خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۲۴ دی به نقل از یک مقام مطلع گزارش داد که مذاکرهکنندگان اسرائیلی و حماس پیشنویس نهایی توافق آتشبس در غزه را از قطر دریافت کردهاند.
این مقام به رویترز گفت که این پیشنویس در پی پیشرفت نیمهشب با حضور برت مکگورک نماینده جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا، و استیو ویتکاف نماینده دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا، تهیه و به طرفهای اسرائیلی و حماس ارائه شده است و شروط آتشبس و آزادی گروگانها را مشخص میکند.
علاوه بر این دو دیپلمات ارشد آمریکایی، روسای دو سازمان اطلاعاتی موساد و شینبت اسرائیل و همچنین نخستوزیر قطر، و رئیس سازمان اطلاعات مصر در مذاکرات جاری در قطر حضور دارند.
منبع رویترز پیشنویس ارائهشده به طرفهای اسرائیلی و حماس را نتیجه تلاشهای فشرده شبانه خواند و افزود که «۲۴ ساعت آینده برای رسیدن به توافق سرنوشتساز خواهد بود.»
رادیو کان اسرائیل در گزارشی تایید کرد که مذاکرهکنندگان اسرائیل و حماس پیشنویس نهایی آتشبس را دریافت کردهاند و مقامهای اسرائیل در جریان مفاد این پیشنویس قرار گرفتهاند.
رویترز به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی گزارش داد که در صورت موافقت حماس با این پیشنویس، میتوان در روزهای آینده به توافق رسید.
حماس نیز تایید کرد که پیشنویس آتشبس را دریافت کرده و یک مقام این گروه در گفتوگویی با رویترز آن را «بسیار امیدوارکننده» توصیف کرد.
انتشار خبر پیشرفت در مذاکرات و ارائه پیشنویس نهایی توافق به اسرائیل و حماس یک روز پس از گفتوگوی تلفنی بایدن و نتانیاهو صورت میگیرد.
رئیس جمهوری آمریکا در این تماس تلفنی بر لزوم برقراری فوری آتشبس در غزه و بازگشت گروگانهای ربودهشده توسط حماس تاکید کرد.
در همین ارتباط، مایک والتز، گزینه دونالد ترامپ برای مشاور امنیت ملی، روز یکشنبه گفت ترامپ درباره به نتیجه رسیدن مذاکرات تا پیش از مراسم تحلیف خود در روز اول بهمن «جدی» است.
به گفته او، تاخیر در آزادی گروگانها حماس را با توافقهای «بدتر» مواجه میکند و تداوم «این نوع دیپلماسی گروگانگیری» موجب بروز «آشوبی تمامعیار در خاورمیانه» خواهد شد.
دونالد ترامپ روز سهشنبه ۱۸ دی در اظهارنظری مشابه تأکید کرده بود که اگر حدود ۱۰۰ گروگان باقیمانده که از حمله تروریستی حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر سال گذشته در اسارت هستند، تا پیش از مراسم تحلیف او در روز اول بهمن آزاد نشوند، «آشوبی تمامعیار در خاورمیانه» به وقوع خواهد پیوست.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی قتلعام و بیش از ٢۵۰ تن دیگر از جمله سالخوردگان، زنان، و کودکان به عنوان گروگان به غزه ربوده شدند.
به دنبال این حمله تروریستی، اسرائیل تهاجم به غزه را به منظور نابودی حماس و آزادی همه گروگانهای ربودهشده آغاز کرد.
بر اساس برآوردهای اسرائیل، هنوز ۹۴ تن از گروگانها در اسارت حماس هستند و دستکم ۳۴ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، اسرائیل و شماری دیگر از کشورها و نهادهای بینالمللی حماس را یک گروه تروریستی قلمداد میکنند.