لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۰

افزایش قیمت سیب‌زمینی درکنار گرانی ۲۰ درصدی لوازم خانگی وارداتی


لوازم خانگی
لوازم خانگی

با گذشت یک ماه از راه‌اندازی بازار ارز تجاری، نرخ ارز قابل تخصیص به واردات کالاهای غیر اساسی به حدود ۶۶ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است، این تغییرات به دلیل بالا رفتن قیمت واردات، باعث افزایش ۵ تا ۲۰ درصدی قیمت‌ لوازم خانگی شده است.

به گزارش اعتماد آنلاین، در ماه گذشته نرخ حواله سامانه نیما ۵۴ هزار و ۴۰۰ تومان بود. این تغییر نرخ ارز در طول یک ماه، باعث افزایش حدود ۲۲ درصدی قیمت دلار برای واردکنندگان شده است و تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم‌خانگی نیز این افزایش را در قیمت محصولات خود اعمال کرده‌اند.

براساس این گزارش، بازار لوازم خانگی پیش از این با افزایش نرخ دلار به ۸۰ هزار تومان، دچار بی‌ثباتی شد و فروشندگان قیمت‌های مختلفی تعیین کردند. اکنون، با افزایش قیمت کارخانه‌ای لوازم‌خانگی متناسب با نرخ جدید ارز، بازار دوباره فعال شده و قیمت‌ها به سطح تقریبا مشخصی رسیده است.

با این حال، به نوشته اعتماد، بسیاری از مواد اولیه و قطعات مورد نیاز برای تولید لوازم‌خانگی چند ماه پیش با نرخ ارز پایین‌تر وارد شده بودند، بنابراین افزایش قیمت‌ها به بهانه تغییر نرخ ارز، از نظر اقتصادی قابل توجیه نیست.

این گزارش اقتصادی می‌نویسد؛ اگرچه افزایش قیمت‌ها در بازار لوازم‌خانگی ادامه دارد، کسادی بازار باعث شده تا افزایش بی‌قاعده قیمت‌ها کمی کند شود.

در گزارش دیگری از خبرگزاری حکومتی ایلنا، رئیس «انجمن ملی سیب‌زمینی» ایران، علت افزایش قیمت سیب‌زمینی به ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان را به دلیل بارندگی شدید و سرمازدگی در استان کرمان دانست.

خسرو طالبی رحیق افزود که «به‌ویژه» در جنوب این استان، نامناسب بودن شرایط جوی باعث کندی برداشت و حمل سیب‌زمینی به بازار شده است.

او مدعی شد که این مشکلات تأثیر زیادی بر کمبود این محصول و در نتیجه افزایش قیمت آن گذاشته است.

طالبی رحیق، تأکید کرد که انجمن از ابتدای اردیبهشت ماه به وزارت جهاد کشاورزی هشدار داده بود که باید ذخیره‌سازی سیب‌زمینی برای فصل زمستان انجام شود، اما به دلیل کم‌کاری در تأمین اعتبار، این ذخیره‌سازی صورت نگرفت.

رئیس انجمن ملی سیب‌زمینی افزود: «اگر این ذخیره‌سازی به میزان ۵۰ تا ۶۰ هزار تن انجام می‌شد، امروز بازار با کمبود و افزایش شدید قیمت روبه‌رو نمی‌شد.»

به گفته طالبی رحیق، افزایش قیمت سیب زمینی ناشی از کاهش تولید نیست، بلکه به دلیل مشکلات در عرضه به بازار است.

او همچنین توضیح داد که در سال ۱۴۰۲ ذخیره‌سازی استراتژیک انجام شده بود، اما این ذخیره‌ها در بازار داخلی استفاده نشد و از طرفی وزارت کشاورزی اجازه صادرات را هم نمی‌داد، که منجر به انباشت سیب‌زمینی در بازار و ضرر تولیدکنندگان شد.

این مقام صنفی تأکید کرد که صادرات سیب‌زمینی ایران به دلیل افزایش قیمت‌ها کاهش یافته است و صادرات به کشورهای حاشیه خلیج فارس، دریای خزر، افغانستان و عراق ادامه دارد.

XS
SM
MD
LG