یک هفته بعد از میزبانی مذاکرات هستهای وزیران خارجه ایران و آمریکا، و نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ در مسقط، وزیر امور خارجه عمان روز یکشنبه به تهران سفر کرده است؛ سفری که برخی رسانههای ایران آن را «غیرمنتظره» نامیدند.
با این که جزئیات بیشتری منتشر نشده، اما به نظر می رسد سفر یوسف بن علوی با ضربالاجل ۳ آذر ایران و شش قدرت جهانی برای رسیدن به توافق جامع بر سر برنامه هستهای تهران بیارتباط نباشد.
یک مقام آگاه سیاسی یکشنبه شب به خبرگزاری با ایرنا گفت سفر یوسف بن علوی به تهران «غیررسمی» بوده است و برای گفت و گو درباره موضوعات دوجانبه و در چارچوب مشورتهای دو کشور پیرامون شرایط منطقهای، از جمله بحث مبارزه با تروریسم وافراطیگری به تهران بوده است.
وزیر مشاور در امور خارجی عمان در سفر به تهران با همتای ایرانی خود محمدجواد ظریف و نیز حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دیدار کرد. به گزارش ایرنا، وی عصر روز یکشنبه پس از گفتگو با مقامات ایرانی، تهران را به مقصد مسقط ترک کرد.
عمان در سالهای اخیر نفش واسطه یا پیامرسان بین تهران و واشنگتن را ایفا کرده است.
محمدرضا حیدری دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه ایران در گفتگویی در همین زمینه با بخش فارسی صدای آمریکا گفت «نقش عمان، با توجه به صحبتهایی که قبلا در سال گذشته شده بود و مذاکرات محرمانهای که در عمان صورت گرفته بود ... یک نقش اساسی و اصلی بوده است.»
به گفته آقای حیدری «علیرغم آن که عنوان شده بود گفتگوهای اخیر در مسقط به نتیجهای نرسیده، ولی وزیر خارجه آمریکا در توقف کوتاهی که دوباره در مسقط داشته، نکاتی را حتما مطرح کرده و وزیر خارجه عمان در همین راستا به ایران سفر کرده که شاید نقطه نظرات طرف آمریکایی را به نوعی مستقیما به طرف ایرانی منتقل کند، تا بلکه بتوانند در آستانه مذاکرات وین به آن توافقی که مد نظرشان است برسند.»
هفته گذشته اطلاعات چندانی از گفتگوهای نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ در مسقط منتشر نشد، اما آقای بن علوی با ابراز خوشبینی نسبت به توافق احتمالی ایران و غرب، گفت که دو طرف به قدری در مذاکرات پیشرفت کردهاند که بازگشت از این مسیر امری دشوار است.
نهمین دور گفتگوهای هستهای ایران و گروه ۱+۵ هفته گذشته در مسقط پایتخت عمان برگزار شد و جان کری وزیر خارجه آمریکا با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود و نیز کاترین اشتون نماینده اتحادیه اروپا و هماهنگکننده گروه ۱+۵، طی دو روز بطور مستقیم درباره موضوعات مربوط غنیسازی اورانیوم در ایران و نحوه برداشتن تحریمها با یکدیگر مذاکره کردند.
در سومین روز مذاکرات مسقط نیز اعضای گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان با هیات مذاکرهکننده ایران گفتگو کردند.
وزیر خارجه ایالات متحده پس از مذاکرات سهجانبه مسقط به پکن سفر کرد رفت تا باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا که در چین بسر میبرد را همراهی کند و پس از آن بار دیگر در توقفی کوتاه به مسقط بازگشت.
به رغم این ابراز امیدواریها، اما هنوز برخی نگران هستند؛ از جمله بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که به آلمان، یکی از طرفهای مذاکرهکننده با ایران هشدار داده است که به «توافق بد» تن ندهد.
از سوی دیگر، روسیه که در این مذاکرات به مواضع ایران نزدیک است، اعلام کرده است اگر واشنگتن و تهران بخواهند، آنگاه امکان رسیدن به توافق اتمی وجود دارد.
دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس روز یکشنبه گفت امیدوار است توافق جامع هستهای با ایران حاصل شود. اما لوران فابيوس وزير امور خارجه فرانسه گفته است هنوز پرسشهای کلیدی درباره توافق هستهای با ایران وجود دارد.
تا ضربالاجل ۳ آذر (۲۴ نوامبر) زمان زیادی باقی نمانده است. در جریان مذاکرات هفته گذشته در عمان ، خبرگزاری رويترز گزارش داد که رسیدن به توافق بعید است و شاید مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی بار دیگر تمدید شود.