موزههای هنرهای زیبا در شهر بوستون بار دیگر میزبان مجموعهای از آثار متنوع سینمای ایران در سبکهای مختلف مانند فیلمهایی از محمد رسولاف، بهرام بیضایی، و پرویز صیاد، است.
این جشنواره سینمایی به رغم سانسور شدید حکومتی در ایران، فیلمهایی جذاب و تماشایی از سینماگران ایرانی را به هنردوستان ارائه میدهد.
«دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسولاف، «کیک محبوب من» اثر مریم مقدم و بهتاش صناعیها، «غریبه و مه» ساخته بهرام بیضایی، «آواز بوقلمون» اثر متیو رنکین، «سیاره دزدیده شده من» اثر فرحناز شریفی، «شش صبح» ساخته مهران مدیری، و «بنبست» اثر پرویز صیاد، از جمله آثاری هستند که در جشنواره این دوره اکران میشوند.
تعدادی از سازندگان فیلمهای این دوره یا با برخورد قهرآمیز جمهوری اسلامی مواجه شدند، یا در تبعید هستند، و حکومت ایران میخواهد این سینماگران را با «اتهامات ساختگی» مجازات کند.
محمد رسولاف، سینماگر سرشناس ایرانی، یکی از این چهرهها است که اخیرا بصورت مخفیانه ایران را ترک کرد و به آلمان رفت. بهرام بیضایی و پرویز صیاد از سینماگران دیگری هستند که در آمریکا زندگی میکنند و فعالیتهای هنری خود را در خارج از ایران ادامه میدهند.
هماهنگکنندگان این رویداد سینمایی به صدای آمریکا میگویند که جشنواره فیلمهای ایرانی در موزه هنرهای زیبا در بوستون قدمتی چند ساله دارد و برنامهای ارزشمند محسوب میشود.
به گفته آنها جشنواره تم یا موضوع خاصی ندارد ولی با توجه به نمایشگاهها و سایر برنامههای موزه هنرهای زیبا، نمایش فیلمها، از جمله جشنواره فیلمهای ایرانی، به گونهای تنظیم شدهاند که با موضوعات گستردهتری در این مرکز همخوانی داشته باشند.
هماهنگکنندگان میگویند که فیلمهای این دوره شامل مجموعه آثاری با دیدگاههای هنری و کارگردانی قوی است که به ادبیات جهان و داستانسرایی مرتبط هستند.
به گفته آنها، برای نمونه در فیلم «غریبه و مه» ساخته بهرام بیضایی، اسطورههای ایرانی حضور پررنگی دارند، و فیلم «بنبست» ساخته پرویز صیاد، با الهام از نمایشنامههای آنتوان چخوف، نویسنده روسی، شکل گرفته است.
هماهنگکنندگان میگویند که مری آپیک، بازیگر فیلم بنبست، و فرحناز شریفی، کارگردان فیلم «سیاره دزدیده شده من»، در جشنواره امسال حضور خواهند داشت و در برنامه اکران فیلم شرکت میکنند.
در فیلم تحسینشده «بنبست» ساخته پرویز صیاد، مری آپیک، آپیک یوسفیان، بهمن زرینپور، منصوره شادمنش، و پرویز بهادر، نقشآفرینی میکنند.
مری آپیک که برای شرکت در این جشنواره به شهر بوستون میرود، به صدای آمریکا میگوید: «بنبست اثری است بسیار متفاوت، با ابعاد گستردهتری نسبت به زمان خود، که دو سال پیش از شورش و انقلاب ایران ساخته شد.»
او در ادامه میافزاید که «بنبست از جمله فیلمهای ایرانی محسوب میشود که محور اصلی داستان براساس شخصیت یک زن شکل گرفته است. باید توجه داشت که چنین رویکردی در دورانی که هنوز در منطقه و ایران نظرات چالشبرانگیزی درباره نقش زنان وجود داشت، بسیار اهمیت دارد.»
به گفته خانم آپیک، بنبست، یک «درام عاشقانه ظریف» است که داستان را از دید دختری جوان در دوران پر التهاب سیاسی آن دوران بیان میکند.
مری آپیک در سال ۱۹۷۷ (۱۳۵۶) برای بازی در این اثر صاحب جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره بینالمللی فیلم مسکو شد. این یکی از نخستین جوایز سینمایی است که در جشنوارههای جهانی به بازیگران زن ایرانی اهدا شد و بازتاب زیادی در رسانههای هنری داشت.
نمایش فیلمهای ایرانی در موزه هنرهای زیبا بوستون از ۱۷ ژانویه (۲۸ دی) آغاز شده است و تا ۷ فوریه (۱۹ بهمن) ادامه خواهد داشت.