جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه ۲۴ دی ماه در یک سخنرانی درباره سیاست خارجی ایالات متحده طی چهار سال حضور او در کاخ سفید گفت در این دوره حکومت ایران و نیابتیهای آن در خاورمیانه به شدت تضعیف شدند.
او با اشاره به نقش هدایتگر جمهوری اسلامی در حملات به اسرائیل و نهایتا دو حمله مستقیم حکومت ایران به اسرائیل یادآور شد که آمریکا با تشکیل ائتلافی متشکل از چند کشور، به حمایت مستقیم از اسرائیل در مقابل جمهوری اسلامی پرداخت.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفت که اقتصاد ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی فروپاشیده است و حکومت بشار اسد، از نزدیکترین دوستان حکومت ایران، سقوط کرده است.
او افزود اسرائیل خسارتهای فراوانی علیه جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن از جمله حزبالله وارد کرده است.
جو بایدن تصریح کرد که آمریکا اجازه نخواهد داد جمهوری اسلامی ایران هرگز به سلاح هستهای دست یابد.
بایدن در بخش دیگری از این سخنرانی گفت آمریکا طی چهار سال ریاست جمهوری او بر بحرانهای زیادی چیره شده و نسبت به چهار سال گذشته نیرومندتر شده است.
به گفته او، قدرت سیاسی، دیپلماتیک، نظامی، و اقتصادی آمریکا در سطح جهان افزایش یافته است.
افزایش سهم دیگر کشورهای عضو ناتو در تامین بودجه آن، تقویت همکاریها با کشورهای حوزه اقیانوسیه، و ایجاد ائتلافی متشکل از ۲۰ کشور علیه حملات حوثیها در دریای سرخ از مواردی است که بایدن در سخنرانی خود به آنها اشاره کرد.
او در ادامه به ناکامی پوتین در پیشبرد طرحهای خود در اوکراین اشاره کرد و افزود آمریکا باید به حمایت از اوکراین ادامه بدهد.
جو بایدن که تا چند روز دیگر ریاست جمهوری را به دونالد ترامپ تحویل خواهد داد، در ارتباط با جنگ در غزه بر لزوم برقراری آتشبس و آزادی گروگانهای ربودهشده توسط حماس تاکید کرد.
پیش از سخنان بایدن، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز در سخنانی کوتاه به اهمیت تعامل با جهان و قدرت رهبری ایالات متحده آمریکا در سطح جهان پرداخت.
بلینکن در این سخنان به احیای سیاستهای آمریکا در سطح جهان و رهبری تزلزلناپذیر بایدن در پیشبرد سیاستهای ایالات متحده اشاره کرد و گفت به خدمتکردن در دولت بایدن افتخار میکند.
پوشش ویژه صدای آمریکا از این سخنرانی و تحلیل مفسران را اینجا ببینید:
جو بایدن طی چهار سال تکیه بر مسند ریاست جمهوری آمریکا، بارها ارجحیت راهحل دیپلماتیک برای رسیدگی به برنامه هستهای جمهوری اسلامی را یادآورد شد اما همواره تاکید کرد که همه گزینهها برای مقابله با اقدامات بیثبات کننده حکومت ایران و بهویژه ماجراجوییهای هستهای آن روی میز است.
از دیگر اقدامات مهم بایدن در قبال جمهوری اسلامی، خودداری او از حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی بود.
دولت بایدن در جریان هر دو حمله مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل در تاریخهای ۲۵ فروردین و ۱۰ مهر از اسرائیل دفاع و نقش مهمی در خنثیکردن پرتابههای شلیکشده حکومت ایران به سمت اسرائیل ایفا کرد.
بایدن از همان ساعات آغازین حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل نیز ضمن تاکید بر حق و وظیفه دولت اسرائیل در دفاع از شهروندان خود تصریح کرد که تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل «آهنین» است. بایدن در عین حال بارها بر لزوم برقراری آتشبس، آزادی گروگانهای ربودهشده اسرائیلی به غزه، و بهبود غیرنظامیان در غزه تاکید کرده است.
سیاست دولت بایدن در ارتباط با لشکرکشی پوتین به اوکراین نیز همواره تاکید بر استقلال و حق حاکمیت اوکراین و پشتیبانی همهجانبه از مدافعان اوکراینی در قبال اشغالگران روس بوده است.
آمریکا و متحدان آن طی سالهای گذشته ضمن وضع تحریمهای گسترده علیه دولت روسیه، بستههای حمایتی اقتصادی و نظامی عمدهای در اختیار دولت اوکراین قرار دادهاند.