پانزده تن از افرادی که در گذشته توسط جمهوری اسلامی گروگان گرفته شده بودند با ارسال نامهای به نخستوزیر سوئد خواستار انجام اقدامات جدیتر در رابطه با پرونده احمدرضا جلالی، زندانی سوئدی-ایرانی که در ایران در معرض خطر اعدام قرار دارد، شدهاند.
آنها نوشتهاند بهعنوان گروگانهای پیشین که «مصائب طاقتفرسای» بازداشت طولانیمدت و غیرقانونی در ایران را تحمل کردهاند، «نگرانی عمیق» خود را نسبت به تداوم «عدم اقدام معنادار» توسط دولت سوئد برای آزادی احمدرضا جلالی، ابراز میکنند.
آنها با اشاره به این که روز هفتم اردیبهشت برابر با هشتمین سالگرد «بازداشت ناعادلانه» دکتر جلالی است نوشتهاند در حالی که بسیاری از نهادهای بینالمللی حقوق بشر و سازمان ملل متحد «بازداشت غیرقانونی» او را محکوم کردهاند و نسبت به وضعیت وخیم سلامت جسمی و روانی او هشدار دادهاند، دولت سوئد اقدام اندکی برای آزادی او انجام داده و نتوانسته است حمایت لازم را به خانواده آقای جلالی ارائه کند و اطلاعاتی مورد نیازشان را در اختیارشان قرار دهد.
آنها از دولت سوئد خواستهاند به تلاشهای خود برای نجات همه شهروندانش که توسط جمهوری اسلامی گروگان گرفته شدهاند بیافزاید، منابع و حمایت کافی را در اختیار خانوادههای آنها قرار دهد، و «شفاف و صریح» تعهد بدهد که هیچیک از شهروندان سوئدی که به ناحق بازداشت شدهاند در معاملههای احتمالی با جمهوری اسلامی نادیده گرفته نخواهند شد.
آنها تأکید کردهاند که اگر احمدرضا جلالی یا هر یک از شهروندانی که به طور خودسرانه بازداشت شدهاند در توافقهای مرتبط با زندانیان گنجانده نشوند، این موضوع «فاجعهای با ابعاد غیرقابل قبول» را رقم خواهد زد.
این ۱۵ گروگان پیشین جمهوری اسلامی در نامه خود نوشتهاند که دولت سوئد، به عنوان یکی از دموکراسیهای پیشرو در جهان، در قبال بازگرداندن ایمن همه شهروندان بیگناه خود که جمهوری اسلامی از آنها به عنوان مهرههایی در «بازی شرورانه دیپلماسی گروگانگیری» خود استفاده میکند وظیفه روشنی دارد.
آنها همچنین از دولت سوئد خواستهاند تا با کشورهای دیگری که شهروندان آنها نیز به صورت خودسرانه توسط جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند همکاری کرده و این مشکل را «ریشهای» و از طریق اعمال و اجرای مجازاتهای شدید حل کنند.
احمدرضا جلالی، شهروند سوئدی ایرانیتبار و پزشک و استاد دانشگاه، اردیبهشت سال ۹۵ وقتی برای شرکت در یک کنفرانس علمی به ایران سفر کرده بود به دست ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد. دادستان تهران در ۲ آبان ۱۳۹۶ از خبر حکم اعدام او خبر داد.
ایالات متحده و بسیاری از کشورهای غربی جمهوری اسلامی را به بازداشت ناعادلانه شهروندان خارجی به قصد امتیازگیری سیاسی متهم میکنند.
جیسون رضائیان، نزار زکا، سیامک نمازی، محمد باقر نمازی، نازنین زاغری-رتکلیف، انوشه آشوری، کامران قادری، مراد طاهباز، فریبا عادلخواه، عماد شرقی، بری روزن، کایلی مور گیلبرت، رولان مارشال، بنجامین بریر، و ژیو وانگ از امضاکنندههای نامه به نخستوزیر سوئد هستند.