«کمیته پیگیری بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ایران» میگوید برای تعدادی از معترضان بازداشت شده دادگاههای چند دقیقهای آنلاین برگزار شده است.
طبق گزارش این کمیته که توسط چند تن از فعالان برای پیگیری وضعیت بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ شکل گرفته، زمان این دادگاهها بسیار کوتاه بوده است و به عنوان مثال دادگاه امیرمحمد جلالی در تاریخ ۱۹ آبان تنها سه دقیقه بوده که به او ۳۰ ثانیه فرصت دفاع دادهاند. در نتیجه این دادگاه سهدقیقهای آقای جلالی که در گوهردشت و در روزهای ابتدایی اعتراضات بازداشت شده بود، به سه سال حبس در زندان تبریز و دو سال تبعید به کرمان محکوم شد.
همچنین یکی از معترضان زندانی در زندان تهران بزرگ به خانواده اطلاع داده که محاکمهاش به صورت «ویدئو کال» برگزار شده و او در طول محاکمه «ناچار بوده جملاتی را که روی مانیتور تایپ می شده» عینا تکرار کند. طبق گفته این معترض بازداشتی، «حداقل ۱۳ نفر دیگر» نیز در همان روز به همین شکل محاکمه شدند.
بنا بر این گزارش، بیتا حقانی نسیمی، وبلاگ نویس زندانی در زندان قائم شهر، صالح زمانیه، طبیعت گرد زندانی در یزد و ماکان داوری در رشت از دیگر معترضینی هستند که جلسات دادگاه آنها به صورت آنلاین برگزار شده است.
اگرچه اکثر معترضان بازداشت شده به وکیل دسترسی ندارند اما بر فرض داشتن وکیل، دادگاه حضوری تنها فرصتی است که امکان دیدار با وکیل برایشان فراهم میشود که در دادگاه آنلاین چنین فرصتی وجود ندارد.
دادگاههای آنلاین در ایران برای اولین بار همزمان با شیوع ویروس کرونا با رونمائی از سامانه «عدالت همراه» در آذر ۱۳۹۹ آغاز به کار کردند.
به گزارش ارگان خبری فعالان حقوق بشری در ایران(هرانا) از ۲۶ شهریور تا ۷ دی ۵۰۸ معترض بر اثر خشونت نیروهای امنیتی کشته شدهاند که ۶۹ تن کودک زیر ۱۸ سال بودهاند.
در این مدت ۱۸۶۶۶ نفر هم به دلیل شرکت یا حمایت از اعتراضات مردم بازداشت شدهاند که هویت ۴۱۳۷ تن از آنها مشخص شده است.