خطوط کشتیرانی «مرسک هانگژو»، مستقر در دانمارک، روز یکشنبه دهم دی گفت که شبهنظامیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی با موشک و قایقهای کوچک به یک کشتی کانتینری این شرکت حمله کردند که باعث شد این شرکت به مدت ۴۸ ساعت حرکت در دریای سرخ را متوقف کند.
به گزارش رویترز، مرسک گفت که خدمه این کشتی آسیب ندیدند و از آنجایی که هیچ نشانهای از آتش سوزی در کشتی وجود نداشت به حرکت به سمت بندر سوئز ادامه داد.
این حمله جدیدترین حمله شبهنظامیان حوثی یمن بود که اعلام کردهاند در حمایت از گروه اسلامگرای فلسطینی حماس، مورد حمایت جمهوری اسلامی، کشتیهای تجاری را در دریای سرخ هدف قرار میدهند.
این حملات تجارت جهانی را مختل کرده است و شرکتهای بزرگ کشتیرانی مجبور شدهاند مسیر طولانیتر و پرهزینهتری را در اطراف دماغه امید نیک آفریقا به جای کانال سوئز طی کنند.
دریای سرخ نقطه ورود کشتیهایی است که از کانال سوئز حدود ۱۲ درصد تجارت جهانی را حمل میکنند و برای جابجایی کالا بین آسیا و اروپا حیاتی است.
ایالات متحده در ۲۸ آذر به یک ائتلاف دریایی موسوم به عملیات «نگهبان رفاه» را برای حفاظت از کشتیها در آبهای دریای سرخ در نزدیکی یمن تشکیل داد که گفته میشود بیست کشور جهان به آن پیوستهاند. پس از آن بود که مرسک در سوم دی گفت که کشتیرانی از طریق دریای سرخ را از سر خواهد گرفت.
اما روز یکشنبه اعلام کرد که به علت حمله اخیر تمام ترانزیتها از طریق این منطقه را به مدت ۴۸ ساعت به تعویق میاندازد.
به گفته فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، یک کشتی جنگی آمریکایی دو موشک بالستیک ضد کشتی دیگر را که از مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن شلیک شده بود، سرنگون کرد.
سنتکام و مرسک در بیانیهای گفتندِ بعداً در ساعت ۳:۳۰ بعدازظهر به وقت گرینویچ روز یکشنبه، همان کشتی با چهار قایق کوچک مورد حمله شبه نظامیان حوثی قرار گرفت که برای ورود به عرشه کشتی تلاش کردند اما پس از اینکه تیم امنیتی و هلیکوپترهای ناو «یواساس آیزنهاور» و «یواساس گراولی»که به تماسهای هشدار دهنده کشتی مرسک واکنش نشان دادند، از ورود مهاجمان به کشتی جلوگیری شد.
سنتکام در بیانیهای اعلام کرد که هلیکوپترها سه قایق شبهنظامیان را غرق کردند که همه مهاجمان در آنها کشته شدند و قایق چهارم از منطقه گریخت.
کشتی مرسک هانگژو با پرچم سنگاپور با ظرفیت حمل ۱۴ هزار کانتینر از سنگاپور در حرکت بود.
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز یکشنبه گفت که در تماسی به حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است که ایران باید برای توقف حملات حوثیها در دریای سرخ اقدام کند.
کامرون در پستی در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «من به صراحت اعلام کردم که ایران با توجه به حمایت طولانی مدت از حوثیها، مسئولیت جلوگیری از این حملات را بر عهده دارد و این حملات «جان بیگناهان و اقتصاد جهانی را به خطر میاندازد».
به گزارش رسانهها در ایران، مسعود دانشمند، عضو هیات مدیره کانون موسسات حملونقل ایران با اشاره به مشکلاتی که حوثیها در دریای سرخ به وجود آوردهاند گفت که هزینه و کرایه حمل دریایی تا ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.