امام جمعه اهل سنت زاهدان با انتشار توییتی خواستار پایاندادن به اعدامها و اعترافات اجباری شد.
مولوی عبدالحمید روز سهشنبه هشتم آذرماه با اشاره به روند صدور احکام اعدام به ویژه برای معترضان اخیر، اعلام کرد که شهروندان سیستان و بلوچستان همواره بیشترین سهم را در اعدامها داشتهاند.
مولوی عبدالحمید تاکید کرد که این اعدامها به «گسترش نفرت و نارضایتی» دامن خواهد زد.
همزمان جامعه جهانی نیز به مقامهای جمهوری اسلامی درباره اعدام شماری از معترضان اخیر هشدار داده و خواستار توقف این روند شده است.
قوه قضائیه طی روزهای گذشته شماری از معترضان را به اتهامهایی مانند «افساد فیالارض» و «محاربه» محاکمه کرده است که این اتهامها میتواند به صدور حکم اعدام منجر شود.
در پی هک خبرگزاری فارس توسط گروه بلک ریوارد اسناد و مدارکی منتشر شد که بخشی از آن به اعتراضها در استان سیستان و بلوچستان و مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل تسنن زاهدان، مربوط میشود.
در بخشی از این بولتن آمده است که شورای عالی امنیت ملی و فرماندهی انتظامی به این نتیجه رسیده بودند که مولوی عبدالحمید باید بازداشت شود، اما علی خامنهای با این اقدام مخالفت کرده و گفته است «او نباید بازداشت شود، بلکه باید بیآبرو شود.»
طی دو سال اخیر اعدام شهروندان بلوچ افزایش یافته و در اعتراضات اخیر نیز بیشترین شمار کشتهشدگان در استان سیستان و بلوچستان به ثبت رسیده است.
- گزارش عفو بینالملل از شکنجه و بدرفتاری با دو نوجوان بلوچ در زندان
سازمان عفو بینالملل روز سهشنبه هشتم آذرماه با انتشار یک فراخوان اقدام فوری از احتمال شکنجه دو زندانی نوجوان در زاهدان خبر داد.
این دو نفر یاسین شهبخش ۱۷ ساله و مازیار شهبخش ۱۸ ساله معرفی شدهاند.
عفو بینالملل میگوید این دو نوجوان توسط ماموران سپاه پاسداران به صورت «خودسرانه» بازداشت و به مدت چهار ماه در سلول انفرادی زندانی شدند.
این نهاد خطاب به غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه، نوشته است این دو زندانی که در زمان بازداشت کودک بودهاند، در این مدت برای اخذ اعتراف اجباری تحت فشار و شکنجه قرار گرفتهاند و از دسترسی به وکیل مدافع و حق ملاقات با خانواده محروم شدهاند.
در ادامه گزارش عفو بینالملل آمده است که یاسین شهبخش، نوجوان ۱۷ ساله، در تاریخ ۱۲ تیر امسال در روستای «کلهگان» بازداشت شده است و مازیار شهبخش نیز ۱۸ اسفند سال ۱۴۰۰ در زاهدان بازداشت شد، در زمانی که ۱۷ سال داشت.
اتهام یا علت بازداشت این دو نوجوان اعلام نشده٬ اما در این گزارش آمده است که بازجوها از آنان درباره دو تن از اعضای خانواده و بستگانشان که در جریان یک درگیری مسلحانه با نیروهای امنیتی کشته شدند، سوال کردهاند.
عفو بینالملل با تاکید بر اینکه این دو نوجوان از روند دادرسی عادلانه محروم شدهاند، نسبت به احتمال صدور احکام سنگین برای آنان ابراز نگرانی کرد.
«عدم استقلال» قوه قضائیه و «عدم رعایت» اصول و قوانین دادرسی در ایران بهویژه در مورد زندانیان سیاسی، طی سالهای اخیر همواره مورد انتقاد جامعه جهانی و مدافعان حقوق بشر بوده است.