گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا، هشدار داد که لندن در حال بررسی حملات هوایی به شورشیان حوثی در یمن است و برای «اقدام مستقیم» بهمنظور توقف حملات آنها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ تردید نخواهد کرد.
گرانت شاپس در مقالهای در روزنامه بریتانیایی «تلگراف» که یکشنبه، دهم دی، منتشر شد نوشت: «حوثیها نباید دچار سوءتفاهم شوند. ما متعهد هستیم عاملان شرور را به خاطر حملات و تصرف غیرقانونی کشتیهای تجاری پاسخگو کنیم.»
به گزارش «تلگراف» بریتانیا در حال طراحی نقشههایی با آمریکا برای حملات نظامی احتمالی علیه حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در یمن است تا با حملات آنها به خطوط کشتیرانی در دریای سرخ که باعث اختلال در تجارت جهانی شده است، مقابله کنند.
وزیر دفاع بریتانیا با اشاره به عملیات ناو سلطنتی «اماچاس دایاموند» در اواخر آذر ماه که یک پهپاد حوثیها را در دریای سرخ منهدم کرد، گفت: «مصمم هستیم اقدام مستقیم انجام دهیم و برای اقدامات بیشتر جهت جلوگیری از تهدید آزادی کشتیرانی در دریای سرخ تردید نخواهیم کرد.»
هشدارهای این مقام بریتانیایی پس از آن اعلام میشود که فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) روز یکشنبه گفت چند قایق حوثیها را که در حمله به کشتی تجاری دانمارکی «مِرسک-هانگژو» نقش داشتند، غرق کرده و دستکم ۱۰ تن از شبهنظامیان حوثی را که قصد ورود به عرشه این کشتی را داشتند، کشته است.
«تلگراف» میگوید بعید به نظر می رسد که در این بیانیه به اقدام نظامی مشخصی اشاره شود اما شاپس گفته است: «اگر حوثیها به تهدید جانی و اختلال در تجارت (در دریای سرخ) ادامه دهند، ما مجبور خواهیم شد اقدامات لازم و مناسب را انجام دهیم.» او افزود: «تلاشهای دیپلماتیک برای یافتن راهحلی انجام شده است، اما موفقیت محدودی داشته است.»
دو مقام ارشد دفاعی آمریکا به تلگراف گفتند که دولت بایدن از قبل برنامههای نظامی خود را اعلام نمیکند، اما احتمال حملات هوایی در آینده نزدیک را رد نکردند.
یک منبع دفاعی آمریکایی نیز به این روزنامه گفت: «نیروهای آمریکایی حق ذاتی دفاع از خود را دارند و اگر تصمیم بگیریم علیه حوثیها اقدامی انجام دهیم، آن را در زمان و مکان انتخابی خود انجام خواهیم داد».
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز یکشنبه پس از حمله حوثیها به کشتی مرسک گفت که در تماسی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است که ایران باید برای توقف حملات حوثیها در دریای سرخ اقدام کند.
کامرون در پستی در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «من به صراحت اعلام کردم که ایران با توجه به حمایت طولانی مدت از حوثیها، مسئولیت جلوگیری از این حملات را بر عهده دارد و این حملات «جان بیگناهان و اقتصاد جهانی را به خطر میاندازد».
حوثسهای یمن اعلام کردهاند که در حمایت از گروه اسلامگرای فلسطینی حماس، مورد حمایت جمهوری اسلامی کشتیهای تجاری را در دریای سرخ هدف قرار میدهند.
به گزارش رسانهها در ایران، مسعود دانشمند، عضو هیات مدیره کانون موسسات حملونقل ایران با اشاره به مشکلاتی که حوثیها در دریای سرخ به وجود آوردهاند گفت که هزینه و کرایه حمل دریایی تا ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.