جمهوری آذربایجان روز دوشنبه اعلام کرد که رزمایش نظامی مشترک با ترکیه، متحد نزدیکش، را آغاز کرده است.
این اولین رزمایش نظامی مشترک بین دو کشور از زمانی است که باکو منطقه جداشده قره باغ کوهستانی را در ماه گذشته بازپس گرفت که بنا به گزارشها باعث فرار بیشتر ارامنه این منطقه شد.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیهای گفت که بیش از سه هزار نیروهای نظامی در این مانورها که به نام بنیانگذار ترکیه مدرن، مصطفی کمال آتاتورک نامگذاری شده است، شرکت میکنند.
این تمرینهای نظامی سه روزه در سرتاسر جمهوری آذربایجان، از جمله در باکو، منطقه نخجوان که با ترکیه هم مرز است و در منطقهای که باکو «مناطق آزاد شده» قره باغ نامیده است، برگزار میشود.
وزارت دفاع ترکیه نیز سه روز پیش اعلام کرد که هواپیماهای اف-۱۶ نیروی هوایی ارتش این کشور برای شرکت در این رزمایش وارد جمهوری آذربایجان شدند.
ترکیه پیوندهای زبانی و فرهنگی نزدیکی با جمهوری آذربایجان دارد و در طول سه دهه درگیری جمهوری آذربایجان با ارمنستان از باکو حمایت نظامی و سیاسی کرده است.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان اخیراً تمایل خود را برای امضای یک معاهده صلح برای پایان رسمی درگیریهای پس از پیروزی جمهوری آذربایجان در قره باغ اعلام کردهاند.
وزرای امور خارجه دو کشور به همراه وزرای خارجه ترکیه، ایران و روسیه قرار بود روز دوشنبه به میزبانی تهران درباره پیشرفت به سوی توافق صلح گفتگو کنند.
با این حال، باکو در این ماه ایروان را به تضعیف روند صلح با «لفاظی های تهاجمی» متهم کرد.
ارمنستان فرار ارامنه قره باغ را به عنوان پاکسازی قومی ناشی از تهدید خشونت پس از ۹ ماه محاصره توصیف میکند.
پایتختی که توسط جمهوری آذربایجان خانکندی و ارامنه به آن استپانکِرت میگویند، پس از آن که نیروهای امنیتی جمهوری آذربایجان ماه گذشته مبارزان ارمنی را سرکوب کردند، تحت کنترل جمهوری آذربایجان در آمد و باعث شد که اکثر ۱۲۰ هزار ارمنی قومی قره باغ به ارمنستان فرار کنند.
قرهباغ کوهستانی که ارامنه آن را آرتساخ میشناسند، منطقهای کوهستانی محصور در خشکی در قفقاز جنوبی است. این سرزمین در سطح بینالمللی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته شده است اما ارامنه اکثریت ساکنان آن را تشکیل میدهند.
ایالات متحده آمریکا ضمن اعلام حمایت از ارمنستان در مورد اقدامات نظامی جمهوری آذربایجان در قرهباغ کوهستانی، بر لزوم حفظ استقلال و تمامیت ارضی ارمنستان تاکید کرده است.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده، اول مهر، در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت که در گفتگو با نخستوزیر ارمنستان ضمن ابراز نگرانی درباره حفاظت از حقوق و امنیت مردم قرهباغ بر حمایت قاطع از ارمنستان و حاکمیت و تمامیت ارضی آن کشور تاکید کرده است.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد نیز، ۳۰ شهریور، گفت که تنها راه حل پایاندادن به بحران قرهباغ، صلح پایدار است و آمریکا به تعامل با جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای دستیابی به یک راهحل دائمی ادامه میدهد.
رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا هم، روز ۱۲ مهر، با صدور بیانیهای ضمن محکوم کردن اقدامات و سخنان تحریکآمیز باکو در زمینه قرهباغ کوهستانی، خواستار بازنگری در کمکهای نظامی و همکاری امنیتی آمریکا به جمهوری آذربایجان شد.