مهدی زارع استاد زمین شناسی دانشگاههای تهران به رسانههای داخلی گفته، علت اصلی فرونشست زمین در ایران برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی است که باعث ایجاد شکاف عمیق در سطح تشکیل گودالها و فرسایش خاک و در نهایت نابودی آبخوانها میشود.
وی فرو نشست را بمب ساعتی بیصدای استان تهران دانست و افزود:«مناطق جنوب غربی تهران سالیانه تا ۳۰ سانتی متر فرونشست میکنند که این پدیده تاثیر بسیار بدی بر روی محیط زیست و کشاورزی دشت تهران خواهد گذاشت.»
مسوولان وزارت نیرو نیز ابتدای امسال اعلام کردند، ذخایر آبی ایران در وضعیت هشدار قرار دارد و تابستان سختی در پیش است.
محمد شهریاری، مدیر دفتر بهرهبرداری و نگهداری تاسیسات آبی و برقآبی شرکت آب منطقهای تهران گفته، سدهای تهران بیش از ۲۶۰ میلیون متر مکعب کسری آب دارند و به همین دلیل برداشت از منابع آب زیرزمینی برای تامین آب شرب در ماههای آینده شدت خواهدگرفت.
کارشناسان معتقدند تداوم برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی، باعث کاهش بیشتر سطح آبخوان ها در کشور و در نتیجه تبدیل خطر فرونشست به بحران در مناطق مختلف ایران به ویژه استانهای مرکزی خواهد شد.
نیک آهنگ کوثر زمین شناس و روزنامهنگار حوزه آب به صدای آمریکا گفت:«در حال حاضر، خطر فرو نشست زمین در دشت اصفهان از سایر مناطق ایران جدی تر است و ذخایر آب زیرزمینی این منطقه به مرحله حساسی رسیده است. وی با بیان اینکه فرونشست در اصفهان، همانند یک زلزله با سرعت کم و زمان طولانی و بسیار مخرب است افزود: «آثار این فرونشست در خطوط انتقال آب و برق و گاز بسیار خطرناکتر از ترکها و شکستگیهای ساختمانهاست.»
نیک آهنگ کوثر با اشاره به برداشت سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب از آبخوان اصفهان -برخوار تصریح کرد:«با این روند، این آبخوان بین ۹ تا ۱۵ سال آینده به طور کامل از بین خواهد رفت که در این صورت آثار تمدنی و مدنی اصفهان نیز در معرض نابودی قرار خواهندگرفت.»
برپایه آخرین مطالعات انجام شده از سوی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور حدود ۱۰ هزار کیلومتر مربع از استان اصفهان، یعنی بالغ بر ۱۰ درصد این استان به طور بسیار جدی و خطرناک، درگیر فرونشست شده است.
تحقیقات نشان میدهد که بالاترین نرخ فرونشست دشت اصفهان ۱۹ سانتیمتر در سال است که بیشتر در حاشیهها و درون مناطق شهری و جمعیتی و زیرساختی رخ داده است، این درحالی است که بیش از چهار میلیمتر فرونشست در اروپا، بحران آب تلقی میشود.