همزمان با اعتصاب معلمان در شماری از شهرهای ایران، اعتراضات دانشجویی و دانشآموزی برای ششمین هفته متوالی دستکم در استانهای تهران، کردستان، یزد، اصفهان، و البرز ادامه دارد.
سازمان حقوق بشر ایران میگوید، نیمی از کشتهشدگان اعتراضات سراسری ایران، در استان سیستان و بلوچستان بوده است.
جمعه هشتم مهر، پس از نماز جمعه زاهدان قرار بود تجمعی در اعتراض به تجاوز فرمانده انتظامی چابهار به یک دختر نوجوان بلوچ شکل بگیرد، اما در پایان نماز و پیش از تجمع، مأموران حکومتی با شلیک مستقیم، دهها شهروند را کشتند و مجروح کردند.
از سویی دیگر با ادامه اعتراضات و اعتصابات سراسری در ایران، امروز وب سایت «آرت فاند»، به عنوان صندوقی برای کمک به اعتصابکنندگان راهاندازی شد.
روز یکشنبه یکم آبان اعتصاب معلمان دستکم در استانهای تهران، کردستان، آذربایجان غربی، فارس، گیلان، و کرمانشاه گزارش شد.
دانشجویان دانشگاه آزاد دزفول در نخستین روز از ماه آبان از همکلاسیهای خود دعوت کردند که به اعتراضات بپیوندند.
دانشگاه صنعتی شریف در تهران، روز یکشنبه صحنه مقابله نیروهای بسیج با دانشجویان معترض برای جلوگیری از ورود دختران و پسران به یک سالن غذاخوری بود، اما در نهایت معترضان موفق شدند بسیجیها را عقب برانند و با ورود به سلف، شعار «آزادی» دادند.
پس از این تجمع، دانشجویان معترض برای جلوگیری از ایجاد تنش و درگیری، در صفی فشرده در مقابل ساختمان سلف ایستادند و راه را برای خروج بسیجیها از محل باز کردند.
یک گزارش تصویری دیگر از این دانشگاه، شعار سردادن دهها معترض را در مقابل نیروهای بسیج نشان میدهد.
شماری از دانشجویان، پس از برگزاری اعتراضات و تنشها میان معترضان و نیروهای بسیج، زبالههای به جا مانده از درگیری در سف دانشگاه را جمعآوری کردند.
دهها دانشجوی معترض دانشگاه آزاد خمینیشهر در استان اصفهان، روز یکشنبه تجمع کردند.
در یزد نیز دانشجویان دانشکده هنر و معماری با برگزاری تجمعی اعتراضی شعار دادند: «دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد.»
معترضان در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران تصاویر دانشجویان زندانی را در یک تحصن دانشجویی به نمایش گذاشتند.
در یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، نیروهای حکومتی به یک تجمع دانشجویی حمله کردند.
در تهران، دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در حضور نیروهای بسیج شعار دادند: «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه»
علاوه بر برگزاری تجمعها و تظاهرات، حضور بدون حجاب زنان در فضای عمومی شهری ادامه دارد.
در این حال، تصویر منتشر شده از خیابانهای تهران در روز یکم آبان، حضور زنان یگان ضدشورش را با مانتوهای کوتاه و بدون چادر در شهر نشان میدهد.
تصاویر منتشر شده از مترو تهران، شمار قابل توجهی از زنان را نشان میدهد که روسری بر سر ندارند.
تردد بدون حجاب در نخستین باران پاییزی تهران نیز موضوع یکی دیگر از ویدئوهای منتشر شده است.
انتشار تصویری از سنگ مزار نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده در جریان سرکوب اعتراضات، مورد توجه کاربران در فضای مجازی قرار گرفته است که روی آن نوشته شده «به خون جگر زادمت، به مام وطن دادمت.»
همچنین، در ادامه استفاده از دیوارهای شهرها برای بیان مخالفت شهروندان با جمهوری اسلامی، در یکی از تازهترین تصاویر منتشر شده، دیوارنگاره علی خامنهای به شکل «ضحاک ماردوش» در یک خیابان در غرب تهران نقش بسته است.
قطعی و اختلال شدید اینترنت در سراسر ایران، موجب شده گزارشهای شهروندی درباره اعتراضات به موقع منتشر نشود.
یک ویدئو مربوط به اعتراضات در روز ۲۳ مهر، دختران دانشآموز را در سنندج نشان میدهد که در خیابان تجمع کردهاند و با حمله نیروهای حکومتی پراکنده میشوند. در این ویدئو صدای تیراندازی به گوش میرسد.
در جریان اعتراضات شامگاهی ۳۰ مهر در اراک نیز صدای تیراندازی شنیده میشود.
ویدئوی تازه منتشر شده از اعتراضات شنبه شب در دزفول نیز از حضور قابل توجه مردم با وجود جو امنیتی در این شهر حکایت دارد.
در این شهر استان خوزستان، معترضان شعار دادهاند: «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه.»
- دانشگاهها علیه «دیکتاتور»
بر اساس گزارشهای شهروندی، روز یکشنبه یکم آبان، دانشجویان معترض دستکم در دانشگاههای علامه طباطبایی، صنعتی شریف و دانشگاه آزاد کرج، تجمعهای اعتراضی برگزار کردند.
در دانشگاه علامه طباطبایی، دانشجویان معترض که شماری از دختران حجاب بر سر نداشتند، در مقابل نیروهای بسیج شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «بیشرف بیشرف» دادند.
در دانشگاه صنعتی شریف، دهها دانشجو شعار «آزادی آزادی آزای» دادند.
ویدئویی دیگر از دانشگاه صنعتی شریف، بسیجیها را نشان میدهد که برای جلوگیری از ورود مختلط دانشجویان دختر و پسر به سالن غذاخوری دانشگاه، میزها را مقابل درها میگذارند.
با وجود تلاش نیروهای بسیج برای جلوگیری از ورود دانشجویان دختر و پسر به سلف دانشگاه، دانشجویان معترض توانستند برای دومین روز پیاپی با هم به سالن غذاخوری وارد شوند و شعار «آزادی آزادی آزادی» دادند.
حرف وزیر، آمار حقوقبشریها
وزیر آموزش و پرورش ادعا کرد که «دانشآموز زندانی و بازداشتی، در جریان اعتراضات در کشور «نداریم.»
یوسف نوری همچنین ادعا کرد که رسانههای خارجی و فضای مجازی «از سوی معاندین هدایت و مدیریت میشوند» و در جریان اعتراضات سراسری ایران «جوسازی کرده و تلاش داشتند علیه دانشآموزان کشورمان کارهایی انجام دهند.»
بنا بر آخرین گزارش سازمانهای حقوق بشری، تاکنون در جریان سرکوب اعتراضات مردمی در ایران، دستکم ۳۲ کودک جان خود را از دست دادهاند و بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر نیز بازداشت شدهاند که شماری از آنها دانشآموز هستند.
خط و نشان برای آلمان
روزنامه جوان، از رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران، روز یکشنبه در مطلبی نوشت «تجمع برلین برایتان گران تمام میشود و پاسخش را میدهیم.»
این روزنامه حکومتی در ایران، این تجمع را که بر اساس گزارشها بیش از ۱۰۰ هزار تن از ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی در آن شرکت کردند، «آخرین نفسهای اروپای تا گردن غرق در مشکلات انرژی و معیشتی» توصیف کرد و ادعا کرد: «اما قطعا به عنوان یک مداخله آشکار و همراهی با براندازان یک کشور که در شعار رسمی خود هم آرزوی براندازی و نابودی سرزمین خود را دارند، از طرف ایران بیپاسخ نخواهد ماند و برای آلمانها گران تمام خواهد شد.»
روز شنبه صدا و سیمای جمهوری اسلامی بدون اشاره به تجمع بزرگ ایرانیان در برلین پایتخت آلمان، به یک تجمع چند صد نفری درباره گرانی سوخت در این کشور اشاره کرده بود.
- بیانیه جراحان مغز و اعصاب
۱۲۸ جراح مغز و اعصاب در ایران در بیانیهای از مقامات جمهوری اسلامی خواستند از «هرگونه خشونت در همه سطوح جامعه بهخصوص در برخورد با کودکان و نوجوانان» دست بردارند.
این پزشکان متخصص در بیانیه خود «ایجاد ارائه خدمات درمانی به همه آسیبدیدگان و عدم دخالت نیروهای امنیتی در امور درمانی» را خواستار شدند و بر «محرمانه ماندن اطلاعات مراجعهکنندگان به مراکز درمانی، ممانعت از هرگونه ورود نیروهای امنیتی و نظامی و افراد با هویت نامشخص به مراکز درمانی و آموزشی» تأکید کردند.
از دیگر خواستههای مطرح شده در این بیانیه، «ایجاد شرایط مناسب برای شنیدن اعتراضات مردم و گردهمایی در محیط ایمن، آزادی بدون قید و شرط تمام زندانیان سیاسی و حفظ استقلال نظر سازمان پزشکی قانونی در جهت ایجاد اعتماد عمومی» است.
جراحان مغز و اعصاب امضاکننده این بیانیه، همچنین افزودهاند: «امروز صدای حقطلبی مردم ستمدیده ایران از گوشه و کنار این مرز و بوم به گوش همگان رسیده و وضعیت کشور بسیار ملتهب است.»
- برخورد حکومت با معلمان
همزمان با آغاز دور جدید اعتصاب معلمان، گزارشها حاکی از صدور حکم زندان برای سه فعال صنفی فرهنگیان است.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران روز یکشنبه گزارش داد، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران، رسول بداقی و جعفر ابراهیمی را در احکامی جداگانه به اتهام «اجتماع و تبانی» به چهار سال و شش ماه حبی و برای اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس محکوم کرده است.
این دادگاه همچنین محمد حبیبی را به اتهام «اجتماع و تبانی» به سه سال و هفت ماه و برای اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال زندان محکوم کرده است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان هم گزارش داده است که در سقز، یک دانشاموز ۱۵ ساله به نام «محمد محمدزاده» از ۲۵ مهر «توسط نیروهای امنیتی ربوده و بازداشت شده» از از وضعیت او خبری در دست نیست.
این نهاد صنفی با محکوم کردن بازداشت و سرکوب دانشآموزان و کودکان، «آزادی هر چه زودتر و بدون هیچ قید و شرط» آنان را خواستار شده است.
- «مدرسه و دانشگاه و خیابان به سنگر مبارزه تبدیل شده است»
سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه روز یکشنبه با انتشار بیانیهای با قدردانی از «دختران و پسران آگاه و مبارز که با شعار زن زندگی آزادی دنیا را به لرزه درآوردهاند» اعلام کرد که «مدرسه و دانشگاه و خیابان به سنگر مبارزه تبدیل شده است.»
- مراجعه مأموران به خانه یک زندانی سیاسی برای بازداشت او
یک فعال مدنی در ایران در توییتی نوشت، روز یکشنبه مأموران امنیتی با در دست داشتن حکم جلب زرتشت احمدی راغب، به خانه این زندانی سیاسی که در زندان رجاییشهر محبوس است، حمله کردند.
پویا جگروند که میگوید از دوستان زرتشت احمدی راغب است، در این توییت تأکید کرده حکم جلبی که مأموران در دست داشتهاند «مربوط به سال ۱۴۰۰ بوده» حمله نیروهای امنیتی به خانه این زندانی سیاسی که در حال حاضر در زندان رجاییشهر است، «با هدف تهدید و آزار خانواده» بوده است.
بر اساس یک فایل صوتی از آقای احمدی راغب که بخش فارسی صدای آمریکا آن را در اختیار دارد، این زندانی سیاسی محبوس در زندان رجاییشهر، اعلام کرده از روز ۳۰ مهر تا ۳۰ آبان در حمایت از اعتراضات مردمی و همدردی با کشتهشدگان اعتراضات، اعتصاب غذا خواهد کرد.
- اظهارات تهدیدآمیز سخنگوی قوه قضاییه
به گزارش ایرنا، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه روز یکشنبه گفت، «برخورد قوه قضاییه» با معترضانی که آنها را «عوامل اصلی اغتشاشات» نامید، «عبرتآموز، بازدارنده، مقتدرانه و بدون تعارف خواهد بود.
سخنگوی قوه قضاییه این تهدیدها را بر اساس سخنان علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی و غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه اعلام کرد.
- اعتراضات سراسری
دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استانهای کشور جریان داشته است.
بنا بر گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز ۲۶ شهریور تا ۲۷ مهر ۲۴۴ نفر از جمله ۳۲ کودک جان خود را از دست دادهاند و همچنین بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر نیز بازداشت شدهاند.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
* صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت همه ویدیوها و گزارشها را به طور مستقل تأیید کند.