لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۶

کانون هنرمندان برون‌مرز: اسکار به فیلم‌سازان زیرزمینی ایران توجه کند


آرشیو 
آرشیو 

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز، روز سه‌شنبه سوم مهر با انتشار بیانیه‌ای به چگونگی انتخاب نماینده سینمای ایران برای شرکت در رقابت اسکار اعتراض کرد.

در این بیانیه با عنوان «اسکار با بنیاد فارابی» گفته می‌شود که «به نظر می‌رسید جشنواره‌های سینمایی پس از جنبش زن، زندگی، آزادی، در بسیاری از کشورها از همکاری با نهادهای دولتی برای انتخاب فیلم خودداری می‌کنند و به‌دنبال دعوت از فیلم‌سازان مستقل هستند.»

این کانون در ادامه می‌افزاید که «اما باز شاهد هستیم نهادهای دولتی جمهوری اسلامی از جمله بنیاد فارابی که بازوی اجرایی حکومت در امور مربوط به سینما است، قصد دارند روند دوری‌گزینی از دستگاه سرکوب و سانسور در کشورهای غربی را متوقف کنند.»

به گفته کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز، معرفی فیلم «در آغوش درخت» ساخته بابک خواجه پاشا به رقابت اسکار که از کانال‌های تودرتوی سانسور دولتی گذشته و سرمایه‌گذارانش به نهادهای سپاه پاسداران و دستگاه‌های اطلاعاتی وابسته‌اند، در این چهارچوب صورت گرفته است.

این کانون ضمن اعتراض به چنین روندی، خواستار توجه آکادمی اسکار به آثار فیلم‌سازان مستقل و زیرزمینی ایران شده است.

کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برون‌مرز اخیرا با الهام از جنبش مهسا «ژینا» امینی و اعتراضات سراسری در ایران، نخستین جشنواره فیلم «زن زندگی آزادی» را در چند شهر جهان برگزار کرد که با استقبال زیادی مواجه شد.

مرجان ساتراپی، رئیس هیئت داوران این جشنواره به صدای آمریکا گفته بود که چنین برنامه‌هایی اقدامات ارزشمندی» برای حمایت از سینمای مستقل و غیرحکومتی ایران محسوب می‌شوند.

او در بخش دیگری از اظهارات خود یادآور شد که جشنواره «زن زندگی آزادی» و برنامه‌های مشابه در خارج از ایران، صدای اعتراض مردم ایران را در جهان بازتاب می‌دهند.

بنیاد سینمایی فارابی روز شنبه ۳۱ شهریور از انتخاب فیلم «در آغوش درخت» ساخته بابک خواجه پاشا به‌عنوان نماینده سینمای ایران برای رقابت در بخش آثار بین‌المللی یا غیرانگلیسی‌ زبان اسکار خبر داد.

فیلم «در آغوش درخت» ساخته بابک خواجه پاشا
فیلم «در آغوش درخت» ساخته بابک خواجه پاشا

حامد سلیمان‌زاده، نویسنده و منتقد فیلم، ضمن اظهار تعجب از چنین گزینشی، به صدای آمریکا گفته بود که این اثر هیچ شانسی در رقابت اسکار ندارد.

به گفته او، مهاجرت اجباری، و همچنین ممنوع‌الکاری نوشته و نانوشته بسیاری از سینماگران ایرانی، یکی از دلایلی است که سینمای ایران در سال‌های اخیر موفقیتی در اسکار نداشته است.

این منتقد سینمایی همچنین به دخالت مراکز غیرسینمایی از جمله نهادهای امنیتی در کلیه امور سینمایی کشور از جمله گزینش نماینده ایران برای شرکت در اسکار اشاره می‌کند که باعث شده است تا اعضای کمیته انتخاب از چهره‌های مورد تأیید حاکمیت باشند.

فیلم در آغوش درخت در شرایطی از طرف ایران به آکادمی اسکار فرستاده می‌شود که «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف، سینماگر ایرانی به‌عنوان نماینده سینمای آلمان در این رقابت شرکت می‌کند.

محمد رسول‌اف که این اثر بحث‌انگیز را ‌مخفیانه در ایران ساخت، اخیرا مخفیانه از کشور خارج شد و ساکن آلمان است.

سال گذشته فیلم «نگهبان شب» ساخته رضا میرکریمی برای شرکت در اسکار انتخاب شد که در مرحله مقدماتی حذف شد و موفقیتی نداشت.

اصغر فرهادی، سینماگر ایرانی با فیلم‌های «جدایی نادر از سیمین» و «فروشنده» دوبار موفق به کسب جایزه اسکار بهترین فیلم بین‌المللی یا غیرانگلیسی‌ زبان سال شده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG