اری کانکو، سخنگوی سازمان ملل متحد برای هماهنگی امور بشردوستانه، روز چهارشنبه ۲۶ دی گفت که این سازمان متعهد به ارسال کمکهای انساندوستانه به فلسطینیها در نوار غزه در طول آتشبس است.
به گزارش «جروزالم پست»، او در ادامه افزود که این کمکها در حدی ارائه میشود که شرایط میدانی برای فعالیتهای بشردوستانه فراهم باشد.
به گفته این سخنگو، محدودیت در ورود کالاها، فقدان ایمنی و امنیت، برهم خوردن نظم و قانون، و کمبود سوخت، از جمله موانع ضروری است که باید برای ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه برداشته شود.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه ۲۶ دی در بیانیهای به مناسبت توافق آتشبس در غزه و بازگشت گروگانها، آن را «نتیجه دیپلماسی مستمر و دقیق آمریکا»، «فشارهای شدید وارد آمده بر حماس» و «تغییر معادلات منطقهای پس از آتشبس در لبنان و تضعیف حکومت ایران» دانست.
آقای بایدن در بیانیه خود که از سوی کاخ سفید منتشر شد، نوشت: امروز، پس از ماهها دیپلماسی فشرده از سوی ایالات متحده همراه با مصر و قطر، اسرائیل و حماس به توافق آتشبس و آزادی گروگانها دست یافتند.
او افزود: این توافق، درگیریها در غزه را متوقف میکند، کمکهای انسانی موردنیاز را به غیرنظامیان فلسطینی میرساند و پس از بیش از ۱۵ ماه اسارت، گروگانها را به نزد خانوادههای خود بازمیگرداند.
رئیس جمهوری ایالات متحده گفت: «من جزئیات دقیق این طرح را در ۳۱ مه ۲۰۲۴، ۱۱ خرداد ۱۴۰۳، ارائه کردم که پس از آن بهاتفاق آرا توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب شد. تلاشهای دیپلماتیک من هرگز متوقف نشد تا این توافق به نتیجه برسد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، نیز روز چهارشنبه ۲۶ دی از توافق برای آزادی گروگانهای در دست حماس خبر داد.
او در شبکه اجتماعی خود، «تروت سوشال» نوشت: ما یک معامله برای گروگانها در خاورمیانه داریم. آنها به زودی آزاد خواهند شد.»
آقای ترامپ برقراری این آتشبس چشمگیر را نتیجه پیروزی تاریخی خود در انتخابات ماه نوامبر سال گذشته میلادی دانست و افزود: این موضوع به تمام جهان نشان داد که دولت من در جستجوی صلح و مذاکره برای اطمینان یافتن از امنیت تمام آمریکاییان و متحدان ما است.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۶ دی گزارش داد که به نظر میرسد مذاکرهکنندگان در قطر به توافق آتشبس در جنگ غزه میان اسرائیل و گروه شبهنظامی حماس پس از ۱۵ ماه جنگ نزدیک شدهاند.
«یک مقام فلسطینی» که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت: «حماس بهطور شفاهی با پیشنهاد آتشبس و بازگشت گروگانها در جریان مذاکرات در قطر، موافقت کرده و منتظر اطلاعات بیشتر برای ارائه تأییدیه کتبی نهایی است.»
در این حال، به نوشته این خبرگزاری، یک مقام حماس نیز که خواست نامش فاش نشود، گفت که این گروه هنوز پاسخی کتبی به این پیشنهاد ارائه نکرده است.
در این میان، وزارت خارجه قطر اعلام کرد که عصر چهارشنبه در دوحه، جایی که مذاکرات آتشبس غزه در آن جریان داشته است، یک نشست خبری برگزار خواهد کرد، اما زمان دقیق آغاز آن را مشخص نکرد.
بر اساس این گزارش، قرار است که محمد بن عبدالرحمان بن جاسم آلثانی، نخستوزیر قطر، در این نشست خبری در مورد توافق آتشبس و نیز آزادی گروگانها سخن بگوید.
به نوشته رویترز، پیشتر یک مقام اسرائیلی گفته بود حماس با پیشنهادی که مذاکرهکنندگان قطری ارائه کردهاند، موافقت کرده است. پس از آن، دفتر نخستوزیر اسرائیل اعلام کرد که حماس هنوز پاسخی نداده است.
این گزارش حاکی از آن است که مقاماتی از کشورهای میانجی؛ قطر، مصر و ایالات متحده، همراه با نمایندگان اسرائیل و حماس روز سهشنبه ۲۵ دی اعلام کرده بودند که توافق برای آتشبس در این منطقه محاصرهشده، آزادی گروگانهای در دست حماس و آزادی زندانیان فلسطینی در اسرائیل بیش از هر زمان دیگر نزدیک شده است.
خبرگزاری رویترز با اشاره به این موضوع که مذاکرهکنندگان به توافق برای آتشبس در جنگ غزه میان اسرائیل و حماس دست یافتند، نوشت: این توافق که هنوز بهطور رسمی اعلام نشده، شامل یک مرحله اولیه آتشبس شش هفتهای است و دربرگیرنده عقبنشینی تدریجی نیروهای اسرائیلی از غزه و آزادی گروگانهای نگهداریشده توسط حماس در مقابل آزادی زندانیان فلسطینی در اسرائیل خواهد بود.
این توافق پس از ماهها مذاکرات پراکنده با میانجیگری مصر و قطر و با پشتیبانی ایالات متحده، اندکی پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، در روز اول بهمن حاصل شد.