رئیس انجمن صنفی گاوداران از افزایش ۲۰ درصدی قیمت شیر خام در روزهای آینده خبر داد؛ اتفاقی که به باور کارشناسان منجر به «سقوط آزاد سرانه مصرف شیر و لبنیات» در ایران میشود.
احمد مقدسی در مصاحبه با «باشگاه خبرنگاران جوان»، وابسته به «صدا و سیمای جمهوری اسلامی» اعلام کرده بر اساس مذاکرات صورت گرفته با وزیر جهاد، قیمت مصوب شیر خام طی روزهای آتی ابلاغ میشود.
مقدسی با تاکید بر افزایش ۲۰ درصدی قیمت مصوب شیر خام، گفته است نرخ کنونی درب دامداری ۱۵ هزار تومان است که با افزایش ۳ هزار تومانی به ۱۸ هزار تومان رسیده است.
به گفته این مقام صنفی، با این افزایش دامداران بازهم ۲ هزار تومان در فروش هر کیلو شیر خام متضرر هستند.
افزایش مکرر قیمت شیر و لبنیات در ایران طی سالهای اخیر باعث کاهش شدید سرانه مصرف این اقلام ضروری شده است.
روزنامه «دنیای اقتصاد» ۲۹ فروردین ماه در همین رابطه نوشته بود که براساس آخرین آمار، سرانه مصرف لبنیات به ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم رسیده است.
در همان زمان علیاحسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه لبنی نیز ضمن تایید این آمار گفته بود بهواسطه کاهش قدرت خرید مردم، اکثر واحدهای لبنی متوسط و کوچک با ۱۰ تا ۴۰ درصد ظرفیت اسمی خود فعالیت میکنند.
محمدرضا بنیطبا، سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران نیز یازدهم خرداد ماه گفته بود کاهش قدرت خرید مردم در کنار افزایش هزینههای تولید، از عوامل تأثیرگذار بر کاهش مصرف سرانه هستند.
خبرگزاری ایسنا نیز در دوازدهم خرداد ماه سال جاری با انتقاد از کاهش شدید سرانه مصرف شیر و لبنیات در ایران نوشته بود سرانه مصرف شیر در دنیا به بیش از ۱۵۰ تا ۱۶۰ کیلو میرسد که این آمار در برخی کشورها تا ۲۰۰ الی ۳۰۰ کیلو هم پیشروی کرده است.
روند نزولی مصرف شیر در کشور در سالهای اخیر منجر به هشدار نسبت به عواقب سلامتی و اجتماعی شده است. در همین رابطه آبان ماه سال ۱۴۰۲ مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده علوم پزشکی اصفهان سرانه مصرف شیر و فرآوردههای لبنی در ایران را معادل یک سوم استاندارد جهانی اعلام کرده و گفته بود تورم موجود در جامعه قیمت شیر را تحتتاثیر قرار داده است.
در همان زمان دبیر علمی دبیرخانه ایستگاه سلامت و معاون ویروس شناسی دانشگاه اصفهان نیز ضمن تاکید بر ضرورت افزایش سرانه مصرف شیر گفته بود بسیاری از بیماریها با اصلاح الگوی تغذیه قابل کنترل و کاهش است.
افزایش هزینههای زندگی و فاصله معنادار بین درآمد و هزینه باعث شده تا بخش قابل توجهی از مردم اقدام به حذف بسیاری از اقلام خوراکی از سبد غذایی خود کنند. تغییر الگوی مصرف غذا به واسطه تورم موجب افزایش سهم اقلام بی کیفیت و مضر در سبد غذایی دهکهای میانی و پایین جامعه شده است.