آلمان میگوید که به همراه شرکای خود در اتحادیه اروپا در حال بررسی تشکیل یک ائتلاف دریایی جدید برای محافظت از کشتیهای تجاری در دریای سرخ هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان روز پنجشنبه ۷ دی گفت: « دولت آلمان برای این امر آماده است. مهم این است که بتوانیم با توجه به حملات جاری در دریای سرخ به عنوان اتحادیه اروپا هرچه سریعتر عمل کنیم.»
حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی پس از جنگ در غزه، در حمایت از گروه شبهنظامی حماس تلاش کردهاند با حملات موشکی و پهپادی به کشتیهای تجاری در آبهای تنگه باب المندب و دریای سرخ تجارت جهانی را مختل کنند.
حماس در حملات راکتی و یورش به مناطق جنوبی اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ نفر را کشت و ۲۴۰ نفر از جمله کودکان، زنان و سالمندان را به گروگان گرفت. اسرائیل در واکنش حملات هوایی، دریایی و زمینی به غزه را با هدف ریشهکن کردن حماس آغاز کرد.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده اند.
آدرین واتسون، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه ۱ دی گفت: «ما میدانیم که جمهوری اسلامی در برنامهریزی برای حمله به کشتیهای تجاری در دریای سرخ به شدت مشارکت داشته است. این امر با حمایت مادی بلندمدت جمهوری اسلامی و تشویق اقدامات بیثبات کننده حوثیها در منطقه مطابقت دارد.» او در ادامه افزود: «این یک چالش بین المللی است که یک اقدام جمعی را میطلبد.»
ایالات متحده در واکنش به حملات حوثیهای یمن، ائتلاف دریایی جدیدی موسوم به «عملیات نگهبان رفاه» را رهبری میکند. گرچه تاکنون بیش از بیست کشور به این ائتلاف پیوستهاند، اما به گزارش رویترز، برخی از متحدان واشنگتن تمایلی به این کار ندارند.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت آلمان در حال بررسی مشارکت احتمالی در ائتلاف دریایی به رهبری ایالات متحده است. او افزود گفتگوهایی در بروکسل در باره تمدید ماموریت ضد دزدی دریایی اتحادیه اروپا موسوم به «آتلانتا» با هدف محافظت از کشتیها در دریای سرخ جریان دارد، اما هنوز تصمیمی در این خصوص نگرفته نشده است.
کشورهای بریتانیا، یونان، هلند، و دانمارک پیشتر از پیوستن به ائتلاف دریایی در دریای سرخ به رهبری ایالات متحده خبر دادهاند.
هلند و نروژ اعلام کردند شماری از افسران نیروی دریایی خود را برای مشارکت در ائتلاف دریایی به رهبری ایالات متحده به مقر «نیروهای دریایی مشترک» اعزام خواهند کرد. «نیروهای دریایی مشترک» یک مشارکت دریایی چند ملیتی به رهبری ایالات متحده مستقر در پایگاه ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده در بحرین است. دانمارک نیز روز چهارشنبه گفت که در این عملیات شرکت خواهد کرد.
از سوی دیگر، وزارت دفاع فرانسه اعلام کرد که از تلاشها برای تضمین آزادی دریانوردی در دریای سرخ و مناطق اطراف آن حمایت میکند و گفت که قبلاً در منطقه فعالیت میکرده است. اما تاکید کرد که کشتیهایش تحت رهبری فرانسه خواهند ماند.
وزارت دفاع ایتالیا هم گفت که در پاسخ به درخواستهای مالکان کشتیهای ایتالیایی و به منظور «حفظ منافع ملی» خود، ناوچه «ویرجینیو فاسان» را به دریای سرخ میفرستد.
اما اسپانیا میگوید که این کشور فقط در ماموریتهای ناتو یا عملیاتهای هماهنگشده توسط اتحادیه اروپا شرکت خواهد کرد.
در بیانیه وزارت دفاع اسپانیا آمده است: «ما به طور یکجانبه در عملیات دریای سرخ شرکت نخواهیم کرد.»