سازمان ملل متحد در روز جهانی آزادی مطبوعات، سوم ماه مه، ضمن ابراز نگرانی نسبت به آینده رسانههای افغانستان، ارعاب، تهدید و حملات حکومت طالبان به خبرنگاران در افغانستان را غیر قابل قبول دانست.
پس از تسلط گروه طالبان بر افغانستان در تابستان ۲۰۲۱ میلادی، بسیاری از روزنامهنگاران، به دلیل کمبود بودجه یا به دلیل ترک این کشور، کار خود را ازدست دادند. در این ارتباط، وزنامهنگاران زن به دلیل ممنوعیتهای کاری و محدودیت در سفر با مشکلات بیشتری رو به رو هستند.
هیئت سازمان ملل در افغانستان گفت که روزنامهنگارانی هم که به کار ادامه می دهند با محدودیتهای غیر شفاف و اغلب خودسرانه و تهدید همیشگی به سرکوب و بسته شدن رسانههایشان رو بهرو هستند.
رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل برای افغانستان گفت که: روزنامهنگاران مجبورند مطالب خود را نه بر اساس منافع عمومی بلکه بر اساس ترس اتخاذ کنند.
او افزود که روز جهانی آزادی مطبوعات، فرصتی برای نشان دادن همبستگی با خبرنگاران در افغانستان است و ارعاب، تهدید و حمله مداوم به خبرنگاران غیر قابل قبول است.
خانم اوتونبایوا از مقامات طالبان خواست که «آزادی و استقلال رسانهها و امنیت خبرنگاران زن و مرد را به طور مساوی» تضمین کنند.
در مقابل، مهاجر فراهی، یکی از مقامهای حکومت طالبان، مواجه بودن خبرنگاران در افغانستان را رد کرد و گفت که رسانهها به فعالیت عادی خود ادامه میدهند.
او گفت: «مطبوعات افغانستان نسبت به گذشته پیشرفت کردهاند و ما همچنان روی رفع مشکلات رسانهها کار می کنیم» و تاکید کرد که طالبان خود را موظف به پاسخگویی به تبلیغات جانبدارانه نمیداند.
در آخرین فهرست جهانی آزادی مطبوعات، که روز چهارشنبه منتشر شد، افغانستان در میان ۱۸۰ کشور، رتبه ۱۵۲ را به خود اختصاص داده است.
در این گزارش آمده که پس از تسلط طالبان، ۴۳ درصد از رسانههای افغانستان تعطیل شدهاند و از ۱۰۷۸۰ خبرنگاری که پیش از تسلط طالبان در رسانهها کار میکردند (۸۲۹۰ مرد و ۲۴۹۰ زن)، تنها ۴۳۶۰ تن باقی ماندهاند که ۳۹۵۰ تن، مرد و تنها ۴۱۰ تن، زن هستند.
در این گزارش همچنین گفته شده است که محیط افغانستان روز بهروز برای خبرنگاران بدتر میشود و زنان خبرنگار «به معنای واقعی کلمه از زندگی عمومی حذف شدهاند.»