لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۲

سیامک نمازی: به حال خود رها کردن احمدرضا جلالی در ایران «خلاف وجدان» است


احمدرضا جلالی احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی- سوئدی محکوم به اعدام در ایران
احمدرضا جلالی احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی- سوئدی محکوم به اعدام در ایران

سیامک نمازی، شهروند ایرانی آمریکایی که سال گذشته از بند جمهوری اسلامی آزاد شد، با انتشار مقاله‌ای در نشریه «گاردین» نسبت به وضعیت احمدرضا جلالی، شهروند ایرانی سوئدی زندانی در ایران، ابراز نگرانی کرد.

او در این مقاله که روز جمعه ۸ تیر منتشر شده می‌نویسد: «من اوین، مخوف‌ترین زندان ایران را تحمل کردم، نمی‌فهمم چگونه سوئد می‌تواند شهروند خود را آن‌جا تنها بگذارد تا بمیرد.»

این شهروند ایرانی آمریکایی در بخش دیگری می‌گوید: «بسیار خوشحالم که دو سوئدی به عنوان بخشی از یک قرارداد مبادله زندانی آزاد شدند، اما به حال خود رها کردن یک شهروند سوئدی زندانی تحت حکم اعدام در ایران خلاف وجدان است.»

سیامک نمازی خود را «یک گروگان سابق که هشت سال را در زندان مخوف اوین در ایران با تحمل اسارت و ظلم سپری» کرده و سال گذشته به‌عنوان بخشی از یک توافق مبادله زندانیان میان آمریکا و ایران «مشابه معامله‌ای که دو سال پیش نازنین زاغری-رتکلیف و انوشه عاشوری را به خانه خود در بریتانیا آورد» توصیف می‌کند.

 ورود آمریکایی‌های آزاد شده - از جمله سیامک نمازی، مراد طاهباز، و عماد شرقی - به خاک آمریکا (۲۹ شهریور ۱۴۰۲)
راجر کارستنز، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا در امور گروگان‌ها، در زمان ورود آمریکایی‌های آزاد شده - از جمله سیامک نمازی، مراد طاهباز، و عماد شرقی - به خاک آمریکا از آنها استقبال می‌کند (۲۹ شهریور ۱۴۰۲) .

او در ادامه می‌افزاید: «من قویاً معتقدم که ما نمی‌توانیم شهروندان بی‌گناه خود را در سیاهچال‌های کشورهای سرکش رها کنیم. معامله گروگان، اگرچه ناپسند، اما ضروری است. ما باید هر کاری که لازم است برای نجات شهروندان در معرض خطر خود انجام دهیم، و در عین حال یک بار برای همیشه مجازات‌های سختی را برای جلوگیری از گروگان‌گیری اعمال کنیم. با این حال من حتی معامله اخیر گروگان‌های سوئد را ناخوشایند می‌دانم.»

دولت سوئد اخیرا در جریان یک معامله با جمهوری اسلامی، حمید نوری، از مقامات پیشین قضایی ایران را که به دلیل نقش خود در اعدام‌های گروهی دهه ۶۰ خورشیدی توسط دادگاه عالی سوئد به حبس ابد محکوم شده بود، با یوهان فلودروس و سعید عزیزی، دو شهروند سوئدی که در ایران زندانی بودند، معاوضه کرد.

سیامک نمازی تصمیم استکهلم برای به حال خود رها کردن احمدرضا جلالی، دیگر شهروند ایرانی سوئدی زندانی، که در معرض خطر اعدام قرار دارد، را «بی‌وجدانی» توصیف کرد.

به گفته سیامک نمازی، دولت سوئد بدون شک می‌دانست که رها کردن احمدرضا جلالی در ایران مانند امضای حکم اعدام او است.

سیامک نمازی در ادامه می‌گوید که این معامله نشان می‌دهد دولت سوئد سلسله مراتبی را برای ارزش جان شهروندانش قائل شده است و مذاکره‌کننده‌ای ناتوان بوده است. به نوشته نمازی، سوئد حمید نوری که به جرم مشارکت در قتل صدها زندانی سیاسی در ایران محکوم شده بود و به بیان ساده مهمترین زندانی سیاسی جمهوری اسلامی در اروپا بود، آزاد کرد.

او می‌نویسد: «سوئد می‌گوید که تهران از به رسمیت شناختن احمرضا جلالی به‌عنوان شهروند سوئدی خودداری کرد، اما من معتقدم که اگر [سوئد] ارزش کارتی را که در دست داشت می‌دانست، می‌توانست آزادی همه اتباع خود و چندین گروگان اروپایی دیگر را نیز به دست آورد.»

احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی سوئدی، بهار ۱۳۹۵ به دعوت دانشگاه تهران برای یک سخنرانی به تهران رفت و بازداشت شد. مقامات قضایی جمهوری اسلامی احمدرضا جلالی را به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم کرده‌اند.

بسیاری از شخصیت‌ها و گروه‌های بین‌المللی حقوق بشر ضمن انتقاد از جمهوری اسلامی خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط این شهروند ایرانی سوئدی شدند.

احمدرضا جلالی اخیرا در یک فایل صوتی، در پیامی به اولاف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، از این که در جریان تبادل زندانیان در ایران تنها گذاشته شده، انتقاد کرده است.

او با اشاره به آزادی یوهان فلودروس شهروند سوئدی و سعید عزیزی، شهروند دوتابعیتی ایرانی سوئدی که در زندان‌های جمهوری اسلامی به سر می‌بردند و با حمید نوری مبادله شدند، تأکید کرد: «فکر می‌کنم باقی ماندن من در ایران یک تبعیض آشکار است.»

احمدرضا جلالی اعلام کرده است که در اعتراض به قرار نداشتن نامش از معاوضه اخیر سوئدی‌های زندانی در ایران با حمید نوری، دست به اعتصاب غذا می‌زند.

ویدا مهران‌نیا، همسر احمدرضا جلالی، ضمن اعلام این خبر در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس»، نوشت که این زندانی دو تابعیتی از چهارشنبه ششم تیر اعتصاب غذای خود را آغاز می‌کند.

او در ادامه افزود که احمد رضا جلالی نزدیک به سه هزار روز «عذاب غیر قابل تصور» را در «زندان مخوف اوین» تحمل کرده است، و به رغم این که می‌داند با توجه به وضعیت جسمانی شکننده‌اش، اعتصاب غذا می‌تواند مرگبار باشد، گزینه دیگری ندارد.

ویدا مهران‌نیا در نامه‌ای که نسخه‌ای از آن برای صدای آمریکا نیز ارسال شد، می‌گوید که همسرش پس از آن که دولت سوئد او را به حال خود رها کرد و نام او از معاوضه اخیر منجر به آزادی سایر سوئدی‌ها حذف شد، دست به اعتصاب غذا می‌زند.

بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقدند که جمهوری اسلامی ایران با توسل به اتهامات بی‌اساس، شهروندان خارجی و به ویژه شهروندان دو تابعیتی را بازداشت و از آنها به عنوان ابزار چانه‌زنی سیاسی استفاده می‌کند و در عمل، این شهروندان را به گروگان می‌گیرد.


در تنظیم این مطلب از گزارش‌های گاردین و صدای آمریکا استفاده شده است.

XS
SM
MD
LG