جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه در کنفرانس خبری گفت که وزارتهای دفاع و امور خارجه آمریکا تلاشهای هماهنگی را برای تقویت و گسترش نیروهای دریایی ترکیبی ۳۹ عضوی آغاز کردهاند.
به گفته کربی این نیرو برای مقابله با بازیگران غیردولتی و دولتی در آبهای بینالمللی است و هدف آن ارتقای امنیت دریایی تا مبارزه با دزدی دریایی و قاچاق است.
او ادامه داد: «تمرکز کنونی ما ما در آن زمان این است که اطمینان حاصل کنیم که به اندازه کافی تجهیزات نظامی برای جلوگیری از اقدامات حوثیها که تجارت دریایی در دریای سرخ و آبهای اطراف و تبع آن اقتصاد جهانی را تهدید میکنند، وجود دارد.»
او افزود که چندین شریک کلیدی که علاقهمند هستند به این نیرو بپیوندند، اعلام آمادگی کردهاند.
این مقام رسانهای شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: اگر چه اقدامات توسط حوثیها انجام میشود و یا به گفته جیک سالیوان مشاور امنیت ملی اگر چه حوثیها ماشه را میکشند، اما این ایران است که سلاح در اختیار آنها قرار داده است.
او با اشاره به بیانیه روز گذشته گروه هفت گفت که این کشورها بنا دارند از طریق شورای امنیت سازمان ملل متحد این مساله را پیگیری کنند و آمریکا خود از طریق وزارت خزانهداری امروز سیزده نهاد و فرد این گروه را که با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مرتبط هستند را در فهرست تحریمهای آمریکا قرار داد.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (اوفک) ۱۳ فرد و نهاد مسئول تامین دهها میلیون دلار ارز حاصل از فروش و ارسال کالاهای ایرانی با حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به حوثیهای یمن را تحریم کرد.
در بیانیه روز پنجشنبه وزارت خزانهداری آمریکا آمده: این افراد با استفاده از شبکه پیچیدهای از صرافیها و شرکتها در کشورهای مختلف، از طریق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سعید جمال که از قبل در فهرست تحریمها قرار داشتند به عنوان مجرای مهمی برای انتقال پول جمهوری اسلامی به حوثیهای یمن عمل میکنند.
کربی باردیگر هشدار به مقامات تهران را بازگو کرد که هر نوع صدور سلاح در مسیر به این گروه را توقیف خواهد کرد و در صورتی که کشتیهای نظامی آمریکا مورد هدف حوثیها قرار گیرند، آمریکا حتما پاسخ مناسب میدهد.
او گفت که ادامه اقدامات این گروه که به گفته رهبران آن در پاسخ به جنگ اسرائیل علیه حماس است، ریسک گسترش درگیری در منطقه را افزایش میدهد.
کربی ادامه داد که ارسال دو ناوگروه هواپیمابر ضربتی به منطقه در راستای ارسال پیام به همه برای عدم گسترش دامنه این جنگ فراتر از اسرائیل و حماس در غزه است.
او بار دیگر این اخطار را تکرار کرد که آمریکا همیشه در را بر گزینههای خود را باز نگه میدارد و در صورت نیاز آرایش نظامی و قابلیتهای خود را تغییر میدهد.
کربی در پاسخ به پرسشی درباره هدف سفر ابراهیم رئیسی به روسیه گفت: «ما مستنداتی داریم که ما را به این باور رسانده که ایرانیها قویا میخواهند به برخی از قابلیتهای نظامی پیشرفته روسیه از جمله هلیکوپترهای تهاجمی، هواپیماها و جنگنده پیشرفته، انواع موشکهای بالستیک و هدایت شونده دست یابند و این به وضوح نشانگر یک رابطه رو به رشد در قلمروی نظامی بین دو کشور است.»
او ادامه داد که گسترش این روابط نه تنها برای مردم اوکراین خوب نیست، بلکه برای مردم خاورمیانه و ایران واقعاً خوب نیست، زیرا در آن صورت مقامات ایرانی میتوانند توانایی نظامی بیشتری را در اختیار داشته باشند، که فقط باعث میشود آنها دست به فعالیتهای بیثباتکنندهتر و نگرانکنندهتر بزنند.
در همین راستا امروز وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که در تماس تلفنی لوید آستین وزیر دفاع آمریکا با همتای خود شاهزاده خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی درباره تهدیدات حوثیها علیه آزادی کشتیرانی در دریای سرخ گفتگو کردند.
آستین وزیر دفاع در این گفتگو تاکید کرد که تجاوزات حوثیها به کشتیهایی که در این آبراه مهم عبور میکنند، خطراتی را برای جریان آزاد تجارت و صنعت کشتیرانی بینالمللی ایجاد میکند.
او همچنین بر نقش خطرناک ایران در مشاوره، تسلیح و آموزش حوثیها تاکید کرد، و بر ضرورت همکاری با همه کشورهایی که در حفظ اصول آزادی دریانوردی و تضمین عبور ایمن برای کشتیرانی جهانی اشتراک دارند، تاکید کرد.