در شرایطی که ایران با ابربحران بیآبی روبهرو است، پرآبترین قنات جهان واقع در بم در استان کرمان با دبی آب ۳۶۰ لیتر در ثانیه خشک شد.
این قنات یکی از کهنترین و پرآب ترین قنوات ایران بود که هزار کشاورز از آب آن بهرهمند بودند.
بر اساس گزارشها، علت خشک شدن قنات قنبرآباد در شهرستان بم «بیاحتیاطی پیمانکار و ورود به حریم قنات با ماشینآلات سنگین و غلتک» عنوان شده است.
این واقعه در نخستین سالگرد تشکیل پرونده درخواست ثبت شهر بم تحت عنوان «باغشهر جهانی» رخ داده است.
شش سال پیش از این، قناتهای دوقلوی «اکبرآباد و قاسمآباد بروات» در بم جزو فهرست میراث بشریت یونسکو ثبت شده بود.
خبرگزاری مهر روز چهارشنبه چهارم خرداد در گزارشی با اشاره به این که بخش قابل توجهی از خرمای مضافتی ایران بم تولید میشود، تأکید کرد که حیات این محصول به وجود قنوات وابسته است، اما «سهلانگاری و عملیات عمرانی» در مسیر قنات قنبرآباد «هزاران هکتار نخلستان را در معرض نابودی قرار داده است.»
باشگاه خبرنگاران جوان نیز یکم خرداد به نقل از محمدعلی معقول، مدیر جهاد کشاورزی بم گزارش داد که پرآبترین قنات جهان با ۳۶۰ لیتر دبی آب در ثانیه و تأمین آب برای هزار کشاور «در اثر کار عمرانی بوستانی در ورودی شهر بم» تخریب شد.
به گفته او، «نبود هماهنگی و استعلام از ادارات متولی و نداشتن اطلاع کافی پیمانکار» موجب «لرزش و خاکبرداری در حریم قنات»، «ریزش قنات» و در نتیجه بند آمدن آب آن شده است.
ورشکستگی آب در ایران که به گفته کارشناسان در اثر سوء مدیریت مقامات جمهوری اسلامی از دهههای گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد، در چند سال اخیر با تغییرات اقلیمی و خشکسالی گسترده همراه شده است. با وجود این، مقامات ارشد حکومت سیاست افزایش جمعیت را دنبال میکنند. سیاستی که میتواند بحران آب و غذا را در ایران شدیدتر کند.