حواشی پیرامون اظهارات جنجالی کارلا سوفیا گاسکون، بازیگر شخصیت اصلی فیلم «امیلیا پرز»، دستاوردهای این اثر موزیکال در فصل جوایز سینمایی را تحت تأثیر قرار داده است.
انتشار برخی پستهای قدیمی این بازیگر در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» درباره تنوع نژادی، قومی، و مذهبی، بازتاب زیادی در رسانه داشت و با واکنشهای منفی بسیاری در شبکههای اجتماعی مواجه شده است.
به عقیده منتقدان هنری، این اظهارات بحثانگیز کارلا سوفیا گاسکون به احتمال زیاد بر آرای اعضای آکادمی اسکار تأثیرگذار است و از شانس فیلم «امیلیا پرز» برای دریافت جایزه در برخی شاخهها کاسته شده است.
این اثر با کسب ۱۳ نامزدی جایزه اسکار، از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی، موفق به کسب رکورد تازهای برای یک فیلم غیرانگلیسیزبان در اسکار شده است.
«دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسولاف، سینماگر سرشناس ایرانی، بعنوان نماینده سینمای آلمان، یکی از چهار رقیب «امیلیا پرز»، نماینده فرانسه، در بخش آثار بینالمللی یا غیرانگلیسیزبان است.
حامد سیلمانزاده، نویسنده و منتقد سینمایی ساکن آلمان، به صدای آمریکا میگوید که جنجالهای اخیر پیرامون بازیگر اصلی فیلم و اظهارات نژادپرستانه او ممکن است بر تصمیمگیری برخی از اعضای آکادمی تأثیر بگذارد و به رقبای دیگر در برخی رشتهها فرصت دهد.
او در ادامه میافزاید که با توجه به این موضوع شانس فیلمهای «من هنوز اینجا هستم»، نماینده برزیل، و «دانه انجیر معابد»، نماینده آلمان، در بخش آثار بینالمللی یا غیرانگلیسیزبان بصورت قابل توجهی افزایش یافته است.
به گفته آقای سلیمانزاده، «من هنوز اینجا هستم» نقدهای مثبت زیادی دریافت کرده و از گزینههای جدی برای دریافت جایزه در این بخش است.
او در ادامه میافزاید: «دانه انجیر معابد، با محتوایی سیاسی و اجتماعی، و همچنین هوشمندی کارگردان در مصاحبههای رسانهای، توجه محافل سینمایی را به دست آورده و ممکن است حمایت زیادی را، بهویژه از سوی بخشهایی از آکادمی که به موضوعات آزادیخواهانه و حقوق بشر اهمیت میدهند، جلب کند.»
حامد سلیمانزاده یادآور میشود که در مقابل، برخی تحلیلگران معتقدند که حساسیتهای سیاسی کنونی و تمرکز هالیوود بر مسائل آمریکای لاتین میتواند شانس این فیلم برزیلی را نسبت به ساخته محمد رسولاف افزایش دهد.
به گفته این نویسنده و منتقد فیلم، «دختری با سوزن» از دانمارک و «جریان» از لتونی، دو اثر دیگری هستند که در این بخش حضور دارند، اما با وجود جلوههای زیباییشناختی برجسته و داستانهای تأثیرگذار، شانس کمتری برای کسب جایزه دارند.
آقای سلیمانزاده میگوید: «توجه به اینکه امیلیا پرز در بسیاری از بخشهای مهم نامزد شده، فکر میکنم برخی اعضای آکادمی ممکن است در بخش بهترین فیلم بینالمللی به دنبال انتخابی دیگر باشند. این امر میتواند به نفع دانه انجیر معابد، و من هنوز اینجا هستم، تمام شود.»
او در ادامه میافزاید: «در چنین شرایطی، اگر فضای کلی رأیگیری به سمت حمایت از سینمای معترض و مستقل سوق پیدا کند، دانه انجیر معابد، شانس بیشتری خواهد داشت، اما اگر تمرکز بر روی جریان سینمایی آمریکای لاتین باشد، من هنوز اینجا هستم، میتواند برنده این رقابت شود.»
در روزهای اخیر کارگردان، بازیگران، عوامل فیلم، و شبکه اینترنتی «نتفلیکس»، پخش کننده «امیلیا پرز»، بصورت آشکاری از کارلا سوفیا گاسکون فاصله گرفتهاند و او را از کارزار تبلیغاتی فیلم، و شرکت در برنامهها و جشنوارههای سینمایی کنار گذاشتند.
کارلا سوفیا گاسکون برای هنرنمایی در امیلیا پرز به عنوان نخستین هنرمند ترنسجندری که هویت جنسی-جنسیتی خود را علنی کرده است، نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر زن نیز هست.
در شرایطی که با توجه به داستان فیلم و شرایط سیاسی و اجتماعی در آمریکا، او تا چند هفته پیش محور اصلی کارزار تبلیغاتی امیلیا پرز برای جوایز سینمایی بود، حالا به عاملی تبدیل شده است که شاید باعث از دست رفتن چند جایزه اسکار شود.