احمدرضا جلالی، زندانی دو تابعیتی ایرانی سوئدی در خطر اعدام، اعلام کرد در اعتراض به قرار نداشتن نامش از معاوضه اخیر سوئدیهای زندانی در ایران با حمید نوری، دست به اعتصاب غذا میزند.
ویدا مهراننیا، همسر احمدرضا جلالی، ضمن اعلام این خبر در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس»، نوشت که این زندانی دو تابعیتی از چهارشنبه ششم تیر اعتصاب غذای خود را آغاز میکند.
او در ادامه افزود که احمد رضا جلالی نزدیک به سه هزار روز «عذاب غیر قابل تصور» را در «زندان مخوف اوین» تحمل کرده است، و به رغم این که میداند با توجه به وضعیت جسمانی شکنندهاش، اعتصاب غذا میتواند مرگبار باشد، گزینه دیگری ندارد.
ویدا مهراننیا در نامهای که نسخهای از آن برای صدای آمریکا نیز ارسال شده است، میگوید که همسرش پس از آن که دولت سوئد او را به حال خود رها کرد و نام او از معاوضه اخیر منجر به آزادی سایر سوئدیها حذف شد، دست به اعتصاب غذا میزند.
او در ادامه ضمن اشاره به مشکلات جسمانی این زندانی دو تابعیتی، میگوید همسرش با توجه به این که پزشک است، به خوبی میداند که اعتصاب غذا جانش را به خطر میاندازد ولی چاره دیگری ندارد.
به گفته ویدا مهراننیا، سازمان ملل متحد و سازمانهای حقوق بشری از جمله عفو بینالملل ضمن تأیید بیگناهی احمدرضا جلالی، میگویند که این زندانی دوتابعیتی بهطور مستبدانه دستگیر شده است، بهعنوان مهرهای در بازی بیرحمانه دیپلماسی گروگانگیری جمهوری اسلامی مورد استفاده قرار گرفته است، و باید بیقید و شرط آزاد شود.
ویدا مهراننیا در ادامه میافزاید: «این پزشک، شوهر دوستداشتنی، و پدر دو فرزند، میخواهد نزد خانوادهاش بازگردد، بار دیگر به عنوان یک پزشک متعهد به جامعه خدمت کند، و با او مانند و در شان یک انسان رفتار شود.»
همسر احمدرضا جلالی در پایان خواستار کمک جهانی برای آزادی او، و خاتمه دادن به این «وحشیگری بیپایان» شده است.
احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی سوئدی، بهار ۱۳۹۵ به دعوت دانشگاه تهران برای یک سخنرانی به تهران رفت و بازداشت شد.
مقامات قضایی جمهوری اسلامی احمدرضا جلالی را به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم کردهاند. این زندانی دوتابعیتی پیش از این در اعتراض به رأی دادگاه و خطر اجرای حکم اعدام اعتصاب غذا کرده است.
احمدرضا جلالی اخیرا در یک فایل صوتی، در پیامی به اولاف کریسترسون، نخستوزیر سوئد، از این که در جریان تبادل زندانیان در ایران تنها گذاشته شده، انتقاد کرده است.
او با اشاره به آزادی یوهان فلودروس شهروند سوئدی و سعید عزیزی، شهروند دوتابعیتی ایرانی سوئدی که در زندانهای جمهوری اسلامی به سر میبردند و با حمید نوری مبادله شدند، تأکید کرد: «فکر میکنم باقی ماندن من در ایران یک تبعیض آشکار است.»
حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت، با اتهام دست داشتن در اعدام هزاران زندانی سیاسی در دهه ۶۰ توسط دادگاه عالی سوئد به حبس ابد که بالاترین مجازات در قوانین این کشور است، محکوم شده بود.
آزادی حمید نوری و بازگشت او به ایران موجی از خشم عمومی در میان ایرانیان و واکنشهای گسترده از سوی چهرههای سیاسی و حقوق بشری برانگیخت.