با فاصله گرفتن از اعتراضات گسترده سال گذشته حالا ناظران و متخصصان از تاثیرات آن بر جامعه میگویند بطوریکه یک روانپزشک به روزنامهای چاپ تهران گفته است که مشاهدات میدانی میگوید «حال دل مردم خوب نیست» و آثار روانی آن تا مدتها ادامه خواهد داشت.
صدور حکم زندان برای نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامهنگاری که گزارشهایی درباره کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد تهیه کرده بودند، واکنشهای بسیاری در پی داشته است.
یک وکیل دادگستری میگوید رویا ذاکری، دختری که در پی درگیری با مأموران حجاب اجباری به بیمارستان روانپزشکی منتقل شده بود، بدون اجازه ملاقات با وکیل و با دستور دادستان از بیمارستان روانپزشکی به بازداشتگاه اطلاعات تبریز برده شد.
بنابر اعلام مرکز رسانه قوه قضاییه شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران رای پرونده نیلوفر حامدی و الهه محمدی را صادر کرد که طبق این حکم این دو در مجموع ۲۵ سال حبس محکوم شدند که در مجموع ۱۳ سال آن «قابل اجرا» است.
در پی تشدید فشارهای حکومت ایران بر وکلای حقوق بشری، هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر ایران، خواستار «موضعگیری قاطع» جامعه حقوقی بینالمللی «علیه چندین دهه سرکوب و حذف وکلای مستقل در ایران به دست حکومت جمهوری اسلامی» شد.
توماج صالحی، رپر زندانی حامی معترضان، از سوی سازمان «ایندکس آن سِنسِرشیپ» به عنوان برنده جایزه سالانه آزادی بیان در بخش هنر معرفی شد.
در پی اعلام نام مهسا امینی و جنبش «زن زندگی آزادی» به عنوان برنده جایزه ساخاروف، مادر و پدر مهسا (ژینا) امینی در پیامهای جداگانه از تخصیص این جایزه به دخترشان که در بازداشت گشت ارشاد کشته شد، ابراز خرسندی کردند.
چهارصد نفر از فعال سیاسی و مدنی داخل و خارج از ایران روز چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۲ با صدور بیانیهای اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی را فرصتی برای اتحاد بیشتر مبارزان و آزادیخواهان ایران دانستند و خواستار بهرهبرداری فوری از این فرصت «مهم» و «مغتنم» برای نجات کشور شدند.
حدود ۲۰۰ روزنامه نگار، نویسنده و فعال رسانه ای در ایران در نامه ای با اشاره به این که بیش از یک سال از بازداشت الهه محمدی و نیلوفر حامدی، خبرنگاران روزنامههای هممیهن و شرق میگذرد، خواستار آزادی آنها شدند.
آرشام رضایی، فعال مدنی مشروطهخواه، سهشنبه ۲۵ مهر توسط «دو ماشین پر از مأمور» در فردیس استان البرز بازداشت شد.
اخراج استادان دانشگاهها در ایران همچنان ادامه دارد و در تازهترین مورد، ندا تولایی، مدرس دانشگاه الزهرا در تهران، از اخراج خود خبر داده است.
صالح نیکبخت، وکیل دادگستری که وکالت خانواده مهسا امینی را عهدهدار است، در دادگاه انقلاب اسلامی به بالاترین مجازات جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام محکوم شد.
در حالی که آرمیتا گراوند دختر بیهوش شده بر اثر برخورد مأموران حجاب اجباری همچنان در کما است، دو تن در دزفول به اتهام آنچه «ضرب و شتم آمر به معروف» عنوان شده بازداشت شدند و فرماندهی انتظامی بدحال شدن زنی در تبریز پس از ضرب و جرح بر سر حجاب را به «بیماری روانی» نسبت داد.
فاطمه سپهری در نخستین پیام ویدئویی پس از بازداشت، با بیان این که علی خامنهای پول مردم ایران را خرج گلوله برای حماس کرده، حمله این گروه شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی به اسرائیل را محکوم کرد و گفت «ملت ایران در کنار ملت اسرائیل» ایستاده است.
یک منبع آگاه از پرونده رضا رسایی، «قصاص نفس» محکوم شده، به صدای آمریکا گفت که با وجود شهادت شاهد عینی و تناقض اظهارات سایر متهمان، دادگاه بر اساس «علم قاضی» برای او حکم «اعدام» صادر کرده است.
منابع خبری با گذشت ۴۳ روز از بازداشت ماشالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی، معترض اعدام شده، و وکیل او؛ امیرحسین کوهکن، از «وضعیت بلاتکلیف» و «پروندهسازی» برای آنها خبر دادند.
یک خبرگزاری رسمی وابسته به جمهوری اسلامی در گزارشی که پس از انتشار حذف شد اعلام کرد «علائم حیاتی» آرمیتا گراوند در چند روز گذشته «تغییر یافته و تا حدودی به وخامت گراییده است.»
۱۳۶ کنشگر از جمله شماری از زندانیان سیاسی در بیانیهای از یاسر رحمانیراد پزشک بازداشتشده حمایت کردند و خواستار آن شدند که سازمانهای بینالمللی سکوتشان را بشکنند و جمهوری اسلامی را پاسخگو کنند.
زندانیان سیاسی بند زنان زندان اوین در نامهای نوشتند که اهدای جایزه صبح نوبل ۲۰۲۳ به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی، «ارج نهادن به سالها فعالیتش برای تحقق آزادی و برابری و رساندن صدای دادخواهی و حقطلبی جامعه ایران به جهان است و گامی خواهد بود به سوی روشنایی بیشتر.»
جلسه دادگاه هشت متهم پرونده موسوم به «شهرک اکباتان» روز شنبه ۱۵ مهر در شعبه ۱۳ دادگاه کیفری استان تهران برگزار شد
کمیته نوبل صلح در نروژ روز جمعه ۱۴ مهرماه، جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ را به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران، اهدا کرد. این جایزه به دلیل نقش تعیین کننده نرگس محمدی در مقابله با سرکوب زنان در ایران و همچنین مبارزه او برای ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همه، به وی اهدا شد.
اهدای جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی، با استقبال بسیاری از چهرهها و فعالان و نیز تشکلها و سازمانهای سیاسی، مدنی، صنفی و حقوق بشری مواجه شده است.
در پی تمدید قرار بازداشت موقت شایا شهوق گرافیست در آمل، یک فعال مدنی به صدای آمریکا گفت که مقامات قضایی به همسر او اجازه ملاقات نداده و گفتهاند «شایا با ما همکاری نمیکند.»
خسرو علیکردی، وکیل خانواده ابوالفضل آدینهزاده، در نخستین سالگرد کشته شدن این نوجوان به دست نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی، بر سر مزارش گفت که علیرغم «پیگیریهای متعدد»، هنوز پرونده دادخواهی به نتیجه نرسیده است.
یک فیلمساز و فعال مدنی که در زندان قرچک زندانی است، در تماسی تلفنی نحوه بازداشت خود و مشاهداتش از «گروگانگیری و آدمربایی» در بعدازظهر ۲۵ شهریور ، سالگرد کشته شدن مهسا امینی را شرح داد.
سعیده شفیعی روزنامهنگار معترض، که همزمان با اعتراضات سال ۱۴۰۱ مدتی بازداشت شده بود روز دوشنبه ۱۰ مهر در «ایکس» نوشت:«در مبهمترین روزهای زندگی چهلسالهام قرار دارم؛ شرایط بد مالی، روحی و اجتماعی. دلم میخواهد به خوابی عمیق فرو روم و دیگر بیدار نشوم.»
یک منبع نزدیک به خانواده مهرناز خرمی، عکاس و فعال اجتماعی بازداشتی در بازداشتگاه کاظمی ساری در گفتگو با صدای آمریکا از عدم دسترسی او به دارو و مراقبتهای پزشکی مورد نیاز خبر داد.
دومین و آخرین جلسه دادگاه صالح نیکبخت که پس از پذیرش وکالت خانواده مهسا امینی با شکایت وزارت اطلاعات به «فعالیت تبلیغی علیه نظام» متهم شده، روز دوشنبه ۱۰ مهر در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شد.
سکینه پروانه، زندانی سیاسی کُرد، به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی»، و «توهین به رهبری جمهوری اسلامی» به مجموع هفت سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم شده است.
لیلا نقدیپری، از طراحان صحنه سینما و عضو هیئت مدیره انجمن طراحان سینمای ایران، روز یکشنبه ۲۶ شهریور از سوی ماموران امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
سپیده رشنو با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «امروز؛ دهم مهر ماه ۱۴۰۲، با همین پوشش، همراه با وکیلم آقای پناهیپور در دادگاه حاضر خواهم شد برای دفاع از دو اتهام «تشویق به فساد و فحشا و تبلیغ علیه نظام» که مصداق آنها تنها پست اول صفحهٔ اینستاگرام من است.»
حساب کاربری توماج صالحی در شبکه اجتماعی «ایکس» در پیامی به نقل از این خواننده زندانی اظهارات «رزا اعتماد انصاری» وکیل توماج را تکذیب کرد.
وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ادعا کرد که «دشمنان» در پی «ناامنکردن مرزهای شرقی» ایران هستند. یک روزنامهنگار در واکنش به این اظهارات به صدای آمریکا گفت جمهوری اسلامی به دنبال «تکرار ماجرای شاهچراغ» در سیستان و بلوچستان است.
در ادامه فشارها بر واحدهای تجاری و فرهنگی برای مقابله با نافرمانی مدنی علیه حجاب اجباری، دو کتابفروشی در تهران پلمب شدند.
سازمان حقوق بشر ایران، همزمان با ادامه اعتراضها در استان سیستان و بلوچستان به مناسبت سالگرد «جمعه خونین زاهدان»، از جامعه جهانی خواست «کشتار حکومتی در زاهدان» را به عنوان «جنایت علیه بشریت» مورد بررسی قرار دهد.
بارگذاری بیشتر