کمتر از یک هفته مانده به پایان دوره ریاست جهوری جو بایدن، او با انتشار یک نامه خداحافظی ملت آمریکا را خطاب قرار داد و در قالب یک گزارش فهرستی طولانی از دستاوردهای دولت خود در حوزههای مختلف را در چهار سال گذشته ارائه کرد.
آقای بایدن در این نامه با اشاره به همهگیری کووید-۱۹و رویداد حمله به کنگره آمریکا در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ در آغاز دولت خود نوشت: چهار سال پیش، ما در زمستانی پرخطر ایستاده بودیم. ما درگیر بدترین همهگیری قرن، بدترین بحران اقتصادی از زمان «رکود بزرگ» و بدترین حمله به دموکراسی خود از زمان جنگ داخلی بودیم. اما بهعنوان آمریکایی گرد هم آمدیم و از این چالشها عبور کردیم. ما قویتر، موفقتر و ایمنتر ظاهر شدیم.
چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده در بخش دیگری از نامه خود گفت: امروز، ما قویترین اقتصاد جهان را داریم و رکورد ایجاد ۱۶.۶ میلیون شغل جدید را ثبت کردهایم. دستمزدها افزایش یافتهاند. تورم همچنان کاهش مییابد. شکاف ثروت بین نژادها به پایینترین سطح خود در ۲۰ سال گذشته رسیده است.
او افزود: من برای ریاستجمهوری کاندید شدم زیرا اعتقاد داشتم که روح آمریکا در خطر است. ذات و هویت ما در خطر بود. و این مسئله همچنان پابرجا است. آمریکا ایدهای است که از هر ارتشی قویتر و از هر اقیانوسی بزرگتر است. این ایده قویترین ایده در تاریخ جهان است. این ایده این است که ما همگی برابر آفریده شدهایم و توسط خالق خود با حقوقی غیرقابل انکار همچون زندگی، آزادی و جستجوی خوشبختی موهبت یافتهایم. ما هرگز بهطور کامل به این ایده مقدس عمل نکردهایم، اما هرگز هم از آن رویگردان نشدهایم. و من اعتقاد ندارم که مردم آمریکا از آن ایده رویگردان شده باشند.
جو بایدن اضافه کرد: خدمت به این ملت برای بیش از ۵۰ سال افتخار زندگی من بوده است. در هیچ جای دیگر جهان ممکن نبود که کودکی با لکنت زبان و از شروعی ساده در اسکرانتون، پنسیلوانیا، و کلیمونت، دلاور، روزی پشت میز ریاست جمهوری ایالات متحده بنشیند. من قلب و روح خود را به این ملت تقدیم کردهام و در مقابل، میلیونها بار با عشق و حمایت مردم آمریکا برکت یافتهام.
او در ادامه خطاب به مردم آمریکا گفت: تاریخ در دستان شماست. قدرت در دستان شماست. ایده آمریکا در دستان شماست. ما فقط باید ایمان خود را حفظ کنیم و به یاد بیاوریم که چه کسی هستیم. ما ایالات متحده آمریکا هستیم و هیچ چیزی وجود ندارد که با هم نتوانیم انجام دهیم.
آقای بایدن گفت: من و معاون رئیسجمهوری، کاملا هریس، از کارکنان خود خواستهایم خلاصهای دقیق از پیشرفتهایی که در چهار سال گذشته با هم به دست آوردهایم، تهیه کنند.
در ادامه نامه، فهرستی از مسائل گوناگون در حوزههای مختلف داخلی و خارجی ارائه و بهطور مختصر به اقدامات دولت جو بایدن در ارتباط با آنها اشاره است؛ از جمله مسائل عمده مرتبط با سیاست خارجی، که بخشی از آنها را در زیر میخوانید:
طولانیترین جنگ در تاریخ آمریکا، اشاره به جنگ افغانستان و خروج نظامیان آمریکا از این کشور.
تشکیل ائتلافی با بیش از ۵۰ کشور برای حمایت از اوکراین، و ارائه کمکهای اقتصادی و مالی به این کشور برای دفاع از قلمرو خود و اعمال هزینههایی بر روسیه از طریق قویترین تحریمهای چندجانبه و کمپین کنترل صادراتی تاریخ.
حذف رهبران تروریستی از میدان جنگ، از جمله رهبر القاعده ایمن الظواهری، و شمار دیگری از آنها، مانند عوامل اصلی داعش، السودانی.
تقویت موقعیت رقابتی و مدیریت مسئولانه رقابت با چین.
بازگرداندن بیش از ۷۵ شهروند آمریکایی که بهطور ناعادلانه در زندانهای خارج از کشور نگه داشته میشدند؛ از جمله بریتنی گراینر، پل ویلان، ایوان گرشکوویچ (خبرنگار وال استریت ژورنال در روسیه)
رهبری ائتلافی از کشورها برای دفاع از اسرائیل پس از حمله تروریستی حماس در ۷ اکتبر و زمانی که حکومت جمهوری اسلامی ایران صدها موشک را با حمایت نیروهای نیابتی خود به سمت اسرائيل شلیک کرد. بایدن به اولین رئیسجمهوری آمریکا تبدیل شد که در زمان جنگ از اسرائیل بازدید کرد.
در ادامه گزارش تاکید شده که بایدن شبانهروز تلاش کرد تا توافقی را به دست آورد که شامل آزادی گروگانهای اسیر تروریستهای حماس از جمله آمریکاییها باشد، آتشبس فوری برقرار کند، شرایطی برای افزایش میزان کمکهای بشردوستانه به غزه ایجاد کند و به این درگیری پایان دهد.
در این نامه به ایران هم اشاره و گفته شده که بایدن یک ائتلاف منطقهای برای مقابله با حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل ایجاد کرد؛ امروز، به لطف حمایتهای بایدن از اسرائیل، حکومت ایران نسبت به زمانی که دولت بایدن-هریس چهار سال پیش شروع به کار کرد ضعیفتر و بیشتر در معرض فشار است و نیروهای نیابتی آن، از جمله حوثیها، حزبالله و حماس، تضعیف شدهاند.
در حوزه تجارت و فناوری نیز به موارد گوناگونی اشاره شده است.
از جمله، تولید نیمههادیهای پیشرفته ۴ نانومتری که برای نخستین بار در خاک ایالات متحده آمریکا تولید شد و نخستین بار در بیش از یک دهه گذشته بود که اساسا تراشههای پیشرفته بهصورت داخلی تولید شد.
قانون تراشهها و علم، که چشمانداز جو بایدن برای پیشتازی آمریکا در حوزه نوآوری را با سرمایهگذاری بیش از ۵۰ میلیارد دلاری در تولید نیمههادیها، تحقیقات و توسعه، و نیز توسعه نیروی کار در ایالات متحده محقق میکند.
ایجاد مشارکت جدید با ۷۰ کشور و سازمان بینالمللی است برای مبارزه و جلوگیری از حملات باجافزاری از طریق ابتکار بینالمللی مقابله با باجافزار، یکی دیگر از مواردی است که در این گزارش به آن اشاره شده است.
یکی از مهم ترین مسائل پیش روی دولت جو بایدن همهگیری کووید-۱۹ بوده است که در این نامه یا گزارش کار به آن اشاره و گفته شده است: در اولین روز ریاستجمهوری، جو بایدن، استراتژی ملی برای مقابله با کووید-۱۹ را ارائه و بزرگترین برنامه واکسیناسیون رایگان در تاریخ کشور را راهاندازی کرد. دولت بایدن-هریس ۹۰ هزار مکان واکسیناسیون را سازماندهی، و بیش از ۹هزار نیروی فدرال را برای حمایت از واکسیناسیون در سراسر کشور به کار گرفت. همچنین نزدیک به ۷۰۰ میلیون دز واکسن کووید-۱۹ به دیگر کشورها اهدا کرد.
در ادامه، به همکاری ایالات متحده با بیش از ۶۰ کشور جهان برای جلوگیری و آمادگی در برابر بحرانهای بهداشتی آینده نیز اشاره شده است.
جو بایدن، قرار است شامگاه چهارشنبه ۲۶ دی نطق خداحافظی خود را ایراد کند؛ نطق تلویزیونی که بهطور مستقیم از رسانهها پخش خواهد شد و انتظار میرود او به مفاد این نامه، که ساعاتی پیش از آن منتشر شده است، اشاره کند.