لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۸

حضور زنان در ورزشگاه‌های ایران «منوط به تصمیم گیری کلان» دولت


حضور زنان در یک ورزشگاه ایران - ایسنا
حضور زنان در یک ورزشگاه ایران - ایسنا

انسیه خزعلی، معاون امور خانواده ریاست جمهوری، در پاسخ به خبرنگار ایسنا که پرسیده است آیا امکان دارد در بهمن ماه زنان بتوانند برای بازی‌های تیم ملی فوتبال در ورزشگاه حاضر باشند، گفته است که این موضوع منوط به تصمیم‌گیری کلان در دولت است و «امیدوار هستم این کار انجام گیرد.»

  • اجبار فیفا

هر چند فیفا بارها از ایران خواسته بود که شرایط حضور بانوان در ورزشگاه‌ها را فراهم کند، اما در میانه سال ۱۳۹۸ خودسوزی دختر جوانی که به دلیل تلاش برای ورود به ورزشگاه با احتمال ۶ ماه حبس روبرو شده بود، موضوع ورود بانوان ایرانی به ورزشگاه‌ها را جهانی کرد.

در مراسم بهترین‌های فوتبال جهان‌ ۲۰۱۹، جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا‌، برای نخستین بار با لحنی جدی‌تر از قبل، بر رفع تبعیض پیش روی زنان ایرانی برای حضور در استادیوم‌های فوتبال تاکید کرد.

جیانی اینفانتینو (راست)
جیانی اینفانتینو (راست)

روزنامه شرق در ۱۵ آذر ماه سال جاری از نامه فدراسیون جهانی فوتبال خبر داد که در آن از لزوم حضور بانوان در کلیه مسابقات ملی، باشگاه‌های آسیا و رقابت‌های لیگ برتر ایران سخن گفته شده است.

خداداد افشاریان (خبر ورزشی)
خداداد افشاریان (خبر ورزشی)

خداداد افشاریان، رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال به تازگی عنوان کرده است: «فیفا ایران را موظف کرده خانم‌ها در ورزشگاه برای تماشای مسابقات حضور یابند.» وی اضافه کرده‌: «فیفا با هیچکس شوخی ندارد، اکنون باید با همکاری و تعامل به استقبال این موضوع برویم.»

  • تاریخچه حضور زنان در ورزشگاه‌ها

بعد از انقلاب، برای مدتی فعالیت‌های ورزشی متوقف شد و پس از اجباری شدن قانون حجاب، شرایط به گونه‌ای شد که بانوان از حضور در ورزشگاه‌ها منع شدند.

صادق درودگر، از مسئولین اقتصادی سازمان لیگ، در خاطرات خود عنوان می‌کند: «سال ۱۳۶۳ خانمی در مقابل ورزشگاه شیرودی آن قدر اصرار کرد تا او را به قسمت وی آی پی بردند. گفتند گوشه‌ای بنشین تا کسی تو را نبیند.» او از برخی از دیگر خاطرات خود گفته است: «سال ۱۳۷۵ خانمی را بین تماشاچیان شناسایی کردند. ماموران به تندی با او برخورد کردند، دختر مقاومت کرد و مورد ضرب و شتم قرار گرفت. خبرنگار شبکه خبر این صحنه را فیلمبرداری کرد که با اصرار نیروی انتظامی قول داد این فیلم منتشر نشود.»

نخستین حضور زنان پس از انقلاب در ورزشگاه آزادی به سال ۱۳۷۷ باز می‌گردد، در مراسم استقبال از تیم ملی که توانسته بود به جام جهانی ۱۹۹۸ راه یابد. اما نخستین حضور زنان در جریان یک بازی، مربوط است به بازی ایران و ایرلند در سال ۱۳۸۱ که تعداد محدودی از زنان ایرلندی توانستند در ورزشگاه آزادی حضور یابند، که البته با اعتراض فعالان جنبش زنان ایران مواجه شد که چرا فقط ممنوعیت حضور زنان مربوط به بانوان ایرانی است.

حضور زنان خارجی بارها بعد از آن تکرار شد و زنان سوری، چینی، ژاپنی، و کره ای در دیدار‌های تیم ملی حضور یافتند، اما زنان ایرانی از حضور بازماندند تا مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ که در حضور زنان ایران توانست برجام جهانی صعود کند.

در این میان حضور زنان عربستان سعودی در ورزشگاه‌ها در سال ۹۶ باعث واکنش بسیاری از کاربران فضای مجازی و علاقمندان به فوتبال شد. با این حساب ایران تنها کشوری است که اجازه ورود بانوان به ورزشگاه را نمی‌دهد.

برای مسابقه ایران و کامبوج، فیفا هیئتی را برای بررسی موضوع حضور زنان در ورزشگاه به ایران اعزام کرد. بانوان ایران بعد از حدود ۴۰ سال سر انجام توانستند برای تماشای یک مسابقه به ورزشگاه آزادی بروند.

حضور زنان در ورزشگاه آزادی - مسابقه ایران و کامبوج
حضور زنان در ورزشگاه آزادی - مسابقه ایران و کامبوج

بعد از وقفه و محدودیت‌های کرونا، بازی ایران و کره جنوبی در مهرماه امسال فرصتی بود که زنان طبق قول و قرار مسئولین با فیفا دوباره به ورزشگاه بروند اما ایران که می‌خواست از سویی جلوی حضور بانوان را بگیرد و از سوی دیگر دچار محرومیت از سوی فیفا نشود، به بهانه کرونا این دیدار را بدون تماشاگر برگزار کرد.

  • قانونی نیست یا مکروه است؟

لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس جمهور سابق، دو سال پیش به صراحت اعلام کرد: «هیچ منع قانونی برای حضور زنان در ورزشگاه‌ها وجود ندارد.»

طیبه سیاوشی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس دهم، نیز بعد از حضور گزینشی حدود ۱۰۰۰ زن در فینال لیگ قهرمانان آسیا، بین تیم‌های پرسپولیس و کاشیما گفته بود: «براساس بررسی‌های صورت گرفته هیچ منع قانونی و شرعی از نظر احکام اولیه و ثانویه در مورد حضور زنان در ورزشگاه‌ها وجود ندارد.»

در مقابل وب سایت شهدای ایران، نوشت، رهبر جمهوری اسلامی در نامه‌ای در دوران اصلاحات به نیروی انتظامی گفته است، «این کار ممنوع و خلاف است و سرپیچی از آن تخلف محسوب می شود.»

حجت الاسلام امیرصالحی (مهر)
حجت الاسلام امیرصالحی (مهر)

حجت الاسلام امیرصالحی، کارشناس فقه مرکز پاسخگویی به سوالات دینی، به خبرگزاری مهر گفته است: «بر اساس آیات ۳۰ و ۳۱ سوره نور، و روایات مراجع تقلید نگاه زن و مرد را حتی بدون لذت به بدن یکدیگر حرام می‌دانند و بر این اساس حضور زنان در ورزشگاه‌ها به قصد دیدن مسابقه ورزشی صحیح نیست.»

حجت الاسلام قاسم قاضی زاده (جماران)
حجت الاسلام قاسم قاضی زاده (جماران)

حجت الاسلام قاسم قاضی زاده، مدرس حوزه علمیه قم می‌گوید: «در شرایطی که از نظر اخلاقی در وضعیت بحرانی هستیم و دشمن در جنگ فرهنگی با ما است با توجه به شرایط ورزشگاه‌ها، باید حاکمیت تلاش کند تا این شرایط مکروه گرفته شود.»

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG