لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۶

واکنش‌ها به شکست شکایت «آزارگران جنسی» علیه بازیگران ایرانی؛ پیروزی مهمی برای زنان در ایران ثبت شد


واکنش‌ها به شکست شکایت «آزارگران جنسی» علیه بازیگران ایرانی؛ پیروزی مهمی برای زنان در ایران ثبت شد
واکنش‌ها به شکست شکایت «آزارگران جنسی» علیه بازیگران ایرانی؛ پیروزی مهمی برای زنان در ایران ثبت شد

شکست شکایت قضایی حبیب رضایی و مهدی کوشکی علیه تعدادی از هنرمندان دیگر ایرانی در دادگاه بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشت.

به دنبال افشاگری و طرح اتهام «آزارگری جنسی» علیه این دو بازیگر مرد، آنها از شبنم فرشادجو، ترانه علیدوستی، بابک کریمی، و تعدادی دیگر به اتهام «افترا، توهین، و نشر اکاذیب» شکایت کردند.

شبنم فرشادجو، سه‌شنبه ۱۳ اردیبهشت در حساب‌کاربری خود در اینستاگرم نوشت که این شکایت در دادگاه رد شده است و حبیب رضایی و مهدی کوشکی «بازنده» شدند.

او که خود در ایران حضور ندارد، در این پیام با اشاره به جزئیات پرونده، ارائه اسناد و مدارک، و حضور شاهدان در دادگاه نوشت که حکم صادره به معنای این است که «ما امر غیر واقعی و کذبی را به حبیب رضایی و مهدی کوشکی منتسب نکرده و تنها حقیقت را بیان کردیم.»

به گفته این بازیگر، موضوع شکایت «مربوط به پستی از من با موضوع عدم‌ حمایت از شخص متهم به خشونت و آزارگری جنسی بود که منتشر کرده بودم و سایر دوستان بازنشر کردند.»


شقایق نوروزی، بازیگر و فعال برابری جنسیتی، و مدیر صفحه «می‌تو ایران» پنجشنبه در برنامه خبر بخش فارسی صدای آمریکا در این باره گفت: «این حکم بدون تردید یکی از نقاط عطفی است که زنان در جنبش می‌تو خلق کردند. وقتی که شبنم عزیز، پستی را درباره چند آزارگر جنسی در سینمای ایران منتشر کرد که روایت‌های زنان علیه آنها در صفحه می‌تو منتشر شده بود، بر این موضوع تأکید داشت که ارتباط با این افراد را تحریم می‌کند، و این بسیار مهم بود چون روایت‌های زنان علیه این افراد همچنان حذف می‌شد.»

خانم نوروزی در ادامه می‌افزاید: «این نقطه عطفی بود زیرا همه ما در یک جایی توانستیم علیه حذف روایت‌های این زنان کنار هم بایستیم. یک سال بود که صفحه می‌تو روی این روایت‌ها کار می‌کرد و کنار راویان بود، راویان نیز کنار این صفحه بودند ولی گویی قرار بود که این روایت‌ها شنیده نشود، همچنان نهادهای سینمایی این روایت‌ها را نادیده می‌گرفتند، و همچنان این آزارگران به برنامه‌های مختلف دعوت می‌شدند.»

این بازیگر می‌گوید: «در قدم بعدی اهمیت این اتفاق در این است که شبنم و دوستان دیگری آمدند و گفتند که این روند نمی‌تواند به این صورت ادامه پیدا کند و ما هم کنار شما می‌ایستیم و این یک همبستگی بی‌نظیری را شکل داد که مایل هستم روی آن تأکید کنم»

به گفته شقایق نوروزی «چنین نقاط عطفی در جنبش‌هایی مانند می‌تو که با دست خالی قدرت را می‌سازند، و در نهایت خروجی آن این می‌شود که می‌تواند علیه یک حکومت زن‌ستیز به چنین موفقیتی برسد، در شرایطی شکل می‌گیرد که ما بتوانیم در برهه‌‌ای بر سر مجموعه‌ای از اصول مشترک کنار هم بایستیم.»

خانم نوروزی در ادامه می‌افزاید که بیشتر از خود این اتفاق، شرایطی که باعث شکل‌گیری آن شد اهمیت دارد.»

تعداد زیادی از کاربران، و گروهی از هنرمندان ایرانی به ویژه زنان با لایک کردن و درج پیام در صفحه اینستاگرام شبنم فرشادجو، یا به اشتراک گذاشتن پست او در شبکه‌های اجتماعی این پیروزی را «موفقیت بزرگی» توصیف کردند و آن را به زنان ایرانی تبریک گفتند.

ترانه علیدوستی، یکی از هنرمندانی که علیه او شکایت شده بود، پست شبنم فرشادجو را در بخش استوری اینستاگرم خود به اشتراک گذاشت و نوشت:

ما گر ز سر بریده می‌ترسیدیم
در محفل عاشقان نمی‌رقصیدیم


مینا اکبری، سینماگر ایرانی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «گرفتن این حکم از دستگاه قضایی جمهوری اسلامی دستاورد بسیار مهمی برای زنان ایران است. بخصوص این که نه تنها از زنان متهم، ترانه علیدوستی، شبنم فرشادجو، و همچنین بابک کریمی رفع اتهام شده که برای قاضی در روند بررسی پرونده محرز شده که شاکیان مهدی کوشکی و حبیب رضایی آزارگرند.»



علی مصلحی، روزنامه‌نگار در توییتر گفت: «خبر تبرئه ترانه علیدوستی و شبنم فرشادجو و ایراد و ابرام اتهام حبیب رضایی و مهدی کوشکی خبر بسیار مهمی برای جنبش زن زندگی آزادی است که باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.»


بنفشه جمالی، فمینیست، در توییتر نوشت: «ببین چقدر باید پرونده‌ات سیاه و چرک باشه که تمام قدرتی که داری در دادگاه ج.ا به آزار و اذیت جنسی محکوم بشی. بله آقایون حبیب رضایی و مهدی کوشکی رو سیاهی موند به زغال. گفتید مملکت هرکی هرکیه می‌تونید بتازید، اما قدرت زنها و خواهری بینشون رو دست‌کم گرفته بودید.»


به دنبال افشاگری برخی از بازیگران و سینماگران زن علیه رفتارهای برخی مردان، موضوع آزارهای جنسی در سینما و تأتر ایران بالا گرفت. در همین راستا ده‌ها تن از سینماگران زن در فروردین ۱۴۰۱ توماری اعتراضی در این رابطه منتشر کردند.

در ادامه، پنج سینماگر زن ایرانی کمیته مستقلی را برای پیگیری «خشونت، آزار، و باج‌گیری جنسی» در سینما و تأتر ایران تشکیل دادند. ترانه علیدوستی، هانیه توسلی، سمیه میرشمسی، غزاله معتمد، و مارال جبرانی اعضای این کمیته هستند.

از هنگام پیدایش این‌ کمیته، برخی از مقامات و رسانه‌های حکومتی به شدت به اعضای آن به ویژه ترانه علیدوستی حمله کردند و اقدامات این گروه را زیر سوأل بردند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG