ده زندانیان سیاسی در قزلحصار صدور حکم اعدام برای توماج صالحی را «نوک کوه یخ نقض فاحش حقوق بشر» خواندند و دو تن از آنها در فایل صوتی که به صدای آمریکا رسیده، درباره خطر اعدام «رضا رسایی، عادل خوشکار، حبیب دریس، مجاهد کورکور، منصور دهمرده، عباس دریس، و میلاد آزمون» هشدار دادند.
شماری از بازنشستگان تأمین اجتماعی روز یکشنبه ۹ اردیبهشت در چند شهر ایران از جمله اهواز، اراک، شوش و هفتتپه، در اعتراض به وضعیت معیشتی تجمع کردند و علیه سرکوب حق آزادی پوشش زنان و صدور حکم اعدام برای توماج صالحی نیز شعار دادند.
دهها تن از وکلا در بیانیهای از «برخوردهای خشونتآمیز» نیروی موسوم به «گشت ارشاد» جمهوری اسلامی با زنان مخالف حجاب اجباری اعلام انزجار کردند و تداوم سیاستهای حاکمیت در این مورد را «خلاف قانون و آزادی های عمومی» دانستند.
اتحادیه آزاد کارگران ایران از احضار فعالان کارگری و اجتماعی در سنندج به اداره اطلاعات جمهوری اسلامی در این شهر در آستانه روز جهانی کارگر، اول ماه مه، خبر داد.
حدود یک ماه بعد از دستور علی خامنهای برای مقابله با پوشش اختیاری زنان ایران، منصوبان او بر تداوم محدودسازی زنان با در جامعه با اسم رمز «حجاب و عفاف» تاکید کردند و خواستار حمایت بیشتر از این اقدام شدند.
در یکی از تازهترین واکنشهای نهادهای بینالمللی به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد صدور این حکم به دلیل استفاده این هنرمند از حق آزادی بیان در پشتیبانی از جنبش «زن،زندگی، آزادی» را محکوم کرد.
چهارده زندانی سیاسی، روز هفتم اردیبهشت، در بیانیهای از زندان اوین صدور حکم اعدام برای توماج صالحی را بیشرمانه خواندند که با «رویهای رسوا در بیدادگاههای نظام یکبار دیگر ماهیت ضد بشری و عمق تباهی این حکومت را افشا کرد.»
در ادامه واکنشهای گسترده به صدور حکم اعدام برای برای توماج صالحی، مولوی عبدالحمید، روحانی اهل سنت منتقد حکومت، با انتقاد از این حکم گفت: «مردم را برای حرفزدن نکشید.»
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی نسبت به سرکوب خشونتآمیز زنان ایرانی توسط جمهوری اسلامی، تحت قوانین سختگیرانه حجاب اجباری، ابراز نگرانی کرد و همزمان خوهان آزادی بیقید و شرط توماج صالحی، رپخوان معترض زندانی، شد.
پانزده تن از افرادی که در گذشته توسط جمهوری اسلامی گروگان گرفته شده بودند با ارسال نامهای به نخستوزیر سوئد خواستار انجام اقدامات جدیتر در رابطه با پرونده احمدرضا جلالی، زندانی سوئدی-ایرانی که در ایران در معرض خطر اعدام قرار دارد، شدهاند.
دو شهروند ایرانی بلوچ بر اثر حمله پهپادی نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی در محدوده شهرستان زاهدان کشته شدند. این نخستین بار است که گزارشی درباره انجام حمله پهپادی توسط جمهوری اسلامی در خاک ایران و علیه شهروندان ایرانی منتشر میشود.
با گذشت دو روز از صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، خواننده معترض در ایران، واکنشهای داخلی و خارجی به این حکم کماکان ادامه دارد و در آخرین انتقادها، جمعی از فعالان و تشکل های صنفی معلمان این حکم را محکوم کردند. در یکی از بیانیه ها تاکید شده است که پرونده ننگین حکومت هر روز سیاهتر میشود.
پلاتفرم سندیکاهای کارگری سوئد-ایران در آستانه روز جهانی کارگر، اول ماه مه، خواستار لغو اتهامات امنیتی علیه فعالین کارگری، معلمان و مدنی و همچنین آزادی بی قید و شرط و فوری همه فعالان کارگری، معلمان، بازنشستگان، فعالان مدنی و روزنامه نگاران از زندان های جمهوری اسلامی شد.
با گذشت دو روز از انتشار خبر صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، موج حمایتها از این رپر معترض ایرانی در داخل و خارج از کشور و از جانب ایرانیان و غیرایرانیها همچنان تداوم دارد.
مهدی افشارنیک، روزنامهنگار با سابقه اقتصادی و فیلمساز که در آخرین گزارشهایش مقامات نفتی را زیر سوال برد، با وجود گذشت هشتادوپنج روز از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بهسر میبرد
زرتشت احمدی راغب، زندانی سیاسی در قزلحصار، در پیامی که به صدای آمریکا رسیده، با محکوم کردن «اعلام جنگ» جمهوری اسلامی به زنان در ایران و «جنگافروزی» در منطقه، تأکید کرد که تلاش حکومت برای «پادگانی» کردن کشور، استفاده از «اهرم سرکوب»، و «پیام سکوت دادن به جامعه» کارساز نیست.
در پی انتشار خبر صدور حکم اعدام علیه توماج صالحی، رپخوان معترض زندانی در ایران، بسیاری از هنرمندان و چهرههای مشهور با انتشار پیامهای دیداری، شنیداری، و مطالب متنوع دیگر، از جمله تصاویر یا آهنگهای توماج صالحی در حسابهای کاربری خود در شبکههای اجتماعی، خواستار آزادی این خواننده جوان شدند.
محمد ابراهیمزاده، همسر صدیقه وسمقی، زندانی سیاسی دین پژوه و مخالف حجاب اجباری، اعلام کرد که او بهطور کامل، بینایی خود را از دست داده و براثر فشار زندان نیز دچار عارضه قلبی شده است.
دو کنشگر حقوق بشر زندانی در ایران در پیامهایی جداگانه به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی اعتراض کردند. امیرسالار داودی، وکیل دادگستری به استعفای دستهجمعی قضات دیوان عالی کشور شده و نرگس محمدی، فعال حقوق بشر نیز این خواننده رپ اعتراضی را «موسیقی متن جنبش زن زندگی آزادی» دانسته است.
نزدیکان رضا رسایی، معترض محکوم به اعدام، با هشدار نسبت به اجرای حکم این زندانی سیاسی میگویند که در حال حاضر جان او بیش از هر زمان دیگری در خطر قرار گرفته است.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، رپر معترض در ایران، را «غیر قابل قبول» خواند و آن را بهشدت محکوم کرد.
گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ششم اردیبهشت، خواستار آزادی فوری توماج صالحی، خواننده و ترانهسرای رپ معترض در ایران، شدند و از مقامات جمهوری اسلامی خواستند تا حکم اعدام او را لغو کنند.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی ادعا کرد که «به دلیل اظهار ندامت و پشیمانی و همکاری توماج صالحی» با وجود حکم اعدام صادر شده برای این هنرمند معترض، «دادگاه او را مستحق تخفیف دانسته» است. وکیل این هنرمند معترض نیز میگوید حکم تغییر میکند؛ چرا که در صورت اصرار دادگاه بدوی، باز هم رأی دیوان عالی اجرا میشود.
یک منبع حقوق بشری میگوید متین حسنی، از آسیبدیدگان چشمی اعتراضات سراسری سال ۱۳۹۸، از سوی دادسرای عمومی و انقلاب بوکان به اتهام «تبلیغ علیه نظام» جمهوری اسلامی احضار شده است.
ایالات متحده ضمن محکوم کردن صدور حکم اعدام علیه توماج صالحی، آن را «نمونه دیگری از نقض هولناک و فراگیر حقوق بشر توسط رژیم در ایران» دانست.
همسر منوچهر بختیاری، زندانی سیاسی محبوس در چوبیندر قزوین، از نقض حکم ۱۸ سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق پدر دادخواه پویا بختیاری خبر داد.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، ضمن محکوم کردن حکم صادره علیه توماج صالحی، هنرمند معترض، آن را «نمونه دیگری از نقض هولناک و فراگیر حقوق بشر توسط رژیم در ایران» دانست.
دهها تن از کنشگران مدنی و زندانیان سیاسی در بیانیهای «جنگ حکومت» با مردم کوچه و بازار و «بگیروببندها و لشکرکشی نیروهای تا بن دندان مسلح در مقابل گیسو و تن زنان» را به شدت محکوم کردند.
وکیل بهاره هدایت، زندانی سیاسی، روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت، از ادامه درمان موکلش در بیرون از زندان تا زمان تصمیمگیری کمیسیون پزشکی در این مورد خبر داد.
یدالله صمدی، سخنگوی کمپین دفاع از عثمان اسماعیلی، کارگر نقاش و فعال کارگری، به صدای آمریکا گفته است که مقامات زندان مرکزی سنندج به مداوای بیماریهای این فعال کارگری بیتوجه هستند. «فدراسیون جهانی کارگران صنعت غذا، کشاورزی، و هتلداری» نیز مداوای پزشکی و آزادی او از زندان را خواستار شد.
یه وان ری، کفیل سیاسی توماج صالحی، در بیانیهای حکم اعدام صادره برای توماج صالحی را «پوچ و غیرانسانی» خواند و اعلام کرد که چنین حکمی «هیچ مبنایی در حاکمیت قانون ندارد» و «غیرقابل قبول» است.
اقبال اقبالی، دایی توماج صالحی، در گفتوگو با صدای آمریکا خبر صدور حکم اعدام برای این هنرمند معترض را تأیید کرد. روزنامه شرق چاپ تهران پیشتر در روز چهارشنبه به نقل از وکیل توماج صالحی گزارش داده بود که دادگاه برای این هنرمند زندانی بر اساس اتهام «افساد فیالأرض» حکم «اعدام» صادر کرده است.
سازمان عفو بینالملل روز سهشنبه ۴ اردیبهشت با انتشار گزارش سال ۲۰۲۳ خود اعلام کرد جمهوری اسلامی در این سال، آزادی بیان مردم ایران را بیش از پیش محدود و سرکوب زنان و شکنجه و اعدام را شدیدتر کرده است.
کیوان روشوزاده، زندانی سیاسی کُرد، در حالی در هفتمین روز اعتصاب غذای خود در سلول انفرادی زندان مرکزی ارومیه به سر میبرد که بنا بر گزارشها کماکان از رسیدگی پزشکی برای «جراحت ناشی از شکنجه توسط ماموران زندان» محروم است.
خبرگزاری رویترز با اشاره به برخوردهای اخیر با مخالفان حجاب اجباری در ایران نوشت که جمهوری اسلامی در همان روزی که به اسرائیل حمله کرد، به پلیس چندین شهر دستور داد تا برای بازداشت زنانی که قوانین سختگیرانه حجاب اجباری مورد نظر حکومت را رعایت نمیکنند، به خیابانها بروند.
شریفزاده اردکانی، وکیل ماشاالله کرمی، پدر محمد مهدی کرمی از اعدام شدگان اعتراضات ۱۴۰۱، اعلام کرد که موفق شده است در جلسه دادگاه موکلش در ۴ اردیبهشت؛ و پس از گذشت هشت ماه از بازداشت موکلش «فرصت مناسبی برای دفاع » از وی پیدا کند
بارگذاری بیشتر