لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۵

کارشناسان سازمان ملل: آرش صادقی باید فورا آزاد شود


آرش صادقی - آرشیو
آرش صادقی - آرشیو

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل، روز جمعه ۱۱ آذر، با ابراز نگرانی نسبت به وخامت وضعیت سلامتی آرش صادقی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران، خواستار آزادی فوری او از زندان شدند.

کارشناسان سازمان ملل می‌گویند: «آرش صادقی از سرطان استخوان خطرناک رنج می‌برد و از زمان دستگیری در ماه اکتبر (مهرماه) از برخی داروهای مورد نیاز خود محروم شده است.»

آرش صادقی که به دلیل فعالیت‌هایش در دفاع از حقوق بشر بارها بازداشت و زندانی شده بود، بار دیگر در تاریخ ۲۸ مهر ۱۴۰۱ به دلایل نامعلومی دستگیر شد و تحت بازداشت نامحدود قرار گرفت. وی در بازداشتگاه وزارت اطلاعات، موسوم به «بند ۲۰۹» اوین زندانی است.

بنا بر گزارش‌ها، آقای صادقی به مدت هشت ساعت بازجویی شد و تحت فشار و تهدید ماموران امنیتی قرار داشت.

آقای صادقی برای اولین بار در سال ۱۳۸۸ دستگیر و پس از آن چندین بار بازداشت و زندانی شد. وی در سال ۱۳۹۲ به اتهامات مربوط به امنیت ملی به ۱۹ سال زندان محکوم شد. آرش صادقی در جریان بازداشت‌های قبلی، به ویژه در اعتراض به بازداشت بی‌دلیل همسرش و شرایط بد بازداشت خودش دست به اعتصاب غذا زده بود.

آرش صادقی و همسرش گلرخ ابراهیمی - آرشیو
آرش صادقی و همسرش گلرخ ابراهیمی - آرشیو

کارشناسان سازمان ملل از طریق پنج نامه رسمی ارسال شده بین سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹، در مورد بازداشت آقای صادقی با دولت ایران در تماس بودند. آنها در این نامه‌ها به خصوص به محرومیت این فعال از مراقبت‌های پزشکی تاکید کردند.

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل اشاره کرده‌اند که پرونده آرش صادقی یک پرونده منفرد نیست. آنها گفتند: «ما همچنان نگران امنیت دیگر زندانیان در ایران هستیم، به ویژه آنهایی که در ارتباط با موج کنونی اعتراضات در کشور دستگیر و بی‌دلیل زندانی شده‌اند.»

سازمان‌های جامعه مدنی در آوریل سال جاری گزارش دادند که از سال ۱۳۹۶ تاکنون ۶۵ نفر به دلیل محرومیت از دسترسی به مراقبت های پزشکی در بازداشت جان خود را از دست داده اند. کارشناسان گفتند که از ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ تا به امروز - در جریان اعتراضات اخیر ایران - بیش از ۱۴ هزار نفر از جمله مدافعان حقوق بشر، روزنامه نگاران، وکلا، دانشجویان، فعالان مدنی و حقوق اقلیت‌ها، روشنفکران و هنرمندان دستگیر شده‌اند.

کارشناسان سازمان ملل می‌گویند: «با توجه به موارد زیاد اتهامات شکنجه و بدرفتاری در بازداشتگاه‌های ایران، ما از احتمال عواقب برگشت‌ناپذیر سلامت زندانیان، به‌ویژه افرادی که از مراقبت‌های پزشکی حیاتی محروم هستند، بیم داریم.»

هشدارها درباره عدم دسترسی زندانیان و بازداشت‌شدگان در حالی است که در اعتراضات سراسری اخیر بیش از ۱۸ هزار تن از معترضان به گزارش سازمان حقوق‌بشری هرانا بازداشت شده‌‌اند. گفتنی است که بسیاری از این بازداشت‌شدگان زخمی یا مصدوم بوده‌ و نیازمند خدمات درمانی و بهداشتی هستند.

مقامات امنیتی جمهوری اسلامی تاکنون گزارشی رسمی از شمار کشته‌ها و زندانیان اعتراضات اخیر منتشر نکرده‌اند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG