تارنمای فناوری «رست آف ورلد» در گزارش مفصلی به بررسی حملات اخیر به فعالان ایرانی جنبش «میتو» یا «من هم» در شبکه اجتماعی اینستاگرم پرداخته است.
به نوشته این تارنما، گزارشی جدید نشان میدهد که این حملات بخشی از یک کارزار هماهنگ با استفاده از شرکتهای بازاریابی رسانههای اجتماعی پاکستان هستند.
براساس گزارشی که توسط «کیوریوم»، یک سازمان غیرانتفاعی پزشکی قانونی دیجیتال منتشر شده است، بیش از یک میلیون ربات و ترول یا «اوباش مجازی» در یک کارزار آزار و اذیت هماهنگ از اواسط آوریل گذشته به حسابهای کاربری کنشگران برجسته فمینیست ایرانی حمله کردهاند.
به نوشته این تارنما، تقریبا تمامی حسابهای فعالان مرتبط با جنبش «من هم» در ایران، پس از طرح چندین مورد اتهام آزار، اذیت، و تجاوز جنسی در صنعت سینمای ایران در ماه مارس گذشته به کانونی برای این گفتوگوی ملی تبدیل شد.
تعدادی از این حسابهای کاربری نیز در ماههای اخیر مطالب مختلفی را درباره سواستفادههای جنسی در کشور به اشتراک گذاشتهاند.
صاحبان حسابهایی که صفحات آنها در اینستاگرم مورد حمله قرار گرفته است، به این تارنمای فناوری میگویند که سیل اعلانهای رباتها، دیدن نظرات و پیامهای مخاطبان اصلی را برای آنها بسیار دشوار میکند، و در صورتی که حساب کاربری را خصوصی کنند، وقت و انرژی زیادی صرف بررسی و تأیید هویت درخواستکنندگان میشود و تمرکز اصلی خود برای ارائه محتوا و دیدگاههای سیاسی را از دست میدهند.
سامانه سوادی، کنشگر ایرانی برابری جنسیتی مستقر در بریتانیا یکی از این افراد است که در جنبش منهم نیر فعال بوده است.
او چندی پیش سعی کرد که به صورت دستی بیش از ۴۰۰ درخواست «فالوئر» خود را در یک زمان پاک کند، ولی اینستاگرم این گزینه را بصورت موقت غیرفعال کرد و پیامی برای این کنشگر ایرانی فرستاد که این محدودیت برای محافظت از جامعه اعمال شده است.
در حال حاضر اینستاگرم تنها شبکه اجتماعی است که میتوان بدون نیاز به ویپیان به آن دسترسی داشت و به همین دلیل محبوبیت زیادی در ایران دارد، و به مرکزی برای مخالفان و کنشگران برای انتقاد شدید از حکومت ایران تبدیل شده است.
در گزارش کوراریوم، به ابعاد مختلفی از آزار و اذیت علیه کنشگران فمینیست ایرانی اشاره شده است. نویسندگان گزارش موفق به شناسایی ۲۵ حساب شدند که بیش از یک میلیون فالوئر جعلی را اداره میکردند.
این دنبالکنندگان جعلی، حداقل با دو شرکت بازاریابی رسانههای اجتماعی مرتب بودند که رباتها و ترولها را برای تقویت لایک و فالوئر در اینستاگرم به فروش میرسانند.
البته مشخص نیست که چه فردی یا گروهی این رباتها را خریداری میکنند، ولی صفحه سامانه سوادی یکی از حسابهای کاربری است که هدف قرار گرفته بود.
تورد لاندستورم، مدیر فنی کواریوم میگوید که رباتها حتی پس از خصوصیسازی حسابهای فعالان، صفحاتشان را با درخواستهای فالوئر پر میکنند که ظاهرا با هدف ترساندن آنها انجام میشود تا بدانند که تحت نظر هستند.
پس از انتشار گزارش کواریوم، حمله به حسابهای کاربری این کنشگران بصورت چشمگیری افزایش یافت و برخی از آنها تا ۸۰ هزار درخواست دنبالکننده جدید دریافت کردند.
سیل درخواستهای فالوئر جعلی ممکن است تلاشی برای پرچمگذاری خودکار حسابها برای تعلیق یا ممنوعیت توسط اینستاگرم به دلیل نقض سیاستهای پلتفرم درمورد خرید دنبالکنندههای جعلی باشد.
اینستاگرم حسابهای کاربری را که دنبالکنندههای جعلی زیاد و مشکوکی دارد، تعلیق یا حذف میکند.
در بیانیه مشترکی که ۲۹ ژوئن منتشر شد، ائتلافی از سازمانهای حقوق بشر از جمله «آرتیکل ۱۹»، از شرکت «متا»، مادر اینستاگرم خواستند تا برای محافظت از این کنشگران، و حذف رباتها از پلتفرم خود، اقدامات بیشتری انجام دهد.
متا هنوز به درخواست تارنمای رست آف ورلد برای اظهارنظر پاسخی نداده است. این شرکت به دارندگان حسابهای کاربری مذکور بدون ذکر جزئیات گفته است که مشکلات مربوط را بررسی میکند.
دو شرکت پاکستانی که فالوئرهای جعلی میفروشند، در خارج از استان پنجاب مستقر هستند و بصورت آشکار خدمات خود را در فیسبوک تبلیغ میکنند.
متا درباره اینکه پول تبلیغات این شرکتهای پاکستانی را دریافت کرده است نیز توضیحی نداد.
کتایون کشاورزی، جامعهشناس مقیم سوئد، یکی دیگر از کنشگرانی است که حساب کاربری او در اینستاگرم مورد حمله رباتها و ترولها قرار گرفته است.
خانم کشاورزی با اشاره به عدم وجود رسانههای مستقل در ایران، شبکههای اجتماعی و به ویژه اینستاگرم است را مهترین ابزار برای بیان، آموزش، و آگاهیرسانی درباره حقوق بشر میداند که با حملات اخیر با محدودیتها و مشکلات زیادی مواجه شدهاند.
در پی شکلگیری جنبش «من هم» در ایران از تابستان سال ۱۳۹۹ که ادامه جنبش جهانی «Me Too» بود، زنان ایرانی نیز تجربه خود از آزارهای جنسی را در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند و در پی شکلگیری این کارزار، نام مردان نامآشنایی در عرصه سینما و هنر مطرح شد.