مرجان ساتراپی، سینماگر ایرانی فرانسوی و رئیس هیئت داوران جشنواره فیلم «زن زندگی آزادی»، در گفتوگو با صدای آمریکا درباره نخستین دوره این رویداد هنری، توضیحاتی را ارائه کرد.
بازداشت فعالان مدنی در دومین سالگرد اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ همچنان ادامه دارد و منابع حقوق بشری از بازداشت دستکم شش شهروند، از جمله یک نوجوان ۱۶ ساله، در روز چهارشنبه ۲۸ شهریور خبر دادهاند.
همزمان با دومین سالگرد اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی، دادگاه تجدیدنظر استان کردستان امید قدیمی، برادر دادخواه فواد قدیمی یکی از کشتهشدگان این اعتراضات، را به یک سال حبس تعلیقی و پرداخت سه میلیون تومان جزای نقدی محکوم کرد.
جوزپ بورل یادآور شد سرکوب «جنبش زن، زندگی، آزادی» از سوی مقامات ایران موجب کشتهشدن صدها نفر، زخمیشدن و بازداشت ناعادلانه هزاران تن، و محدودیت شدید آزادی بیان و عقیده و دیگر آزادیهای مدنی ایرانیان شد.
وزرای امور خارجه آمریکا، استرالیا، کانادا، نیوزلند و بریتانیا در دومین سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، با انتشار بیانیه مشترکی جانباختن او را «جرقه یک جنبش اعتراضی سراسری به رهبری زنان و دختران» توصیف کردند که به رغم سرکوب توسط نیروهای حکومتی همچنان جنبشی «متحد» است.
آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، در مصاحبهای اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا تصریح کرد دولت بایدن همچنان به پشتیبانی از مردم ایران و پاسخگوکردن جمهوری اسلامی ادامه خواهد داد.
هانا نویمن، از قانونگذاران آلمانی در پارلمان اتحادیه اروپا، روز یکشنبه ۲۵ شهریور با انتشار پیامی ویدیویی به مناسبت دومین سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد گفت جهان به واسطه «شجاعت» مردم ایران از بیرحمی جمهوری اسلامی آگاه شد.
تصاویر و ویدئوهای منتشر شده در شبکههای مجازی نشان میدهد که اصناف و کسبه شهرهای کردنشین در دومین سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد» دست به اعتصاب زدند.
در آستانه دومین سالروز کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد که جنبش اعتراضی سراسری «زن، زندگی، آزادی» را در داخل و خارج از ایران رقم زد، بسیاری از چهرهها و نهادهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بر اهمیت تداوم اعتراضات و اعتصابات سراسری تأکید کردهاند.
آسوشیتدپرس در گزارشی به مناسبت فرا رسیدن دومین سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، از حضور پرشمار زنان بدون حجاب اجباری در معابر عمومی شهرهای ایران خبر داد و نوشت: «مشاهده زنان بدون حجاب اجباری در شهرهای ایران هر چه بیشتر در حال بدل شدن به امری عادی است.»
همزمان با ادامه بازداشتها و احضارها در شهرهای کردنشین ایران، منابع آگاه در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا از استقرار ماموران حکومتی در سطح شهر سقز و اختلال شدید اینترنت در برخی از شهرهای ایران، از جمله سقز و سنندج، در آستانه دومین سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد خبر دادهاند.
سازمان حقوق بشری ههنگاو در گزارشی اعلام کرده که در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در مجموع ۱۴۲ شهروند کرد کشته شدند که از این میزان ۶ نفر زن، ۱۳۶ نفر مرد و در بین جانباختگان ۱۶ نفر کودک دختر و پسر زیر ۱۸ سال وجود داشته است.
منابع آگاه در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا از استقرار تعداد زیادی از ماموران حکومتی در سطح شهر سقز و اختلال شدید اینترنت در برخی شهرها، از جمله سقز و سنندج، در آستانه دومین سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد خبر دادهاند.
کمیته مستقل بینالمللی سازمان ملل امروز با انتشار گزارشی هشدار داد که حکومت ایران دو سال پس از آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، تلاشهای خود را برای سرکوب حقوق بنیادین زنان و دختران و «نابودی باقیماندههای فعالیتهای زنان» شدت بخشیده است.
رسانههای محلی از احضار ۱۴ عضو انجمن صنفی معلمان کردستان در شهر سنندج خبر داده و اعلام کردند که این اقدام در راستای فشار بیشتر به فعالان صنفی در آستانه دومین سالگرد اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» است.
در آستانه دومین سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، ۱۴ تن از فعالین صنفی و اعضای انجمن صنفی معلمان کردستان احضار شدند، یک عضو خانوادههای دادخواه بازداشت شد و حکم زندان یک شهروند دارای معلولیت به اجرا درآمد.
دو سال پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، پدر او امجد امینی به صدای آمریکا گفت که قوه قضاییه جمهوری اسلامی هنوز درباره پرونده او، «هیچ جوابی» به خانوادهاش نداده است.
در بیانیه کانون فیلمسازان مستقل ایران آمده است: «در ویرانشهر امروز سینمای ایران، تبریک روز سینما نه تنها طعنهآمیز که موهن است.»
عفو بینالملل روز چهارشنبه ۲۱ شهریور در بیانیهای به مناسبت دومین سالگرد «اعتراضات زن، زندگی، آزادی» با اشاره به این که «مردم سراسر ایران علیه دههها ظلم و تبعیض جنسیتی ایستادگی کردند» تاکید کرد «مصونیت سیستماتیک از مجازات مرتکبان جنایات بینالمللی در ایران» به رغم «سرکوب وحشیانه» مردم ادامه دارد.
رضا شفاخواه وکیل دادگستری، در آستانه دومین سالگرد اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، گفت که قوه قضاییه جمهوری اسلامی یک مأمور نیروی انتظامی را در رابطه با شلیک به علیرضا خوشکار بیاتی در جریان سرکوب اعتراضات سال ۱۴۰۱ به قصاص محکوم کرده است.
خانم دلدار در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در رشت توسط نیروهای جمهوری اسلامی ایران و به دلیل کمک به مجروحین، مورد اصابت گلولههای ساچمهای قرار گرفت.
افسون نجفی در یک استوری که در اینستاگرام خود منتشر کرده نوشته است: «ماموران امروز صبح ساعت هشت، به خانه پدر و مادرم هجوم بردند، ضمن تفتیش کامپیوتر و گوشیها، حکم جلبم را نشان داده و خواستار دریافت آدرسم شدند و گفتند که به او بگویند به ایران بازگردد و توبه کند.»
محمد آزاد، معترض آسیبدیده چشمی، که در آبان دو سال پیش هدف شلیک عامدانه ماموران جمهوری اسلامی به سر، چشم راست و شکم قرار گرفته بود، جان باخت.
صفحه رسمی توماج صالحی در شبکه اجتماعی «ایکس» روز شنبه ۱۷ شهریور بر «نیاز فوری و مبرم» این رپر زندانی منتقد حکومت جمهوری اسلامی «به رسیدگی پزشکی» تاکید کرد و خواستار پایان داده شدن به «شکنجه خاموش» او از سوی مقامات قضایی شد.
شماری از تشکلهای دانشجویی و دانشجویان ایران با انتشار بیانیهای به مناسبت دومین سالگرد اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی»، تأکید کردهاند که همچنان در برابر «این حکومت ضدانسانی» ایستادهاند و برای «به چالش کشیدن دائمی» و «نابود کردن» آن مبارزه خواهند کرد.
نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل و فعال حقوق بشر زندانی، در پیامی به کنفرانس سالانه صلح نوبل ۲۰۲۴ میلادی، با اعلام این موضوع که زنان توانستهاند که توان سرپیچی و اقتدار معترض را به سطح آگاهی جمعی و تاریخی ارتقا دهند، تاکید کرد که «ما از اعدام نمیترسیم.»
بیش از ۲۰ تشکل مستقل زنان ایرانی در بیانیهای در روز پنجشنبه ۱۵ شهریور به مناسبت دومین سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و جنبش «زن، زندگی، آزادی» اعلام کردند که «مبارزات وارد فاز جدیدی شده است.»
دیوان عالی جمهوری اسلامی حکم دادگاه نظامی استان تهران در پرونده محمد جامهبزرگ را تأیید کرد. بر اساس این حکم یک بسیجی به اعدام و دو پاسدار در مجموع به ۹ ماه حبس محکوم شدند.
به گفته معاون نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران، «سرگذشت تکاندهنده توکلیان رویه شرمآور رژیم در کورکردن هدفمند از طریق هدف قرار دادن چشمان معترضان را برجسته میکند.»
کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل متحد نسبت به «نقض فاحش حقوق اقلیتهای قومی و مذهبی» توسط حکومت ایران در جریان اعتراضات آبان ٩٨، تابستان ۱۴۰۰ و اعتراضات به کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی ابراز «نگرانی شدید» کرد.
یک روزنامه چاپ تهران از بازگشت الهه محمدی و نیلوفر حامدی در روزهای آینده به زندان خبر داد.
شماری از ایرانیان و حامیان حقوق بشر شنبه ۲۰ مرداد ۱۴۰۳، در بیش از ۱۰ شهر بزرگ جهان، از جمله ژنو، تورنتو، هامبورگ، واشنگتن و وین، گردهم آمدند تا صدای اعتراض خود را علیه اعدامهای گسترده و نقض حقوق بشر در ایران به گوش جهانیان برسانند.
سازمان عفو بینالملل روز سهشنبه ۱۶ مرداد با انتشار بیانیهای، اعدام «مخفیانه و تکاندهنده» رضا رسایی، از معترضان جوان شرکتکننده در اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی»، توسط جمهوری اسلامی را محکوم کرد.
به گزارش رسانهها در ایران«رضا رسایی»، جوان ۳۴ ساله که در شهرستان «صحنه» کرمانشاه، در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱، بازداشت شده بود، بامداد امروز «سهشنبه، ۱۶ مرداد ۱۴۰۳» اعدام شد.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی در تازهترین واکنش به احکام صادر شده علیه شروین حاجیپور و محسن برهانی، اعلام کرد که حکم برهانی در دادگاه تجدیدنظر تایید شده و نیمی از «مجازات حبس» حاجیپور هم «تعلیق» شده است.
بارگذاری بیشتر