پارلمان ارمنستان روز سهشنبه قانون اساسنامه دادگاه کیفری بینالمللی را تصویب کرد و خود را تحت حوزه صلاحیت دادگاه لاهه قرار داد، اقدامی که باعث خشم روسیه خواهد شد.
به نوشته رویترز، سخنگوی پارلمان ارمنستان گفت ۶۰ عضو پارلمان به تصویب اساسنامه رم دادگاه بینالمللی کیفری و همچنین به رسمیت شناختن عطف به ماسبق حوزه صلاحیت دادگاه بینالمللی کیفری رای دادهاند و ۲۲ عضو نیز به آن رای منفی دادهاند.
روابط روسیه و ارمنستان به دلیل تهاجم مسکو به اوکراین، و همچنین اقدام نکردن مسکو در جریان حمله جمهوری آذربایجان به منطقه ارمنینشین قره باغ کوهستانی و بازپس گرفتن آن، به شدت تیره شده است.
ایروان میگوید جمهوری آذربایجان قصد حمله به ارمنستان دارد و نخست وزیر ارمنستان، نیکول پاشینیان، گفته است اتکا به روسیه برای تضمین امنیت کشورش «اشتباه استراتژیک» بود.
پیوستن به دادگاه کیفری بینالمللی به این معنی است که ارمنستان در صورت ورود ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، به این کشور باید او را دستگیر کند. پوتین به ظن اخراج غیرقانونی صدها کودک یا تعداد بیشتر از اوکراین با حکم بازداشت دادگاه بینالمللی کیفری روبرو است. کرملین این اتهام را بیمعنی می داند.
ارمنستان میگوید که درباره برنامههای خود در مورد دادگاه بینالمللی کیفری با روسیه گفتگو کرده است. پیشتر مسکو در ماه مارس به ارمنستان درباره «عواقب جدی» قرار گرفتن در حوزه صلاحیت دادگاه بینالمللی کیفری هشدار داد.
ایروان گفته است که قرار گرفتن در حوزه صلاحیت دادگاه همیشه برای رسیدگی به آنچه جنایات جنگی جمهوری آذربایجان در درگیری طولانی مدت با ارمنستان میخواند بوده است و روسیه را هدف قرار نمی دهد.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، روز پنجشنبه گذشته مهاجرت دستهجمعی ارامنه از قره باغ کوهستانی را به منزله «پاکسازی قومی و محروم کردن مردم از سرزمین مادری» خواند.
جمهوری آذربایجان اتهام پاکسازی قومی علیه ارامنه را رد کرده است. باکو میگوید خروج انبوه ارامنه از قرهباغ کوهستانی «خواست شخصی و فردی خودشان» است.