لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۹

یک گزارش تحلیلی: بالاترین رتبه «شاخص فلاکت» در استان‌ اردبیل و بیشترین نرخ «بیکاری» در سیستان و بلوچستان


نرخ بیکاری در ایران
نرخ بیکاری در ایران

یک گزارش تحلیلی براساس داده‌های «مرکز آمار ایران» حاکی از آن است که نقطه اوج «شاخص فلاکت» در ایران طی ۱۰ سال گذشته، سال ۱۴۰۱، یعنی «فلاکت‌بارترین سال» بوده است.

به گزارش وب‌سایت «اقتصاد آنلاین»، در سال ۱۴۰۱، شاخص فلاکت به ۶۳.۷ رسید که عمدتاً ناشی از نرخ تورم بالای ۵۴ درصد بود.

این گزارش می‌افزاید اگرچه از نظر نرخ بیکاری، سال ۱۴۰۱ بدترین دوره در ۱۰ سال گذشته نبوده، با این حال از نظر نرخ تورم، بدترین دوره در ۱۰ سال گذشته بوده است.

شاخص فلاکت که از ترکیب دو عامل نرخ تورم و نرخ بیکاری محاسبه می‌شود، به‌عنوان معیاری برای سنجش میزان رنج اقتصادی در جامعه به‌کار می‌رود.

به نوشته اقتصاد آنلاین، در سال جاری، این شاخص به عدد ۳۹.۶ رسیده، که از جمع نرخ تورم ۳۱.۹ درصدی و نرخ بیکاری ۷.۷ درصدی به دست آمده است.

این گزارش حاکی از آن است که در بین استان‌های ایران، اردبیل با شاخص ۴۵.۵، بالاترین میزان فلاکت را به خود اختصاص داده است. این شاخص از نرخ بیکاری ۹.۶ درصدی و تورم ۳۵.۹ درصدی در این استان به دست آمده است.

استان کرمان با شاخص ۴۴.۶ در رتبه‌ دوم قرار دارد. نرخ تورم نقطه به نقطه برای این استان ۳۳.۷ درصد، و نرخ بیکاری ۱۰.۹ درصد است.

استان اصفهان از نظر شاخص فلاکت در رتبه سوم بدترین وضعیت قرار دارد. نرخ تورم نقطه‌ای این استان ۳۶.۱ درصد و نرخ بیکاری آن ۸.۳ درصد اعلام شده که شاخص فلاکت را به ۴۴.۴ رسانده است.

بر اساس این گزارش، هرچند نرخ بیکاری در استان اصفهان نسبت به دو استان دیگر وضعیت بهتری دارد، اما نرخ بالای تورم که دومین رتبه در ایران است، منجر به افزایش شاخص فلاکت در این استان شده است.

اقتصاد آنلاین افزود: در بهار سال جاری، استان‌های اصفهان، اردبیل، سمنان و خراسان بدترین وضعیت را از نظر نرخ تورم نقطه به نقطه داشته‌اند.

استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، لرستان، خوزستان و کرمان با بالاترین نرخ بیکاری مواجه بوده‌اند

نرخ تورم در این استان‌ها به ترتیب ۳۶.۱، ۳۵.۹، ۳۵.۷ و ۳۵.۴ درصد بوده است. بالا بودن نرخ تورم نسبت به میانگین کشوری منجر به افزایش شاخص فلاکت در این مناطق شده است.

در عین حال، براساس این داده‌ها، بهترین وضعیت نرخ بیکاری مربوط به استان‌های مرکزی، سمنان، آذربایجان غربی، تهران و خراسان جنوبی است.

این گزارش می‌گوید در بهار سال جاری، نرخ بیکاری این استان‌ها به ترتیب ۴.۸، ۵.۶، ۵.۷، ۵.۹ و ۶ درصد بوده است.

در مقابل، استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، لرستان، خوزستان و کرمان با بالاترین نرخ بیکاری مواجه بوده‌اند که به افزایش شاخص فلاکت در این استان‌ها منجر شده است.

نرخ بیکاری در این استان‌ها به ترتیب ۱۲.۳، ۱۲، ۱۱.۳، ۱۱ و ۱۰.۹ درصد گزارش شده است.

اقتصاددانان، ناتوانی جمهوری اسلامی در کنترل نرخ تورم و ایجاد اشتغال را دو عامل مهم در افزایش شاخص فلاکت و رنج اقتصادی در ایران می‌دانند.

از هر سه ایرانی یک نفر فقیر است

وب‌سایت «تجارت‌نیوز» روز دوشنبه ۲۶ شهریور در گزارشی نوشت: بر اساس آخرین آمار مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در حال حاضر «از هر سه ایرانی یک نفر فقیر است.»

بر اساس این گزارش، این آمار مربوط به سال ۱۴۰۱ است.

به نوشته تجارت‌نیوز، «به مدد تورم افسارگسیخته و ماندگاری‌ای که طی سال‌های گذشته» در ایران پدیدار شده است «یک‌سوم خانواده‌های ایرانی با وجود داشتن شغل هم نمی‌توانند از زیر خط فقر بیرون بیایند.»

این وب‌سایت به نقل از محمدرضا عبداللهی، عضو هیات علمی مرکز پژوهش‌های مجلس، نوشت: «اجرای هر سیاست تعدیلی یا تحمیل شوک جدید به اقتصاد دامنه فقر بیش از پیش گسترده می‌شود.»

پیش از این هم مهدی پازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر امور اقتصادی، در گفتگو با وب‌سایت «فرارو» با اشاره به این موضوع که «هر شخص برای زنده ماندن و بقا به میزان مشخصی از کالری نیاز دارد که ۲۵۰۰ کالری است» گفته بود: «متاسفانه نیمی از ایرانیان این میزان کالری را دریافت نمی‌کنند.»

به گفته او، ««بنا بر آمار‌های دولتی، ۲۶ میلیون ایرانی توان برآورده کردن نیاز‌های اساسی خود را ندارند.»

این آمارها در شرایطی منتشر شده‌اند که شمار یاز کارشناسان اقتصادی و نیز فعالان و تشکل‌های صنفی مستقل در ایران معتقدند که شمار ایرانیانی که زیر خط فقر زندگی می‌کنند، بیش از آمارهای دولتی است.

XS
SM
MD
LG