لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۴۶

آخرین مرحله در روند مذاکرات اتمی ایران و ۵+۱


مذاکرات ایران، آمریکا، نماینده پنج به علاوه یک در مسقط، عمان. ۹نوامبر۲۰۱۴
مذاکرات ایران، آمریکا، نماینده پنج به علاوه یک در مسقط، عمان. ۹نوامبر۲۰۱۴

هفته نامه بریتانیایی اکونومیست در مقاله ای با عنوان « آخرین مرحله در روند مذاکرات اتمی ایران» نوشته است، دیدارهای هفته پیش ایران با آمریکا و نماینده گروه پنج به علاوه یک در مسقط دستیابی به توافق جامع اتمی را اگر ممکن نکرده باشد، حداقل محتمل کرده است.

همزمان با این گفت وگوها، خبر امضای قرارداد مسکو-تهران برای ساخت نیروگاه های اتمی جدید روسی در ایران منتشر شد که به نوعی دو طرف مذاکره از امضای آن نفع خواهند برد. زیرا:

-ایران برنامه بلند پروازانه اتمی خود را حفظ خواهد کرد،

-روسیه با فروش رآکتور به ایران درآمدزایی می کند و نفوذ خود را گسترش می دهد،

- و غرب به این ضمانت می رسد که برنامه اتمی ایران به سوی دست یابی به بمب اتمی منحرف نخواهد شد. چرا که برداشت خوش بینانه از این قرارداد چنین خواهد بود که ایران ذخیره اورانیوم غنی شده خود را برای تبدیل به سوخت به روسیه خواهد فرستاد و روسیه سوخت استفاده شده را به روسیه بر می گرداند.

به این ترتیب، از یک طرف دستگاه های سانتریفوژ ایران کماکان فعال خواهند بود و از طرف دیگر استفاده ایران از انباشت اورانیوم برای مقاصد دیگر -یعنی نظامی- از بین خواهد رفت.

به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران هم اکنون حدود هشت و نیم تن اورانیوم غنی شده ذخیره کرده است.

در ملاقات جان کری وزیر خارجه آمریکا و سرگه یی لاوروف، همتای روسی او در حاشیه اجلاس آسیا – اقیانوسیه که پیش از امضای خرید نیروگاه اتمی روسیه توسط ایران رخ داد، بنا به برخی منابع مطبوعاتی آقای کری از طرف روسی مطمئن شده که ذخیره اورانیوم غنی شده ایران برای تبدیل به سوخت به روسیه خواهد رفت.

اما اختلاف بر سر مسئله تحریم های اعمال شده علیه ایران همچنان پابرجاست.

آمریکا و غرب در مراحل اول حاضر به برداشتن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل نیستند، زیرا در صورتی که ایران از اجرای تعهدهایش طفره برود، امکان وضع تحریم های شورای امنیت ممکن است با وتوی روسیه مواجه شود.

با پیروزی جمهوری خواهان مخالف سیاست های آقای اوباما، امید تهران به وفادار ماندن رییس جمهوری آمریکا به تعهدهایش متزلزل شده است.

از سوی دیگر، احتمال سنگ اندازی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در صورت دستیابی به توافق نیز وجود دارد. او بارها گفته است که «رژیم تهران بخشی از مشکل و نه راه حل» است و تاکید کرده است که «به رژیم تروریست تهران نباید اجازه داد که هسته ای شود». سخنان وی موجب شد که آیت آلله خامنه ای در حساب توئیتری منتسب به وی خواستار «نابودی» اسرائیل شود.

در صورت مخالفت کنگره جمهوری خواه با توافق احتمالی، پرزیدنت اوباما می تواند برای مدتی اقدامات آن را وتو کند، و در این میان تهران با عملکرد خوب خود می تواند به رئیس جمهوری آینده آمریکا امکان دهد با قدرت بیشتر برسر برداشتن تحریم های کنگره چانه زنی کند.

XS
SM
MD
LG