گزارشها از ایران حاکی از آن است که دسترسی کاربران اینترنت به موتورهای جستوجوگر گوگل و بینگ در چند روز گذشته محدود شده و «قفل کودک» برای «همه» کاربران فعال شده است.
مطابق این گزارشها، قابلیت جستوجوی امن (Safe Search) گوگل که برای مراقبت از امنیت کودکان زیر ۱۳ سال است، از سوی اپراتورهای ایران از جمله همراه اول و ایرانسل برای تمامی کاربران فعال شده است.
این اقدامات مخابرات و اپراتورهای سرویسدهنده اینترنت به این معنی است که تمام کابران صرفا به نسخهای از گوگل دسترسی دارند که «مخصوص کودکان زیر ۱۳ سال» است.
برخی کاربران در رسانههای مجازی این محدودسازی جدید را «بدعتی بزرگ» و «اختلالاتی عجیب» توصیف کردهاند که بر اساس آن «بسیاری از تصاویر پزشکی، صحنههای اعتراضات خیابانی دارای خشونت، فیلمهای سینمایی» مناسب برای افراد بزرگتر از ۱۳ سال برای «همه» مردم توسط خود جستجوگر گوگل فیلتر میشود.
پایگاه خبری انتخاب، این محدودسازی را «اتفاق صیانتی تازه در ایران» نامیده است.
پیش از اعمال محدودیت برای کاربران ایرانی، روز جمعه مهدی سالم، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در یک نظرسنجی توییتری از کابران پرسیده بود که آیا برای «مراقبت از فرزندان» خود در فضای مجازی «تمایل به استفاده از اینترنت ایمن» دارند؟
تا لحظه تنظیم این گزارش، نزدیک به ۷۲ درصد از ۴۳ هزار و ۵۲۸ کاربر شرکتکننده در این نظرسنجی گزینه «خیر» را در پاسخ به این پرسش انتخاب کردهاند.
یک کاربر با بیان این که «به لطف تحریم و فیلتر» استفاده از یوتیوب و گوگلمیت به ویپیان (نوعی فیلترشکن) نیاز دارد، خطاب به این مقام وزارت ارتباطات گفت: «بس کنید!» و «والدین خودشان بلدند از بچه مراقبت کنند.»
علی مجتهدزاده، حقوقدان و وکیل دادگستری به وبسایت «فراز» این اقدام را عملی «غیرقانونی» از وی دولت ابراهیم رئیسی خوانده و آن را «مغایر با اصل نهم قانون اساسی» دانسته است که مقرر کرده «هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور، آزادیهای مشروع را، هرچند با وضع قوانین و مقررات، سلب کند.»
آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی بارها بر کنترل اینترنت و فضای مجازی تأکید کرده و در پی آن «طرح صیانت از فضای مجازی» مدتها است در نهادهای مختلف نظام دست به دست میشود که به گفته کارشناسان بر خلاف نامش طرح مرگ اینترنت جهانی و محدودسازی آن به اینترنت داخلی یا ملی است.