لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۰

رویکرد بایدن در قبال جنگ غزه: حفظ رابطه نزدیک با اسرائیل همزمان با فاصله گرفتن از نتانیاهو


جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، که تأکید کرده است فشار بین‌المللی مانع از دستیابی اسرائیل به «پیروزی کامل» در جنگ علیه حماس نمی‌شود، فاصله گرفته است.

وب‌سایت انگلیسی صدای آمریکا در این مورد نوشته است که این شکاف به گمانه‌زنی‌ها در مورد احتمال محدود شدن تحویل تسلیحات به اسرائیل، به ویژه اگر آقای نتانیاهو در شهر رفح، محل اسکان بیش از یک میلیون آواره فلسطینی، پیشروی کند، دامن زده است.

بر اساس این گزارش‌، رسانه‌های آمریکایی به نقل از منابع ناشناس دولت ایالات متحده گزارش داده‌اند که آمریکا در حال بررسی گزینه محدود کردن تحویل تسلیحات به اسرائیل است.

کارشناسان بر این باور هستند که قرار دادن شرایط برای ارسال کمک‌های نظامی، قوی‌ترین اهرم واشنگتن برای تأثیرگذاری بر چگونگی پیشبرد جنگ توسط اسرائیل است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، به خبرنگاران گفت: «رئیس‌جمهوری ایالات متحده در مورد موضعش در رابطه با رفح کاملاً شفاف بوده است. عملیات نظامی در رفح که غیرنظامیان را به خطر بیندازد، جریان کمک‌های بشردوستانه را قطع کند و فشار زیادی بر مرز اسرائیل و مصر وارد کند، چیزی نیست که از آن حمایت کند.»

آقای بایدن چندبن بار تأکید کرده که هرگز اسرائیل را رها نخواهد کرد ولی همزمان، دولت بنیامین نتانیاهو را به خاطر مسیری که پس از حمله حماس در پیش گرفته است، سرزنش کرد.

جو بایدن در مصاحبه اخیر خود با شبکه «ام‌اس‌ان‌بی‌سی» گفته بود که دفاع از اسرائیل «حیاتی» است و هیچ خط قرمزی در این رابطه وجود ندارد که منجر شود آمریکا عرضه تسلیحات را کاملا قطع کند و آنها گنبد آهنین برای محافظت نداشته باشند ولی در عین حال تأکید کرد که اسرائیل نمی‌تواند ۳۰ هزار کشته دیگر به جای بگذارد.

وزارت بهداشت غزه می‌گوید درگیری‌ها بیش از ۳۱ هزار فلسطینی را کشته است.

اسرائیل با اعلام این‌که چند هزار شبه‌نظامی حماس در جنگ غزه کشته شده‌اند، تاکید کرده است که این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند.

بر اساس این گزارش، انتقاد فزاینده آقای بایدن از بنیامین نتانیاهو در شرایطی مطرح است که او کارزار انتخاباتی خود را ماه نوامبر سرعت بخشیده است.

او نمی‌خواهد آرای حامیان اسرائیل را به دست جمهوری‌خواهان بدهد ولی در عین حال، باید رأی دموکرات‌های «پروگرسیو» (پیشرو)، رأی‌دهندگان جوان، مسلمانان و آمریکایی‌های عرب‌تبار را نیز حفظ کند چرا که بخش قابل توجهی از رأی‌دهندگان در برخی از انتخابات مقدماتی دموکرات‌ها، روی برگه‌های رأی خود «غیر‌متعهد» زدند تا خشم خود را از حمایت رئیس‌جمهوری آمریکا از اسرائیل نشان دهند.

لورا بلومنفلد، عضو ارشد دانشکده مطالعات بین‌المللی دانشگاه جانز هاپکینز، به صدای آمریکا گفت هدف این است که بایدن آنچه که به عنوان «سیاست‌های سمی جنگی» نتانیاهو می‌داند، از دولت اسرائیل جدا کند تا بتواند به اهداف سیاسی خود؛ محافظت از اسرائیل در برابر حملات بیشتر و تسهیل آزادی گروگان‌ها، پایبند بماند.

در این حال، فشار جو بایدن بر آقای نتانیاهو ممکن است برای راضی کردن آمریکایی‌های طرفدار فلسطینی‌ها کافی نباشد، به خصوص اگر آتش‌بس به زودی به دست نیاید.

رأی‌دهندگان «بدون تعهد» می‌گویند بایدن را رها خواهند کرد هرچند که نامزد احتمالی جمهوری‌خواهان، دونالد ترامپ هم به لفاظی‌ها و سیاست‌های ضد مسلمان خود شهرت پیدا کرده است و احتمالاً به اسرائیل آزادی عمل بیشتری در جنگ خود علیه حماس خواهد داد.

نخست‌وزیر اسرائیل در پاسخ به انتقاد آقای بایدن مبنی بر اینکه او «بیشتر از کمک رساندن به اسرائیل، به این کشور آسیب می‌رساند»، گفت که او در این راه از حمایت مردم اسرائیل برخوردار است.

بر اساس نظرسنجی مؤسسه دموکراسی اسرائیل، تنها ۱۵ درصد از اسرائیلی‌ها خواهان ماندن بنیامین نتانیاهو بر سر قدرت پس از پایان جنگ هستند ولی ۵۶ درصد معتقدند که ادامه حمله نظامی، بهترین راه برای بازگرداندن گروگان‌ها است.

جاناتان رینولد، رئیس بخش مطالعات سیاسی در دانشگاه بار-ایلان اسرائیل، به صدای آمریکا گفت که اسرائیلی‌ها بر سرنگونی حماس متمرکز هستند و موضوع محافظت از غیرنظامیان و ارائه کمک‌های بشردوستانه، «جزئیات موضوع» است و اولویت‌ها در آمریکا را درک نمی‌کنند.

نمرود گورن، کارشناس ارشد امور اسرائیل در مؤسسه خاورمیانه، به صدای آمریکا گفت که با آغاز روند انتقال سیاسی در اسرائیل، نقش آمریکا پررنگ می‌شود.

گزارش سالانه دفتر مدیریت اطلاعات ملی ایالات متحده که چندی پیش منتشر شد، از احتمال روی کار آمدن «یک دولت متفاوت و معتدل‌تر» در اسرائیل خبر داده است.

در اوایل ماه جاری میلادی، کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهوری ایالات متحده، با بنی‌گانتز، عضو کابینه جنگ اسرائیل، در کاخ سفید دیدار کرد.

بسیاری از مقامات اسرائیلی، دعوت آقای گانتز به واشنگتن را نشانه‌ای از حمایت آمریکا از این سیاستمدار محبوب میانه‌رو که ممکن است نخست وزیر بعدی اسرائیل شود، تلقی کردند.

با این حال، جان کربی، مشاور ارتباطات امنیت ملی آمریکا، در پاسخ به این پرسش که آیا دیدار گانتز، می‌تواند نشانه‌ای از این باشد که دولت آمریکا در انتظار اسرائیلی «بدون نتانیاهو» است ، به صراحت گفت: «خیر».

XS
SM
MD
LG