لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۶

ایران و آمریکا گزارش‌ها درمورد همکاری مشترک علیه داعش را تکذیب کردند


آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران (چپ) و قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران (راست)
آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران (چپ) و قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران (راست)

وزارت خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد که هیچ گونه هماهنگی چه در زمینه نظامی و چه از نظر اطلاعاتی با جمهوری اسلامی انجام نداده است. این گزارش برخلاف گزارش هایی است که پیش تر ادعا کرده اند رهبر جمهوری اسلامی از فرماندهان نظامی خود خواسته است با نیروهای آمریکایی، عراقی و کردی در جنگ با نیروهای گروه موسوم به «دولت اسلامی» عراق و شام همکاری کنند.

پیشتر در روز جمعه، یکی از رسانه‌های خبری فارسی زبان گزارش داده بود که آیت الله علی خامنه ای به سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس - شاخه خارج از کشور سپاه پاسداران - گفته است در مقابل گروه افراطی سنی داعش عملیات نظامی هماهنگ شده انجام دهد.

این سخن چرخش حیرت آوری را در مشی معمول ایران نشان می داد که به طور سنتی با مداخله آمریکا در عراق مخالف بوده است. به گزارش فاکس نیوز، با آن که ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بارها بر عدم هرگونه همکاری نظامی و اطلاعاتی با ایران تاکید کرد، اما افزود که آمریکا پذیرای «همکاری ایرانیان» است. او درباره نوع این همکاری توضیحی نداد.

باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده نیز پیش تر گفته بود که ویدئوی سربریدن دومین روزنامه نگار آمریکایی بر ضرورت همکاری بین المللی برای مقابله با این گروه افراط گرا، که در بخش هایی از عراق و سوریه اعلام خلافت کرده است، تاکید می کند.

به نوشته بلومبرگ، آمریکا می خواهد ائتلافی علیه دولت اسلامی در منطقه بوجود آورد و جان کری و چاک هیگل، وزیران خارجه و دفاع آمریکا، هفته آینده به همین منظور به منطقه سفر خواهند کرد. در این حال هرگونه ابراز همکاری یا هماهنگی بین ایران وآمریکا می تواند تلاش های غرب برای جلب همکاری عربستان سعودی و دیگر کشورهای سنی عرب را، که با ایران سابقه خصومت دارند، دشوار سازد.

به نوشته بلومبرگ در گذشته در گفت و گوهای جانبی در دیدارهای مربوط به برنامه اتمی ایران مذاکرات محدودی درباره دولت اسلامی میان مسئولان ایرانی و آمریکایی انجام گرفته؛ و به گفته دو مقام آگاه آمریکایی، از طریق شخص ثالث نیز ارتباطاتی صورت گرفته است.

به گفته این دو مقام که نمی خواستند نامشان فاش شود، هدف از این مذاکرات پراکنده، احتراز از هرگونه برخورد تصادفی میان شبه نظامیان شیعی هوادار ایران و نیروهای کردی و عراقی تحت حمایت آمریکا، و از جمله نیروی هوایی عراق است.

تکذیب ایران

ایران نیز خبر منتشر شده توسط یکی از رسانه های فارسی زبان خارج از کشور در مورد همکاری مشترک ایران و آمریکا در برابر داعش را تکذیب کرد.

مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با رد گزارش ها در مورد موافقت آیت الله خامنه ای برای همکاری با آمریکا علیه داعش،گفت: «مواضع ما در این خصوص پیش از این اعلام شده و خبر مزبور صحت ندارد.»

همچنین به گزار ش بلومبرگ اسماعیل کوثری، معاون کمیسیون امنیت و روابط خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفت و گویی تلفنی با کامبیز فروهر از بلومبرگ چنین امری را «غیرممکن» خواند. این نماینده تندروی مجلس گفت دولت اسلامی «را آمریکا، صهیونیست ها و عربستان سعودی ساخته اند و حالا آمریکا می خواهد ما خراب کاری هایش را درست کنیم.»

اسماعیل کوثری که از فرماندهان سابق سپاه پاسداران نیز هست به بلومبرگ گفت: «ما به آمریکا نیاز نداریم. خودمان می دانیم چطور از پس داعش بربیاییم».

ایران به طور سنتی با دخالت آمریکا در عراق مخالف بوده است. با این حال حمله های هوایی آمریکا سبب شد که شبه نظامیان شیعی هوادار ایران و نیروهای کرد بتوانند محاصره دوماهه امیرلی توسط دولت اسلامی را درهم بشکنند.

دولت اسلامی بویژه توجه خود را بر امیرلی در شمال عراق دوخته بود که دارای جمعیت ترکمن شیعه است که از نظر داعشی ها کافر محسوب می شوند.

قاسم سلیمانی در خرداد ماه و پس از آن که داعش بخش وسیعی از عراق را تصرف کرد، در راس نیرویی ۱۵۰ نفره برای کمک به نیروهای عراقی در جنگ با این گروه جهادی به عراق رفت. او در سال ۲۰۰۳ نیروهای شیعی را در برابر نیروهای تحت رهبری آمریکا هماهنگ کرده بود.

در اوایل همین هفته پرزیدنت اوباما برای تامین امنیت سفارت آمریکا و دیگر نهادهای دولتی بغداد، ۳۵۰ نیروی نظامی دیگر به بغداد اعزام کرد؛ و به این ترتیب شمار نیروهای امنیتی- دیپلماتیک آمریکا در عراق به ۸۲۰ تن رسید. به گفته مقام های وزارت دفاع آمریکا، با ورود سربازان نیروی دریایی آمریکا تعداد نیروهای آمریکایی در عراق به یک هزار و ۲۱۳ تن خواهد رسید.

XS
SM
MD
LG