محمد رسولاف، سینماگر سرشناس ایرانی روز دوشنبه ۳۰ مهر در جشنواره بینالمللی فیلم وین در اتریش، آخرین ساخته خود با عنوان «دانه انجیر معابد» را به الهه محمدی و نیلوفر حامدی، روزنامهنگاران ایرانی، تقدیم کرد.
سهیلا گلستانی، بازیگر ایرانی که نامش با نقشآفرینی در فیلم «دانه انجیر معابد» اثر محمد رسولاف در عرصه بینالمللی مطرح شد برای دریافت جایزه بهترین بازیگری هفدهمین دوره «آسیا پاسیفیک» نامزد شده است.
امینالله رشیدی، چهره سرشناس موسیقی ایران، در ۹۹ سالگی بر اثر کهولت سن درگذشت. به گفته فرزندش پیکر این خواننده و آهنگساز نامدار، برای تحقیقات پزشکی اهدا میشود و مراسم تشییع نخواهد داشت.
کمیته جایزه نوبل ادبیات روز پنجشنبه ۱۹ مهر اعلام کرد که خانم هان کانگ، نویسنده از کره جنوبی، به علت «نثر شاعرانهای که با زخمهای تاریخی مواجه می شود و شکنندگی زندگی انسانی را آشکار میکند»، جایزه نوبل ادبیات سال جاری را دریافت کرده است.
محمد رسولاف، سینماگر سرشناس ایرانی، بهعنوان رئیس هیئت داوران جشنواره بینالمللی فیلم کییف موسوم به «مولودیست» در اوکراین انتخاب شد.
در هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ برابر با پانزدهم مهرماه سال ۱۴۰۲، اعضای حماس با حمله به یک جشنواره موسیقی آغاز جنگی را جرقه زدند که تا امروز همچنان ادامه دارد. مستندی جدیدی به نام «ما دوباره میرقصیم» این حمله غافلگیرانه به جشنواره موسیقی «سوپر نوا» را با جزئیات دلخراشی ثبت کرده است.
محمد رسولاف، سینماگر سرشناس ایرانی، در جریان یک نشست خبری در جشنواره بینالمللی فیلم «بوسان» در کره جنوبی، درباره گزینش «دانه انجیر معابد» بهعنوان نماینده سینمای آلمان در رقابت اسکار توضیحاتی داد.
فریدون تنکابنی، داستاننویس و از اعضای موسس کانون نویسندگان ایران و شورای نویسندگان و هنرمندان، پس از تحمل دورهای بیماری، شنبه هفتم مهر در سن ۸۷ سالگی در آلمان درگذشت.
خبرگزاری تسنیم روز شنبه هفتم مهر گزارش داد که متوسط معدل دانشآموزان سال آخر دبیرستان در رشتههای مختلف در امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۳ در رشتههای ریاضی، تجربی و انسانی ۱۰.۹۸ بوده است؛ اتفاقی که کارشناسان و تحلیلگران از آن به عنوان سقوط آزاد آموزش در ایران یاد میکنند.
حفاری یک گورستان بزرگ وایکینگها در دانمارک به کشف ۵۰ اسکلت که به طور غیرمعمول بسیار خوب حفظ شدهاند منجر شده است؛ باستانشناسان انتظار دارند این کشف به روشن کردن نحوه زندگی مردم اروپای شمالی کمک کند.
کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تأتر برونمرز، روز سهشنبه سوم مهر با انتشار بیانیهای به چگونگی انتخاب نماینده سینمای ایران برای شرکت در رقابت اسکار اعتراض کرد.
فیلمسازان دگراندیش سینمای ایران بار دیگر از آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک آمریکا خواسته اند تا در رابطه خود با بنیاد سینمایی فارابی، که تحت کنترل حکومت ایران است و در حال حاضر بر روند ارسال فیلم نماینده سینمای ایران در اسکار نظارت می کند، تجدید نظر کند.
شروین حاجیپور، خواننده معترض، روز دوشنبه دوم مهر در صفحه اینستاگرام خود گفت که از مختومه شدن پرونده قضایی خود در ارتباط با «بخشنامه عفو» باخبر شده است.
وکیل هانیه توسلی، بازیگر سرشناش تئاتر و سینما و از حامیان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱، اعلام کرد موکلش بدون این که «حکمی مبنی بر ممنوعیت از کار» داشته باشد، اما «همچنان با ممانعت از بازیگری» مواجه است.
فیلم «در آغوش درخت» ساخته بابک خواجه پاشا بهعنوان نماینده سینمای ایران برای رقابت در بخش آثار بینالمللی یا غیرانگلیسی زبان اسکار انتخاب شد، اثری که به گفته حامد سلیمانزاده، نویسنده و منتقد فیلم، هیچ شانسی برای موفقیت در این رقابت جهانی ندارد.
انجمن جهانی قلم در شبکه اجتماعی «ایکس» اعلام کرد که در کنگره بینالمللی انجمنهای قلم که بین روزهای سوم تا ششم مهرماه برگزار میشود، یک صندلی خالی به یاد نرگس محمدی؛ نویسنده، مدافع حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل که در اوین زندانی است، قرار خواهد داد.
مرجان ساتراپی، سینماگر ایرانی فرانسوی و رئیس هیئت داوران جشنواره فیلم «زن زندگی آزادی»، در گفتوگو با صدای آمریکا درباره نخستین دوره این رویداد هنری، توضیحاتی را ارائه کرد.
خبر خروج ۳۰ تابلوی هنری ارزشمند از موزه «امام علی» تحت مدیریت شهرداری تهران با هدف شرکت در یک نمایشگاه و عدم بازگشت تابلوها به موزه به رغم برگزار نشدن نمایشگاه مورد نظر، در رسانهها و فضای مجازی تحت عنوان «اختلاس هنری» مطرح شده و بازتاب گستردهای داشته است.
«شوگان» که حماسه تاریخی مربوط به امپراتوری ژاپن است، با دریافت مجموع ۱۹ جایزه، از جمله جایزه معتبر بهترین درام، در مراسم جوایز امی امسال تاریخساز شد.
کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برونمرز، روز شنبه ۲۴ شهریور در بیانیهای در آستانه دومین سالگرد اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در ایران نوشت که «به پیروزی این جنبش در برابر بیش از چهار دهه سرکوب فیزیکی، روانی و فرهنگی، جامعه ایران باور دارد.»
کانون فیلمسازان مستقل ایران (ایفما) روز جمعه ۲۳ شهریور در بیانیهای در آستانه دومین سالگرد اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در ایران نوشت که به رغم سرکوب حکومتی، «پیروان این جنبش انسانی و عدالتخواهانه، هر روز به روشهای مقاومتی جدیدی دست مییابند که دیگر سرکوبپذیر نیست.»
فیلم «ویلیام تِل» ساخته نیک هم، کارگردان ایرلندی، با بازی گلشیفته فراهانی یکی از آثاری است که برای نخستین بار در جشنواره تورنتو اکران شد.
لیلا امینی در این مستند، پرترهای از خواهرش نسرین ارائه میدهد که رویای او خواننده شدن در ایران، کشوری است که زنان به دستور حاکمان اسلامگرا از آوازخوانی عمومی منع شدهاند.
اعلام برخورد قضایی با سحر دولتشاهی و عوامل تهیه و پخش سریال داریوش به دلیل وجود صحنه رقص بازیگر زن که مقامات جمهوری اسلامی آن را «اعمال خلاف موازین اسلامی» دانستهاند، بازتاب وسیعی داشت و واکنشهایی در رسانههای اجتماعی برانگیخت.
در بیانیه کانون فیلمسازان مستقل ایران آمده است: «در ویرانشهر امروز سینمای ایران، تبریک روز سینما نه تنها طعنهآمیز که موهن است.»
با وجود اعلام «رفع ممنوعالخروجی» مریم مقدم و بهتاش صناعیها، زوج سینماگر در ایران، خانم مقدم با انتشار تصویری از رسید توقیف گذرنامهاش، از ممنوعیت مجدد خروج خود و همسرش از کشور خبر داد.
پری صابری، کارگردان پیشکسوت و سرشناس تئاتر ایران و دارنده نشان «شوالیه» فرانسه، پس از چند سال بیماری درگذشت.
سازمانهای «ابتکار آزادی هنری» و «صداهای بدون مرز» در آستانه دومین سالگرد خیزش «زن، زندگی، آزادی»، گزارشی جامع را منتشر کردند که به بررسی سرکوب مستمر هنرمندان در ایران پس از کشته شدن ژینا مهسا امینی و نقش آنان در اعتراضات پرداخته است.
نیلوفر تقیزاده، نویسنده و کارگردان ایرانی، در گفتوگو با صدای آمریکا درباره فیلم مستند «خواب نیلا در باغ بهشت انگوری» توضیحاتی داد. این اثر به صورت مخفیانه در ایران ساخته شده است و با تمرکز بر داستان زندگی مادر و دختری در شهر مشهد، به موضوع فرزندان حاصل از روابط خارج از ازدواج رسمی میپردازد.
سمیه حقنگهدار، مستندساز، و از اعضای کانون فیلمسازان مستقل ایران «ایفما»، در گفتوگو با صدای آمریکا، شاهد را اثری «متفاوت و تأثیرگذار» توصیف میکند که آغاز و پایانی «درخشان» دارد.
هشتاد و یکمین جشنواره فیلم ونیز شامگاه شنبه ۱۷ شهریور، با معرفی برترینها و اهدای جایزه بهترین بازیگر زن به نیکول کیدمن برای فیلم «دختر بچه» و جایزه بهترین بازیگر مرد به ونسان لندون برای فیلم «پسر ساکت» پایان یافت.
فیلم «شاهد» ساخته نادر ساعیور، سینماگر ایرانی در بخش «افقهای گسترشیافته» موفق به دریافت جایزه «منتخب تماشاگران» شد. او در مراسم پایانی جشنواره جایزه خود را به «زنان شجاع ایران» و جعفر پناهی تقدیم کرد.
تنها یک ماه پیش از فرا رسیدن نخستین سالگرد حمله تروریستی حماس به اسرائیل و شروع جنگ در غزه، فیلمسازان اسرائیلی وحشت جنگ را به جشنواره فیلم ونیز آوردند.
رضا خندان مهابادی، نویسنده و عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا، بر این باور است که «بر اساس منش پزشکیان و وعدههای عباس صالحی، سانسور همچنان ادامه خواهد داشت.»
فیلم «هفت روز» به کارگردانی علی صمدی احدی، سینماگر ایرانی آلمانی، برای نخستین بار در جشنواره بینالمللی تورنتو در کانادا اکران خواهد شد. محمد فرخمنش، از تهیهکنندگان «هفت روز»، درباره این پروژه با صدای آمریکا گفتوگو کرده است.
مسعود پزشکیان در روزهای پیش از انتخابات برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در ایران، در آنچه «میثاق ۲۴ مادهای» نامیده شد، دخالت نهادهای غیرفرهنگی را غیرقابل قبول دانسته و گفته بود: جای اندیشه در زندان نیست.
بارگذاری بیشتر