ایالات متحده، بریتانیا و شماری دیگر از متحدان آنها روز چهارشنبه «به عنوان آخرین هشدار» از گروه شورشی حوثی یمن خواستند یا حملات به کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ را فورا متوقف کنند و یا آماده تحمل عواقب رفتار خود باشند.
در بیانیهای که بیش از ده کشور آن را آماده و تایید کردهاند، آمده است: «حملات جاری حوثیها در دریای سرخ، غیرقانونی، غیرقابل قبول و عمیقاً بیثباتکننده است. اگر حوثیها به تهدید زندگی، اقتصاد جهانی و جریان آزاد تجارت در آبراهههای حیاتی منطقه ادامه دهند، عواقب آن را خواهند دید.»
به گزارش والاستریت ژورنال، مقامات آمریکایی می گویند که ارتش ایالات متحده گزینههایی را برای حمله به گروه شورشی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران آماده کرده است و اگر ایالات متحده، بریتانیا و سایر کشورها از زور استفاده کنند، اهداف بالقوه میتواند شامل پرتابکنندههای موشکهای ضدکشتی و پهپادها، هدف قرار دادن زیرساختها مانند تأسیسات رادار ساحلی و تأسیسات ذخیرهسازی مهمات متعلق به حوثیهای یمنی باشد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید میگوید: «جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا تصریح کرده که ایالات متحده به دنبال درگیری با هیچ کشور یا بازیگری در خاورمیانه نیست اما در قبال وظیفه دفاع از خود، منافع، شرکای خود یا جریان آزاد تجارت بینالمللی نیز کوتاه نخواهد آمد.»
براساس اعلام فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، که بر عملیات نظامی ایالات متحده در خاورمیانه نظارت دارد، حوثیهای یمنی مورد حمایت تهران، از اواسط نوامبر ۲۴ مرتبه به کشتیهای تجاری حمله کردهاند. تنشها در هفته گذشته زمانی تشدید شد که جنگجویان حوثی با چهار قایق کوچک به سمت هلیکوپترهای آمریکایی که برای نجات یک کشتی با پرچم سنگاپور در دریای سرخ آمده بودند، شلیک کردند. بالگردهای نیروی دریایی ایالات متحده به تیراندازی پاسخ دادند و سه قایق حوثی را غرق کردند.
حملات حوثیها بر اقتصاد جهانی تأثیر گذاشته است. بیشتر تانکرهای نفتی و کشتیهای کانتینری هنوز از مسیر دریای سرخ دوری میکنند و برای طی مسیر به جنوب آفریقا میروند. روز سه شنبه، شرکت کشتیرانی دانمارکی «مرسک» اعلام کرد که کشتیهایش دستکم تا یک هفته دیگر از مسیر دریای سرخ عبور نخواهند کرد.
نزدیک به ۱۵ درصد تجارت دریایی جهانی از دریای سرخ می گذرد که ۸ درصد تجارت جهانی غلات، ۱۲ درصد نفت تجارت دریایی و ۸ درصد تجارت گاز طبیعی مایع جهان را شامل می شود.
جنبش حوثیها، جریانی سیاسی و مسلحانه از شیعیان یمن است که در دهه ۹۰ میلادی در شمال غربی یمن پدید آمد.جنگجویان حوثی در سال ۲۰۱۴ دولت قانونی یمن را سرنگون کردند که این امر باعث شد عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی، عملیات نظامی علیه شورشیان را آغاز کنند.
حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هماکنون بر صنعا، پایتخت یمن و بخشهای شمالی آن تسلط دارند و بهطور موقت شهر عدن را به عنوان پایتخت خود انتخاب کردهاند.
حوثیهای یمن هم اینک در فهرست گروههای تروریستی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مالزی قرار دارند.
دولت ترامپ در دی ۱۳۹۹، حوثیها را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد و این گروه را تحریم کرد اما با روی کار آمدن دولت جدید، جو بایدن این گروهها را از فهرست تروریستی حذف کرده و تحریم آن را لغو کرد.