لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۹

ادامه اعتراضات ضدحکومتی در ایران؛ هشدار نسبت به در خطر بودن جان حسین رونقی


تصاویر حسین رونقی و مجید توکلی در دست یکی از تظاهرکنندگان ۱ اکتبر
تصاویر حسین رونقی و مجید توکلی در دست یکی از تظاهرکنندگان ۱ اکتبر

در ششمین هفته از اعتراضات سراسری، روز دوشنبه مرکز اسناد حقوق بشر ایران در گزارشی با تأکید بر این که جان حسین رونقی در خطر است، نوشت که این زندانی سیاسی از زمان آتش‌سوزی زندان اوین با خانواده‌اش حرف نزده و آنها به‌شدت نگران سلامت او هستند.

این نهاد حقوق بشری، از جامعه جهانی خواست جمهوری اسلامی را زیر فشار بگذارد تا آقای رونقی را آزاد کند و به او اجازه دهد تحت مراقبت‌های پزشکی قرار بگیرد.

برادر او، حسن رونقی نیز در توییتی نوشت: «حسین ۳۲ روز است در بند ۲۰۹ در حالی که در اعتصاب غذا است و مشکل کلیوی، ریوی، گوارشی و غلظت خون دارد، بدون دارو و درمان در بازداشت است. جمهوری اسلامی قصد جان حسین را دارد.»

بنا بر گزارش‌های شهروندی، روز دوشنبه ۲ آبان دست کم در ۲۱ دانشگاه شامل دانشگاه هنر تبریز، آزاد اصفهان، خواجه‌نصیر تهران، علوم پزشکی کاشان، علوم پزشکی اصفهان، صنعتی اصفهان، هنر و معماری بوعلی سینا در همدان، صنعتی امیرکبیر تهران، دانشگاه مازندران، علوم پزشکی آزاد تهران، صنعتی شریف تهران، آزاد همدان، الزهرا تهران، چمران (جندی شاپور) اهواز، صنعتی همدان، یادگار تهران، دانشکده روان‌شناسی دانشگاه تهران، دانشگاه شهرکرد، آزاد دزفول، آزاد فلاورجان، و علوم پزشکی زاهدان، تجمع‌های اعتراضی برگزار شد و معترضان علیه جمهوری اسلامی شعار دادند.

بر اساس یک گزارش شهروندی، با فرا رسیدن شب، نیروهای حکومتی در کوچه زینعلی در خیابان کارون تهران، در نزدیکی هنرستان صدر، به خانه‌ها تیراندازی می‌کنند.

پوران ناظمی، فعال حقوق بشر، در ویدئویی که شنبه ۱۶ مهر، پیش از بازداشت ضبط کرده و نسخه‌ای از آن پس از بازداشت او در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته، می‌گوید، «الان خانه خودم هستم و هر لحظه ممکن است از آن اتفاق‌هایی که سال‌ها تجربه کرده‌ایم پیش بیاید» و «از شما می‌خواهم شکیبا باشید.»

او با بیان این که می‌داند چه فشارهایی بر خانواده‌اش تحمیل خواهد شد، افزود: «یک لحظه دلتان را بگذارید جای دل ناهید شیرپیشه و فرنگیس مظلوم. جای دل هزاران نفر که عزیزانشان را از دست داده‌اند.»

خانم ناظمی تأکید می‌کند که به خاطر آینده و این که نمی‌خواهد بچه‌های ایران آنچه را خود او تجربه کرده است، تجربه کنند، می‌گوید: «ما باید به خاطر آن روزها بجنگیم. خوشبختی چیزی نیست که دو دستی تقدیم‌مان کنند.» این فعال حقوق بشر که اکنون زندانی است، می‌گوید: «من آگاهانه رفتم و هر خطری را هم به جان می‌خرم، دانسته و از هیچ چیز هم نمی‌ترسم. درست است که بیمارم و نگرانید که بیماری‌ام عود نکند. اما من مطمئنم یک نیروی خارق‌العاده، خدا، مواظب ما است.»

یک گزارش ویدئویی از مشهد، زنی چادری را نشان می‌دهد که بر روی دیوار شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای»، «آبان ادامه دارد»، «ما تا پای جان ایستاده‌ایم»، و «خون با رنگ پاک نمی‌شود» می‌نویسد.

در مهاباد، معترضان تابلوهای حاوی عکس‌های روح‌الله خمینی و علی خامنه‌ای، بنیان‌گذار و رهبر کنونی جمهوری اسلامی را آتش زدند.

آتش زدن بنر خمینی و خامنه‌ای در شهر مهاباد منتسب به اعتراضات ۲ آبان
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

در شیراز، پزشکان و کادر درمان در تجمعی در سازمان نظام پزشکی این شهر، شعار دادند: «می‌جنگیم می‌میریم، ایران رو پس می‌گیریم.»

در دانشکده روان‌شناسی دانشگاه تهران، معترضان شعار می‌دهند: «تا کی چنین خاک‌برسری، کشتن برای روسری»

ویدئوهای منتشر شده از سطح شهرها نیز نشان می‌دهد برخی زنان زندگی بدون حجاب را وارد روزمرگی خود کرده‌اند.

گزارش‌های شهروندی حاکی از این است که نیروهای مسلح حکومتی به هنرستان دخترانه صدر در خیابان کارون تهران حمله کردند. یکی از دختران داخل دبیرستان پس از حمله نیروهای حکومتی به مدرسه دچار تشنج شد و یک دانش‌آموز دیگر نیز «به دلیل ضربه به سرش» با آمبولانس به بیمارستان انتقال یافت.

برخی گزارش‌ها حاکی از این است که مسئولان مدرسه دانش‌آموزان را کتک زده‌اند و آنها را برای «تفتیش بدنی» لخت کرده‌اند تا مطمئن شوند موبایل همراه ندارند.

در پایتخت، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران آزادی دانشجویان بازداشت‌شده را خواستار شدند.

دانشجویان دانشگاه علم و صنعت نیز با اشاره کنایی به شعارهای پیشین علیه سپاه پاسداران، شعار دادند: «امروز ناهار چی داریم، سبزی پلو با ماهی»

روز دوشنبه دوم آبان علی کریمی، چهره سرشناس ورزش ایران که از اعتراضات سراسری حمایت می‌کند، در توییتی نوشت: «من و خانواده‌ام از طرق مختلف تهدید شدیم و می‌شویم، ولی نه از طریق تماس مستقیم.»

او تأکید کرد: «البته من مهم نیستم. من همچنان عزادار و نگران هم‌وطنانم در جای جای میهن عزیزم هستم و همه هم و غم من آرامش مردم سرزمینم است.»

در همین روز دختر فاطمه سپهری، زندانی سیاسی، در پیامی ویدئویی اعلام کرد که روز یک‌شنبه این زندانی سیاسی را به دلیل «سوزش قلب و سرگیجه شدید» از بازداشتگاه با آمبولانس به اورژانس بیمارستان «امام رضا» در مشهد برده‌اند و پس از چند ساعت بستری، او را به بند عمومی زندان وکیل‌آباد انتقال داده‌اند.

  • اعتراضات سراسری

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

به گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز ۲۶ شهریور تا ۲۷ مهر ۲۴۴ نفر از جمله ۳۲ کودک جان خود را از دست داده‌اند و همچنین بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر نیز بازداشت شده‌اند. تا زمان تنظیم این خبر هنوز آمار موثق تازه‌ای در این رابطه منتشر نشده است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG