ساعاتی پس از آن که باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده راهبرد دولت خود علیه گروه موسوم به «دولت اسلامی» را طی یک پیام تلویزیونی برای مردم آمریکا تسریح کرد، مقامهای ایران و سوریه از این که در میان ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا نامی از آن کشورها برده نشد، انتقاد کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به تصمیم دولت آمریکا برای تشکیل ائتلاف بینالمللی مبارزه با گروه موسوم به دولت اسلامی که پس از اجلاس هفته گذشته سران ناتو در ولز بریتانیا اعلام موجودیت کرد، گفت این ائتلاف با «ابهامات جدی» مواجه است و افزود در جدیت آن برای مبارزه ریشهای و صادقانه با تروریسم «تردید اساسی» وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، مرضیه افخم روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگاران گفت «برخی کشورهای درون این ائتلاف در شمار حامیان مالی و امنیتی تروریستها در عراق و سوریه بودهاند و برخی دیگر به امید ایجاد تغییرات سیاسی مطلوب خود در عراق و سوریه، در عمل به مسئولیت بینالمللی خود کوتاهی کردهاند.»
باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده شب گذشته در سخنانی استراتژی واشنگتن برای مبارزه با گروه افراطی دولت اسلامی یا داعش را برای مردم آمریکا تشریح کرد و گفت حملات هوایی ارتش ایالات متحده علیه داعش، در چارچوب یک ائتلاف بینالمللی برای تضعیف و در نهایت نابودی آن گروه تروریستی، تا سوریه نیز گسترش خواهد یافت.
ایران از حامیان اصلی حکومت بشار اسد در سوریه است و با برخی از کشورهای عرب منطقه، بویژه عربستان سعودی که از مخالفان اسد در سوریه حمایت میکند، اختلافات اساسی دارد و سخنان سخنگوی وزارت خارجه ایران احتمالاً اشاره به همین کشورها، از جمله عربستان سعودی است.
با این حال خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، که برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در تاجیکستان بسر میبرد، نوشت همکاریهای منطقهای و بینالمللی علیه گروه دولت اسلامی حیاتی است، حتی اگر از ایران برای پیوستن به این ائتلاف بینالمللی دعوت نشود.
اما بر اساس گزارش روز پنجشنبه خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران، سیاستها و عملکرد آمریکا و برخی از کشورهای غربی را «نادرست» خواند و آن سیاستها را «دلیل بوجود آمدن جریانهای افراطی» در خاورمیانه و آفریقا دانست.
ایران کشورهای غربی را متهم به «برخورد دوگانه» در مقوله تروریسم میکند و میگوید غرب از گروههای تروریستی در راستای منافع خود «استفاده ابزاری» میکند. ایالات متحده و کشورهای غربی، این اتهام را رد میکنند و میگویند در مبارزه با تروریسم جدی بوده و در برخورد با گروههای افراطی و تروریستی هیچ استثنایی قائل نیستند.
ولید المعلم وزیر امور خارجه سوریه اوایل شهریور ماه کشورش را شریکی مهم در مبارزه بینالمللی علیه گروه موسوم به دولت اسلامی معرفی کرد و احتمال همکاری دمشق با برخی از کشورها – از جمله ایالات متحده، بریتانیا و عربستان سعودی – را مردود ندانست.
با این حال آقای معلم به ایالات متحده هشدار داد هر حملهای باید با هماهنگی دمشق انجام شود، در غیر این صورت به گفته او «تهاجم» محسوب خواهد شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجشنبه به نقل از یکی از نمایندگان مجلس سوریه نوشت «من ماندهام این ائتلاف بینالمللی چگونه بدون سوریه – که در عمق خاک خود هدف حملات تروریستی واقع شده است – میتواند شکل بگیرد.»
شریف شهاده در ادامه به آسوشیتدپرس گفت «نقض حاکمیت سوریه اثرات منفی در امنیت منطقه و نیز امنیت بینالملل خواهد گذاشت.» این نماینده مجلس سوریه توضیحی در باره تأثیرات منفی احتمالی مورد اشاره خود ارائه نکرد.
روزنامه دولتی سوری الثوره نیز در سرمقاله روز پنجشنبه خود هشدار داد صدور مجوز حملات هوایی در سوریه توسط باراک اوباما ممکن است «اولین جرقه برای آتشافروزی در منطقه» باشد.
رئیس جمهوری در سخنان شب گذشته خود برای نخستین بار اعلام کرد که مجوز حملات هوایی علیه مواضع داعش حتی در درون خاک سوریه را صادر کرده است. تا پیش از این، حملات هوایی ایالات متحده علیه پیکارجویان افراطی گروه دولت اسلامی محدود به عراق بود.
آقای اوباما همچنین از کنگره آمریکا خواست که طرح آموزش و تسلیح مخالفان بشار اسد – که هم در حال جنگ با نیروهای دولتی سوریه هستند و هم با نیروهای افراطی داعش میجنگند – را تأیید کند.
رئیس جمهوری آمریکا نگفت دقیقاً از چه زمانی نیروهای ارتش ایالات متحده حملات خود علیه مواضع داعش در داخل خاک سوریه را آغاز میکنند.