سازمان ملل متحد از طالبان خواست به مجازات شلاق، اعدام و سنگسار در افغانستان پایان دهد.
به نوشته آسوشیتدپرس سازمان ملل متحد در یک گزارش که روز دوشنبه منتشر شد از طالبان به دلیل اعدامها، شلاق زدنها و سنگسارها در ملاء عام به شدت انتقاد کرد و از حاکمان افغانستان خواست اجرای اینگونه مجازات را متوقف کنند.
طالبان پس از به دست گرفتن قدرت در افغانستان استفاده از مجازات بدنی را در پیش گرفته، مانع تحصیلات عالی زنان شده، در مورد پوشش مردم سختگیری کرده، باعث محدودیت در اشتغال زنان شده و حضور آنان در جامعه را نیز از جمله در پارکها و سالنهای ورزشی محدود کرده است.
بر اساس گزارش هیئت سازمان ملل متحد در امور افغانستان، تنها در شش ماه گذشته، ۲۷۴ مرد، ۵۸ زن و دو پسر در ملاء عام در این کشور شلاق خوردند.
فیونا فرایزر، رئیس حقوق بشری سازمان ملل متحد در امور افغانستان، گفت این نوع «مجازات بدنی نقض کنوانسیون ضد شکنجه است و باید متوقف شود.» او همچنین خواستار توقف فوری اعدامها شد.
طالبان در پاسخ گفت که قوانین آن بر اساس شریعت اسلامی تعیین میشود و اکثریت قریب به اتفاق مردم افغانستان از این قوانین پیروی میکنند.
در بیانیه طالبان آمده است: «در صورت تعارض بین قوانین بینالمللی حقوق بشر و قوانین اسلامی، حکومت موظف است از قوانین اسلامی پیروی کند.»
وعدهای که محقق نشد
طالبان پس از بازگشت به قدرت، برخلاف وعدههای اولیهاش که حکومتی معتدلتر نسبت به دوره قبلی خود در دهه ۱۹۹۰ خواهد داشت، بار دیگر اجرای چنین مجازاتهایی را آغاز کرد.
طالبان به تدریج محدودیتها را برای زنان تشدید کرد و آنها را از حضور در فضاهای عمومی مانند پارکها و سالنهای ورزشی مطابق با تفسیر خود از شریعت اسلامی، منع کرد.
این محدودیتها مخالفتهای بینالمللی را برانگیخت و انزوای افغانستان را در زمانی که اقتصاد آن سقوط کرده است، بیشتر کرد و بحران انسانی در این کشور را بدتر کرده است.
گزارش روز دوشنبه سازمان ملل در مورد مجازاتهای بدنی، این نوع اقدامات طالبان را قبل و بعد از بازگشت آن به قدرت در ماه اوت ۲۰۲۱، مستند میکند. رسیدن طالبان به قدرت در پی عقبنشینی نیروهای آمریکا و ناتو پس از دو دهه جنگ صورت گرفت.
در این گزارش آمده است که اولین شلاق علنی پس از تسلط طالبان در اکتبر ۲۰۲۱ گزارش شد. در آن مورد، یک زن و مرد متهم به زنا در حضور علمای دینی و مقامات محلی طالبان در ملاء عام صد ضربه شلاق خوردند.
در دسامبر ۲۰۲۲، مقامات طالبان یک افغان را که به قتل متهم بود، اعدام کردند که این اولین اعدام در ملاء عام از زمان رسیدن طالبان به قدرت بود.
یک مقام ارشد قضائی طالبان، هفته گذشته در یک پیام ویدئویی گفت که طالبان از زمان به قدرت رسیدن ۱۷۵ حکم به اصطلاح قصاص صادر کرده است که شامل ۷۹ شلاق و ۳۷ سنگسار میشود.
بسیاری از مجازاتهای اشاره شده مربوط به محکومیتهای زنا و «فرار از خانه» است. سایر جرایم ادعا شده شامل دزدی، همجنسگرایی، مصرف مشروبات الکلی، کلاهبرداری و قاچاق مواد مخدر بود.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، ممنوعیت کار زنان توسط طالبان را نقض غیرقابل قبول حقوق بشر افغانستان خواند.