لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۹

آمریکا: ایران برای اثبات مسالمت‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تلاش کند


جان کری وزیر خارجه ایالات متحده
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده

درحالی که مذاکره‌کنندگان ایران و شش قدرت جهانی آخرین دور از گفتگوها بر سر برنامه هسته‌ای ایران با هدف دستیابی به توافق جامع پیش از مهلت تعیین شده، را از روز سه‌شنبه در وین پایتخت اتریش از سر گرفتند، وزیر خارجه آمریکا از ایران خواست مسالمت‌آمیز بودن مقاصد برنامه اتمی خود را ثابت کند.

جان کری که پیش از عزیمت به وین به لندن سفر کرده است، در دیدار با همتای بریتانیایی خود ضمن ابراز امیدواری درباره امکان رسیدن به توافق و بیان این که «نمی‌توانیم هیچ چیز را پیش‌ببینی کنیم،» از تهران خواست «برای ثابت کردن مسالمت‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود به جهان، با تمام تلاش ممکن همکاری کند.»

فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا نیز در این دیدار گفت ایران نیاز دارد «انعطاف‌پذیری بیشتری» در این زمینه از خود نشان دهد.

پیشتر، وزیر امور خارجه ایران گفته بود این غرب است که باید «اراده سیاسی برای رسیدن به راه حل» را از خود نشان دهد و هشدار داد مذاکرات ممکن است به دلیل «زیاده‌خواهی» طرف دیگر – و طرح درخواست‌هایی که تهران مایل نیست بپذیرد – به شکست بیانجامد.

محمدجواد ظریف که برای شرکت در آخرین دور گفتگوهای جامع هسته‌ای با گروه ۱+۵، روز سه‌شنبه وارد وین پایتخت اتریش شد، در ادامه گفت «پیشنهادهای متعددی برای این که اطمینان حاصل شود برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است، وجود دارد و مطرح شده است.»

با این که کمتر از یک هفته به ضرب‌الاجل سوم آذر ماه (۲۴ نوامبر) برای رسیدن به یک توافق جامع و نهایی باقی مانده است، اما دو طرف همچنان مشتاق هستند که از صحبت درباره تمدید دوباره مهلت مذاکرات پرهیز کنند.

به باور خبرگزاری آسوشیتدپرس چنین اقدامی با مخالفت شدید بدبینان به این گفتگوها در کنگره آمریکا و همچنین جناح تندرو در تهران روبرو خواهد شد. با این حال ممکن است طرفین گزینه دیگری نداشته باشند، زیرا اختلافات بر سر موارد عمده همچنان حل وفصل نشده است.

پیش از این، مذاکره‌کنندگان ایران و گروه ۱+۵، شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، هفته گذشته به مدت سه روز در مسقط پايخت عمان به گفتگو نشستند؛ اما از جزئیات آن گفتگوها خبری منتشر نشد و به نظر می‌رسد که نتیجه ملموسی در پی نداشته است.

میزان و گستره غنی‌سازی اورانیوم، و نیز نحوه برچیدن تحریم‌ها علیه ایران، از موارد عمده مورد اختلاف است که هنوز حل و فصل نشده‌اند.

به گفته وزیر خارجه ایران «همه موضوعات مورد اختلاف است، اما بحث اصلی که مدت‌ها وقت همه ما را گرفته، حدود غنی‌سازی، یعنی میزان و نحوه اوج گرفتن به سمت غنی‌سازی برای تامین نیازهای صنعتی و سوخت نیروگاه بوشهر بوده است، نه اصل غنی‌سازی.»

آقای ظریف با بیان این که تحریم‌ها نیز بخشی از اختلافات باقی مانده است، بار دیگر گفت «بر اساس توافق، تا زمانی که روی همه موضوعات توافق نشده باشد، روی هیچ موضوعی توافق نشده است.» سخنی که مقام‌های هر دو طرف، بارها آن را اظهار کرده‌اند.

این دور از مذاکرات از روز سه‌شنبه با ناهار کاری جواد ظریف و کاترین اشتون نماینده اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده گروه ۱+۵ آغاز شد، که به گزارش ایرنا، ساعاتی پیش در محل نمایندگی ایران در وین برگزار شد و دو طرف به بررسی روند مذاکرات پیش رو پرداختند.

خبرگزاری ایرنا همچنین در گزارشی جداگانه گفت معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا نیز ساعتی پیش یک دور مذاکره دوجانبه و یک دور مذاکره سه‌جانبه با حضور نماینده اتحادیه اروپا برگزار کردند.

بر اساس این گزارش، مجید تخت روانچی و عباس عراقچی معاونان وزارت امور خارجه ایران ساعتی پیش ابتدا با ویلیام برنز دیپلمات ارشد آمریکایی و وندی شرمن مدیر کل سیاسی وزارت خارجه ایالات متحده و رئیس تیم مذاکره‌کننده آمریکا به صورت دوجانبه در هتل کوبورگ وین دیدار و گفتگو کردند.

XS
SM
MD
LG