خبرگزاری تسنیم روز دوشنبه یازدهم دی از ورود «ناوشکن البرز» ارتش جمهوری اسلامی ایران به دریای سرخ از طریق تنگه بابالمندب خبر داد.
به گزارش این خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ناوشکن مزبور «در سال ٩٨ پس از تعمیرات اساسی و نصب سیستمهای جدید و فناورانه» بار دیگر به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش ملحق شده است.
این اقدام جمهوری اسلامی همزمان با افزایش تنشهای دریایی در منطقه و انتشار اخبار مربوط به خروج از پیش تعیینشده ناوشکن جرالد فورد از آبهای مدیترانه انجام میشود.
به دنبال حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، ناوشکن جرالد فورد به منظور جلوگیری از گسترش درگیریها به منطقه و مقابله با اقدامات احتمالی حزبالله و دیگر شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی به منطقه اعزام شد.
به گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس، حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی به دستکم ۲۰ کشتی در حال گذر از دریای سرخ حمله کردهاند.
این روزنامه میافزاید که به رغم ادعاهای جمهوری اسلامی مبنی اینکه حوثیها به طور مستقل عمل میکنند، شواهد حاکی از آن است گروه مزبور از سامانههای هوایی و موشکهای کروز ساخت ایران در حملات اخیر خود استفاده کرده است.
حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در هفتههای اخیر هشدار دادهاند کشتیهای با مبدا یا مقصد اسرائیل را هدف حملات خود قرار میدهند. اما حملات موشکی و پهپادی این گروه شبهنظامی به کشتیهای حامل پرچم دیگر کشورها از جمله نروژ و لیبریا نیز انجام شده است.
در تازهترین تحول، فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در بیانیهای اعلام کرد: یک ناو جنگی نیروی دریایی آمریکا به نام «یواساس گراولی»، شنبه شب دو موشک بالستیک ضد کشتی را که از مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن شلیک شده بود ساقط کرد.
سنتکام گفت، اوایل روز شنبه، یک کشتی باربری با پرچم سنگاپور و دانمارک به نام «مرسک هانگژو» (Maersk Hangzhou) در حین عبور از دریای سرخ جنوبی مورد اصابت موشک قرار گرفت که دو ناو جنگی «گراولی» (Gravely) و «لابون» (Laboon) را به واکنش واداشت.
همزمان خطوط کشتیرانی «مرسک هانگژو»، مستقر در دانمارک، روز یکشنبه دهم دی گفت که شبهنظامیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی با موشک و قایقهای کوچک به یک کشتی کانتینری این شرکت حمله کردند که باعث شد این شرکت به مدت ۴۸ ساعت حرکت در دریای سرخ را متوقف کند.
ایالات متحده در ۲۸ آذر به یک ائتلاف دریایی موسوم به عملیات «نگهبان رفاه» را برای حفاظت از کشتیها در آبهای دریای سرخ در نزدیکی یمن تشکیل داد که گفته میشود ۲۰ کشور جهان به آن پیوستهاند. پس از آن بود که مرسک در سوم دی گفت که کشتیرانی از طریق دریای سرخ را از سر خواهد گرفت اما روز یکشنبه دهم دی اعلام کرد که به علت حمله اخیر تمام ترانزیتها از طریق این منطقه را به مدت ۴۸ ساعت به تعویق میاندازد.
حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در حال گذڕ از دریای سرخ، تجارت جهانی را مختل کرده و شرکتهای بزرگ کشتیرانی مجبور شدهاند مسیر طولانیتر و پرهزینهتری را در اطراف دماغه امید نیک آفریقا به جای کانال سوئز طی کنند.
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز یکشنبه گفت که در تماسی به حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است که ایران باید برای توقف حملات حوثیها در دریای سرخ اقدام کند.
کامرون در پستی در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «من به صراحت اعلام کردم که ایران با توجه به حمایت طولانی مدت از حوثیها، مسئولیت جلوگیری از این حملات را بر عهده دارد و این حملات «جان بیگناهان و اقتصاد جهانی را به خطر میاندازد.»
به گزارش رسانهها در ایران، مسعود دانشمند، عضو هیات مدیره کانون موسسات حملونقل ایران با اشاره به مشکلاتی که حوثیها در دریای سرخ به وجود آوردهاند گفته است که هزینه و کرایه حمل دریایی تا ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.