در پی انتشار اخباری مبنی بر بروز درگیریهای پراکنده مرزی میان نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، وزارت دفاع ارمنستان با صدور بیانیهای آن را تایید کرد.
وزارت دفاع ارمنستان در این بیانیه اعلام کرده که درگیریها ساعت ۵:۳۰ صبح (به وقت محلی) در منطقه مرزی مسیر «زنگیلان» رخ داده است.
خبرگزاری «رویترز» هم در همین ارتباط از کشته شدن ۲ نیروی ارتش ارمنستان در درگیری با نظامیان جمهوری آذربایجان خبر داده است.
ساعتی بعد خبرگزاری فرانسه به نقل از وزارت دفاع ارمنستان خبر داد که تعداد کشته شدگان به چهار نفر رسیده و یک سرباز ارمنستان نیز مجروح شده است.
سرویس مرزی آذربایجان نیز در بیانیهای اعلام کرد که در «انتقام» از اقدامی که نیروهای ارمنستان روز قبل مرتکب شده بودند، «عملیاتی انتقام جویانه» انجام داده است.
در این بیانیه آمده است که از این به بعد «تحریکهای» بیشتر با «اقدامات جدیتر و قاطعتر» مواجه خواهد شد. در این بیانیه آذربایجان «رهبری نظامی و سیاسی ارمنستان» را «مسئول کامل» این حادثه دانسته است.
وزارت دفاع آذربایجان اعلام کرد که نیروهای ارمنستان شامگاه دوشنبه به مواضع باکو در امتداد بخش شمال غربی مرز در حدود ۳۰۰ کیلومتری «نرکین هند» در استان سیونیک شلیک کردند. وزارت دفاع ارمنستان وقوع چنین حادثهای را تکذیب کرد.
باکو و ایروان پس از چند دهه نزاع و درگیری بر سر برخی مناطق مشترک، در ماههای گذشته توافق کردند تا در چارچوب گفتگوهایی با نظارت بینالمللی، اختلافات را رفع و به تبادل اسرا بپردازند.
درگیری مرزی صبح امروز بین دو کشور، از زمان عملیات نظامی جمهوری آذربایجان برای بازپسگیری منطقه «قرهباغ کوهستانی» در تابستان امسال، سنگینترین و مرگبارترین مورد محسوب میشود.
با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جنگ اول قرهباغ (۱۹۹۴-۱۹۸۸) بین ارامنه و همسایگان آذری آنها درگرفت که حدود سی هزار نفر کشته و بیش از یک میلیون نفر آواره در پی داشت.
جمهوری آذربایجان بخشی از قلمرو خود را از دست داد و ارامنه کنترل بیشتر منطقه قرهباغ را در دست داشتند.
در سال ۲۰۲۰، پس از دههها درگیری، جمهوری آذربایجان عملیات نظامی خود را آغاز کرد که منجر به جنگ دوم قرهباغ شد و باکو توانست به سرعت از مواضع دفاعی ارمنستان عبور کند.
جمهوری آذربایجان با حمایت ترکیه در جنگ ۴۴ روزه به پیروزی چشمگیری دست یافت و بخشهایی از قرهباغ را پس گرفت.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان آذر ماه برای رسیدن به یک معاهده صلح پایدار، تعدادی از اسیران جنگی را در قالب یک توافق مشترک مبادله کردند؛ توافقی که اتحادیه اروپا از آن به عنوان «گامی بزرگ» به سوی صلح در منطقه استقبال کرده بود.
بر پایه بخش دیگری از این توافق، جمهوری خودخوانده «آرتساخ» که بیش از ۳۰ سال پیش در قلمرو منطقه خودمختار قرهباغ کوهستانی اعلام موجودیت کرده بود، در یازدهم دی ماه (نخستین روز از ژانویه ۲۰۲۴) بهطور رسمی «منحل» شد.