احمدرضا جلالی، زندانی دو تابعیتی ایرانی - سوئدی محکوم به اعدام در ایران، در پیامی از زندان اوین با اشاره به حبس حدودا ۹ سالهاش، خواستار تشدید تلاشهای مقامات سوئدی برای آزادی خود شد.
به گزارش رسانههای سوئدی، این پزشک دو تابعیتی روز سهشنبه ۲۵ دی، در پنجاه و سومین سالروز تولدش، در پیامی با انتقاد از تعلل مقامات سوئدی برای آزادیاش گفت: «به نظر میرسد برای مقامات سوئدی آنچه که بر سر من به عنوان یک شهروند سوئدی میآید اهمیتی ندارد.»
احمدرضا جلالی با یادآوری گذشت هشت سال و ۹ ماه از زمان بازداشتش در زندان اوین که با محرومیت از مرخصی همراه بوده درباره در خطر بودن جانش به دلیل ابتلا به بیماریهای متعدد خبر داده است.
در بخشی از پیام او آمده: «از زمانی که من در زندان اوین در ایران بازداشت شدم ۳۱۸۵ روز بدون هیچگونه مرخصی در این سلول وحشتناک بودم. به تازگی خانواده من نهمین کریسمس و آغاز سال نوی خود را بدون من پشت سر گذاشتند. پسر من وقتی که بازداشت شدم فقط ۴ سالش بود الان پسرم ۱۳ ساله است. بعد از تقریبا ۹ سال وحشتناک من از چندین بیماری رنج می برم. مثل بیماری های استخوانی و پوستی، سنگ کیسه صفرا، دردهای عصبی و تپش قلب که جان من را به خطر می اندازد و من را در معرض خطر ایست قلبی ناگهانی قرار میدهد.»
این شهروند دو تابعیتی محکوم به اعدام، با انتقاد از تعلل مقامات سوئدی برای آزادیاش گفته که آنها از وضعیت او مطلعاند «اما هیچ کاری برای بهبود وضعیت من اتفاق نیفتاده است. به نظر میرسد که برای مقامات سوئدی آنچه که بر سر من میاد به عنوان یک شهروند سوئدی اهمیت ندارد.»
در ادامه پیام احمدرضا جلالی آمده: «من الان در معرض خطر مرگ با اعدام یا بر اثر بیماریهایم هستم. تصمیمی که مقامات [سوئدی] هفت ماه پیش گرفته اند این فرض من را ثابت میکند با وجود این خطر که هرلحظه ممکن است اعدام بشوم مرا در آن وضعیت وحشتناک ترک کرده اند.»
این پزشک دو تابعیتی اضافه کرده:«به نظر میرسد که وضعیت من به عنوان یک شهروند دو تابعیتی باعث شده که مرا به عنوان یک شهروند درجه دو تلقی کنند. مقامات سوئد طی ۹ سال گذشته همه قطعنامه ها، گزارش ها و بیانیه هایی را که سازمان ملل متحد، شورای حقوق بشر و کارشناسان آن، عفو بین الملل، پارلمان اروپا، دانشگاهیان ومحققان صادر کردهاند و همچنین درخواست هایی که صدها هزار نفر در سراسر جهان در رابطه با وضعیت وحشتناک و شکنجهای که متحمل می شوم امضا کردند را نادیده گرفتهاند. مقامات به هیچکدام از این درخواست ها برای آزادی من اعتنا نکردند. ضمن اینکه هیچ کدام از مقامات سوئدی در مورد گواه بی گناهی من، آن گواهی که تمام اتهامات ساخته شده علیه من را رد می کند از همسرم و خانوادهام درخواست نکردهاند.»
احمدرضا جلالی توافق مربوط به مبادله زندانیان را در وضعیت خود بیتاثیر دانسته و گفته:«طی هفت ماه گذشته، بعد از توافق مبادله زندانیان، رویکرد مثل قبل بوده و ما همچنان همان حرف ها را از مقامات سوئدی می شنویم که میگویند در حال دنبال کردن پرونده من هستند اما عملا هیچ گونه بهبودی اتفاق نیفتاده و هیچ گونه اقدامی انجام نشده برای اینکه من را به خانه بازگرداند.»
احمدرضا جلالی که به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم شده پیشتر در اعتراض به قرار نداشتن نامش در مبادله دو سوئدی زندانی در ایران با حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت، اعتصاب غذا کرده بود.
حمید نوری به اتهام دست داشتن در اعدام هزاران زندانی سیاسی در دهه ۶۰ توسط دادگاه عالی سوئد به حبس ابد که بالاترین مجازات در قوانین این کشور است، محکوم شده بود.
استکهلم میگوید که تمام تلاش خود را برای آزادی احمدرضا جلالی در مبادله اخیر زندانیان انجام داده است، اما تهران از بحث در مورد پرونده او خودداری میکند، زیرا جمهوری اسلامی تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد.
احمدرضا جلالی در پیام تازهاش بار دیگر با اشاره به محکومیت خود به اعدام توسط مقامات قضایی جمهوری اسلامی تاکید کرد: «من همچنان بی کمک و در معرض خطر دائمی اجرای حکم اعدام اینجا تنها ماندهام. من از مقامات سوئدی درخواست میکنم که اقدامات شان را تقویت کنند تا من را بعد از ۳۱۸۵ روز به خانه برگرداندند.»
ویدا مهراننیا، همسر احمدرضا جلالی، پیشتر ملاقاتش با وزیر امورخارجه سوئد برای آزادی همسرش را «بسیار ناامیدکننده» توصیف کرده و گفته بود که مقامات توضیح «مشخصی» ندادند و او «بسیار ناامید است.»
احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی سوئدی، بهار ۱۳۹۵ به دعوت دانشگاه تهران برای یک سخنرانی به تهران رفت و بازداشت و به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم شد. آقای جلالی و همسرش بارها این اتهام را رد کردند.
به گفته گروههای حقوق بشری از جمله عفو بینالملل، جمهوری اسلامی پس از چین دارای بیشترین تعداد سالانه اعدامها در جهان است.
منبع: رسانههای سوئدی