاوت بوده است، اما چه در دهه شصت و چه در دو دهه اخیر، روسای جمهوری عمدتا با رهبر دچار اختلاف نظر شدهاند.
تنها هجده روز مانده به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، اما هنوز در میان دستاندرکاران بر سر زمان برگزاری مناظرهها اختلاف نظر وجود دارد.
پس از رد صلاحیت های گسترده نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران و شکل گیری موج نارضایتی جناح های سیاسی، نیروهای تندرو صریح تر از گذشته، دست به تهدید و ارعاب مخالفان و تحریم کنندگان انتخابات زده اند.
هر چهار سال یکبار، با فرا رسیدن انتخابات ریاست جمهوری در ایران، این پرسش مطرح میشود که مهمترین مطالبات زنان در ایران چیست و آیا میتوان در ساختار جمهوری اسلامی به آن دست یافت.
مجتبی امینی، تهیهکننده سریال جنجالی «گاندو»، رئیس ستاد انتخاباتی هنرمندان ابراهیم رئیسی شد. به این ترتیب او که از شخصیتهای خبرساز و امنیتی سینما و تلویزیون محسوب میشود، مسئولیت ارتباط و هماهنگی هنرمندان با ستاد انتخاباتی ابراهیم رئیسی را در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران عهده خواهد داشت.
تلاش برای یکدست کردن کامل حکومت؛ اصلاحطلبان میگویند هیچ کاندیدایی ندارند
سینا طوسی، پژهشگر ارشد شورای ملی ایرانیان آمریکا (نایاک)، در مطلبی که در سایت «فارن پالیسی» منتشر کرده است، میگوید انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در ایران، نقطه عطف نامطلوبی را برای کشور رقم میزند.
محمدجواد حجتی کرمانی از رهبر جمهوری اسلامی خواسته است که «با استفاده از قدرت قانونی و فراقانونی خود مردم را از زحمت شرکت در انتخابات صوری فرمایشی معاف» کند.
در حالی که تنها چند هفته به انتخابات ریاست جمهوری ایران باقی مانده است، برخی هنرمندان میگویند که بر خلاف دورههای گذشته، این بار اهالی فرهنگ و هنر حضور چشمگیری در این عرصه نخواهند داشت و در انتخابات شرکت نخواهند کرد.
آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در نخستین واکنش به رد صلاحیتها، از عملکرد شورای نگهبان دفاع کرد. او بدون اشاره به نامه حسن روحانی، از مردم خواست به افرادی که تحریم انتخابات را «ترویج» میکنند، توجه نکنند.
در پی رد صلاحیت گسترده نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران، یکی از سخنگویان شورای امنیت ملی کاخ سفید میگوید مردم ایران باید آزادانه حق انتخاب رهبران خود را داشته باشند.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران «احضارها و اخطارهای قضایی صورت گرفته علیه روزنامهنگاران ایرانی» در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران را «اعمال فشار و آزار و اذیت اهالی رسانه در ایران» توصیف کرد و آن را محکوم کرد.
در حالی که تنها ۲۳ روز تا برگزاری سیزدهمین دور از انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده و تبلیغات نامزدهای تائید شده از روز جمعه آغاز میشود، برخی مقامات حکومتی هشدار میدهند که رد صلاحیت گسترده و حذف چهرههای شاخص نظام موجب کاهش حضور مردم پای صندوقهای رای خواهد شد و این روند ممکن است به جمهوری اسلامی ضربههای اساسی بزند.
حبیب الله سربازی، فعال سیاسی بلوچ، میگوید، وضعیت اقلیتها با انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بهبود نمییابد و مردم بلوچستان میبینند که «وضعیت به سمت بدتر شدن حرکت میکند.»
اعضای شورای نگهبان خود را محق میدانند صلاحیت هرکس را که بخواهند رد کنند. آنها در دو دهه اخیر هرکسی که منتقد سیاستهای رهبر جمهوری اسلامی یا سایر موضوعات بوده را رد صلاحیت کردهاند. در این بین حتی روسای جمهوری سابق مثل اکبر هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی نژاد در زمان نامزدی مجددشان، توسط این شورا رد صلاحیت شدند.
بارگذاری بیشتر