کاربران ایرانی خبر میدهند که دسترسی به «توییچ» پرمخاطبترین سرویس «استریم بازی» دنیا از چند روز پیش در ایران مسدود شده است و اخباری مبنی بر کندی شبکه ارتباطی «دیسکورد» نیز در میان کاربران شبکههای اجتماعی انتشار یافته است.
وبسایت عصر ایران به نقل از پایگاه تخصصی اینترنت «زومیت» گزارش داده است که طی یک هفته گذشته بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی خبر فیلتر شدن «توییچ» را مطرح کردهاند و از آن زمان تاکنون، هیچکدام از مسئولان دولتی و حاکمیتی نسبت به این موضوع واکنشی نشان ندادهاند.
حال یک هفته پس از انتشار این خبر، دوباره کاربران در شبکههای اجتماعی با هشتگ «نه به فیلترینگ» اعلام میکنند که توییچ برای همیشه فیلتر شده است و پیگیری زومیت از «کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» یا «کمیته فیلترینگ» برای مشخص علت این اقدام هم تاکنون «بدون نتیجه» مانده است.
توییچ یک سرویس «پخش زنده ویدیو» و از زیر مجموعههای شرکت آمازون است که فرایند «استریم» (انتقال بیوقفه فایلهای صوتی یا تصویری از یک سرور به یک کلاینت) در بازیهای آنلاین را بسیار ساده و برای کاربران فراوان متقاضی این خدمات در سراسر دنیا کاربردی میکند.
این نخستینبار نیست که «توییچ» فیلتر و از دسترس کاربران داخل ایران خارج میشود. این پلتفرم زمستان ۱۴۰۰ نیز این پلتفرم برای مدتی از دسترس کاربران ایرانی خارج شد. در آن زمان وقتی درخواستی به سایت توییچ ارسال میشد، آی پی به «۱۰.۱۰.۳۴.۳۵» برگشت داده میشد. این در واقع همان آیپی صفحه فیلترینگ موسوم به «پیوندها» بود که در نهایت نیز چند روز بعد از اعتراض کاربران، فیلترینگ این سایت بدون هیچ توضیحی برداشته شد.
در کنار مسدود شدن توییچ، برخی از کاربران و فعالان فضای مجازی نیز از کندی «اپلیکیشن دیسکورد» خبر میدهند.
«دیسکورد» یک اپلیکیشن ارتباط گروهی محبوب است که برای گیمرها (افراد حرفهای فعال در حوزه بازیهای آنلاین) طراحی شده است اما امکانات این برنامه سبب شده تا تیمهای مختلف از جمله توسعهدهندگان نیز از این بستر برای «ارتباطات گروهی» استفاده کنند.
فیلتر توییچ و کندی دیسکورد در حالی رخ داده که در دو هفته گذشته بسیاری از کاربران و کسبوکارهای اینترنتی ایران از «افت شدید کیفیت اینترنت» و از دسترس خارج شدن بسیاری از «فیلترشکنها» که پیشتر فعال بودهاند، خبر دادهاند.
برخی کسبوکارها هم اعلام کردهاند که «اختلال» چند هفته اخیر بر شبکه اینترنت کشور، از سمت شرکت دولتی «ارتباطات زیرساخت» زیرمجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیست و از سمت «سیستم فیلترینگ» صورت گرفته است؛ چرا که اختلال اخیر دستکاری روی «دیاناس»ها و سرویسهای رمزنگاریشده (تیالاس) به حساب میآید که فیلترشکنها هم از آن استفاده میکنند.
این اقدامات در حالی انجام میشود که طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» از مرداد ماه ۱۴۰۰ با فراز و نشیبهای فراوان در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی و پیگیری برای تصویب در کمیسیونی ویژه و خارج از روال رایج بررسی در «صحن علنی» قرار دارد.
ایجاد فیلترینگ گسترده و پایدار بدون امکان دور زدن، سپردن گذرگاههای دریافت و ارسال دیتا به «ستاد کل نیروهای مسلح»، اجبار کاربران به استفاده از اپلیکیشنهای ساخت شرکتهای زیر مجموعه نهادهای امنیتی، محدودیت در کسب و کارهای فضای مجازی و نقض حقوق شهروندی با جمعآوری اطلاعات و تعرض آشکار به حریم خصوصی شهروندان، از جمله انتقادات فراوانی است که به این طرح مناقشه برانگیز میشود.