لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۰

بلینکن برای گفتگو در مورد آتش‌بس در غزه به عربستان سعودی و مصر می‌رود


کودکان فلسطینی برای گرفتن غذا در کمپ پناهندگان صف کشیده‌اند.
کودکان فلسطینی برای گرفتن غذا در کمپ پناهندگان صف کشیده‌اند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سه‌شنبه ۲۹ اسفند،‌ در جریان سقرش به فیلیپین گفت که قرار است این هفته به عربستان سعودی و مصر برود و برای برقراری آتش‌بس در غزه، آزادی گروگان‌های اسرائیلی و برنامه‌ریزی برای غزه پس از جنگ گفتگو کند.

او گفت که باید ترتیباتی برای حکومت در غزه، یرقراری امنیت، کمک‌های بشردوستانه و بازسازی غزه اتخاذ شود و تاکید کرد که ایالات متحده ضرورت داشتن یک طرح را برای اسرائیل روشن کرده و امیدوار است که مناقشه در زودترین زمان ممکن پایان یابد.

به گزارش وزارت بهداشت غزه که در کنترل حماس است، در پی حملات اسرائیل با هدف نابودی این گروه شبه نظامی، تاکنون ۳۲ هزار فلسطینی کشته و بیش از نیمی از جمعیت نوار غزه آواره شده‌اند. مقامات اسرائیلی گفته‌اند که حدود ۱۴ هزار شبه‌نظامی حماس کشته شده‌اند.

اسرائیل همچنین گروه حماس را متهم کرده است که از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند.

حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی است، از سوی ایالات متحده، اسرائیل، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، کانادا و چند کشور دیگر جهان در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دارد.

جنگ در غزه پس از حملات شبه نظامیان حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر ماه آغاز شد. در این حملات، حدود ۱۲۰۰ تن کشته شدند که اکثر آنها غیر نظامی بودند. شبه نظامیان حماس ۲۵۳ تن را نیز به گروگان گرفتند.

آقای بلینکن در سخنانش وضعیت غزه را با توجه به گزارش‌های سازمان ملل «یک وضعیت انسانی وحشتناک» توصیف کرد و گفت: «۱۰۰ درصد جمعیت غزه در سطح شدید ناامنی غذایی حاد قرار دارند.»

او افزود: این نخستین بار است که کل جمعیت یک محل در چنین طبقه‌بندی‌ای قرار می‌گیرند.

وزیر امور خارجه ایالات متحده با این‌که بار دیگر بر حق اسرائیل در دفاع از خود و اطمینان از ممکن نبودن حمله‌ای دیگر تاکید کرد، ولی گفت که «برای اسرائیل الزامی است» که حفاظت از غیر نظامیان و رساندن کمک‌های بشردوستانه به نیازمندان را در اولویت قرار دهد.

آنتونی بلینکن حماس را مسئول وضعیت کنونی در غزه دانست که اگر حمله به اسرائیل را آغاز نمی‌کرد، سلاح‌هایش را زمین می‌گذاشت، پشت غیر نظامیان پنهان نمی‌شد و گروگان‌های موجود را آزاد می‌کرد، می‌توانست جنگ را متوقف کند.

یک روز قبل؛ روز دوشنبه ۲۸ اسفند، جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، پس از گذشت بیش از یک‌ ماه با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفتگو کرد و نگرانی‌های خود در مورد نحوه برخورد اسرائیل در جنگ در غزه و طرح آن کشور برای حمله به شهر رفح و در نزدیکی مرز با مصر را با او در میان گذاشت.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفت که آقای بایدن در این گفتگو به صراحت گفته است که «ما در مورد هدف شکست حماس اشتراک نظر داریم ولی معتقدیم که برای تحقق آن به یک استراتژی منسجم و پایدار نیاز است.»

آقای سالیوان طرح آقای نتانیاهو برای «حمله زمینی» به رفح را «اشتباه» خواند.

پس از دستور ارتش اسرائیل برای ترک خانه‌های خود، بیش از یک میلیون فلسطینی اکنون برای فرار از ویرانی‌های جنگ در چادرها و سازه‌های موقت در رفح پناه گرفته‌اند. اسرائیل قول داده است که پیش از عملیاتش، فلسطینیان را به یک منطقه امن نامعلوم منتقل کند.

جیک سالیوان گفت که آقای نتانیاهو با در خواست آقای بایدن برای فرستادن گروهی از مقامات اسرائیل به واشنگتن – احتمالا در اوایل هفته آینده – برای گفتگو درباره برنامه‌های اسرائیل برای حمله به رفح و تامین امنیت غیر نظامیان فلسطینی، موافقت کرده است.

آقای سالیوان تاکید کرد که ایالات متحده «کاملا انتظار دارد» که پس از تبادل‌نظر در واشنگتن، اسرائیل هیچ حمله‌ زمینی را به رفح آغاز نکند.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل نیز پس از این گفتگوی تلفنی در بیانیه‌ای نوشت: «درباره آخرین پیشرفت‌ها در جنگ، از جمله تعهد اسرائیل بر نابود کردن حماس، آزادی گروگان‌ها و این قول که حماس دیگر تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود – و این‌که همزمان برای رسیدن به این اهداف، کمک‌های بشردوستانه را تامین خواهد کرد، گفتگو کردیم.»

این گفتگوی تلفنی در شرایطی انجام شد که جو بایدن ناامیدی فزاینده‌ای را در مورد نحوه عمل اسرائیل در جنگ، افزایش روزافزون تلفات غیرنظامیان فلسطینی و نرسیدن کمک‌های بشردوستانه به مردم گرسنه غزه ابراز کرده است.

در این شرایط، مذاکره کنندگان حماس و اسرائیل در روزهای آتی در قطر برای رسیدن به توافقی در مورد یک آتش‌بس شش هفته‌ای و آزادی حدود چهل گروگان از ۱۰۰ گروگان باقیمانده در ازای آزادی صدها فلسطینی از زندان‌های اسرائیل مذاکره خواهند کرد.

XS
SM
MD
LG