سازمان عفو بینالملل در بیانیهای ضمن واکنش به اجرای طرح جدید گشت ارشاد موسوم به «گشت نور» واکنش نشان داده و اعلام کرده که مقامهای جمهوری اسلامی در مقابل سرپیچی شهروندان از حجاب اجباری «جنگ علیه زنان» به راه انداختهاند.
تاد یانگ، سناتور جمهوریخواه، روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت به شهلا آراسته، خبرنگار صدای آمریکا،گفت: «جمهوری اسلامی توسط یک دیکتاتور بیرحم رهبری میشود که ادعا دارد به نام خدا حکومت میکند. ما امیدواریم مردم ایران یکبار دیگر به پاخیزند و او را از قدرت کنار بزنند.»
جان هوون، دیگر سناتور جمهوریخواه، جمهوری اسلامی را یک حکومت «وحشتناک» توصیف کرد که رهبرانش مردم را سرکوب میکنند و همزمان در سراسر جهان مشغول صدور «تروریسم» هستند.
او در پاسخ به پرسش شهلا آراسته در مورد اشاره سازمان عفو بینالملل به «استفاده از شکنجه و شوک الکتریکی در مورد زنان بازداشت شده» گفت: «این وحشتناک است؛ به همین دلیل نه تنها ایالات متحده بلکه کشورهای سراسر جهان باید به فشارها بر رژیم حاکم بر ایران ادامه بدهند.»
سناتور یانگ درباره ماهیت این فشار تاکید کرد که علاوه بر ایستادگی نظامی در برابر تروریسم مورد حمایت جمهوری اسلامی، فشار «باید شامل تحریمهای اقتصادی محکمی شود که به مردم ایران کمک کند از شر این رژیم رها شوند و رژیمی را روی کار بیاورند که عملا در خدمت کشورشان باشد.»
«طرح گشت نور» از صبح روز ۲۵ فروردین در سراسر ایران به خصوص در شهرهای بزرگ به اجرا گذاشته شده و بار دیگر حضور گسترده نیروی انتظامی، بسیج و ماموران لباسشخصی را برای مبارزه با زنانی که زیر بار حجاب اجباری نمیروند، موجب شد.
این دور جدید برخوردهای خیابانی با زنان، پس از سخنان خامنهای، رهبر جمهوریاسلامی، درباره حجاب آغاز شد که در آن گفت که دشمنان انقلاب زنانی را «استخدام کردهاند» که حجاب از سر بردارند و کشور را به «وضعیت قبل از انقلاب» برگردانند و دولت و قوه قضاییه را «موظف به عمل به مسئولیتهای شرعی و قانونی خود در موضوع حجاب» کرد.
جمهوری اسلامی از روز ۲۵ فروردین با اجرای «طرح نور»، نیروهای انتظامی و لباس شخصی خود را در خیابانهای شهرهای مختلف ایران مستقر کرد، اما با وجود بازداشتهای گسترده، مقاومت مدنی در مقابل آن ادامه دارد.
تشدید برخورد مقامات جمهوری اسلامی با زنان برای اعمال حجاب اجباری با انتقاد گسترده نهادهای حقوق بشری و بینالمللی همراه شده است.
کمیسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی در اردیبهشت طی بیانیهای با اشاره به سرکوب فزاینده زنان و دختران در ایران به دلیل «سرپیچی» از قوانین حجاب اجباری، خواستار تحریمهای بیشتر علیه مقامات جمهوری اسلامی، از جمله مقامات امنیتی شد.
در روزهای پیشین، یک مأمور نیروی انتظامی در پیامی به صدای آمریکا اعلام کرد که نیروهای لباس شخصی حاضر در «طرح نور» وظیفه نظارت و فیلمبرداری از مأموران را برعهده دارند تا به موارد «تمرد» احتمالی رسیدگی شود.
فریبرز کرمیزند، افسر پیشین پلیس با تأیید این روایت گفت که فرماندهان اغلب سپاهی نیروی انتظامی بر این که «نارضایتیهای گسترده در نهایت به تمرد میانجامد» واقفند.